Antrojo B grupės turo rungtynių su lietuviais pradžia prancūzams nežadėjo nieko gero – sužaidus 6 minutes Vincento Collet auklėtiniai jau turėjo 13 taškų deficitą (8:21), o televizijos kameros fiksavo gerokai sunerimusį prancūzų komandos vadovo Boriso Diaw veidą.

Visgi patyrusio specialisto Vincento Collet lietuvių spurtas iš vėžių neišmušė. Neprašydamas minutės pertraukėlės prancūzų treneris atliko keletą pakeitimų sudėtyje, į aikštę mesdamas situaciją gynyboje stabilizavusius aukštaūgius Moustaphą Fallą ir Vincentą Poirier, o puolime užsikūręs Evano Fournier varikliukas vėliau trumpam stabtelėjęs buvo tik trečiame kėlinyje.

Niujorko „Knicks“ gynėjas rungtynes baigė su 27 pelnytais taškais (5/8 dvit., 4/12 trit., 5/7 baud.) – per visas 12 šeštadienį sužaistų Eurobasket 2022 rungtynių už prancūzą rezultatyviau žaidė tik bosnis Džananas Musa, į vokiečių krepšį suvertęs 30 taškų ir bulgaras Aleksandras Vezenkovas, turkams atseikėjęs 28 taškus. Tiesa, abiejų šių žaidėjų atstovaujamos komandos patyrė nesėkmes.

„Prieš žaisdamas su lietuviais tu iš anksto žinai, kad turi pasiruošti kietai kovai. Tai – ypatingai fiziškai stipri komanda, vieni geriausių aukštaūgių Europoje. Tam reikia mentaliai nusiteikti. Gerai, kad laiku pavyko pagauti ritmą, o kai įsibėgėjau, vaikinai jau patys pradėjo ieškoti manęs – sulaukdavau tinkamų užtvarų, kitos reikalingos pagalbos.

Šį kartą sužaidėme tikrai gerai, nes po pralaimėjimo vokiečiams nusivylimo netrūko. Reikalinga pergalė, dabar žvelgiame į ateitį“, – kalbėjo rungtynių herojumi tapęs snaiperis.

Pažymėtina, kad per rungtynes su vokiečiais, kurias prancūzai pralaimėjo 63:76, E. Fournier buvo savo paties šešėlis. Artimiausi lietuvių varžovai prancūzui teleido surinkti 7 taškus, o į krepšį įkrito vos 2 iš 10 prancūzo metimų iš žaidimo.

„Rungtynės su lietuviais buvo puikios, o jas išskirtinėmis padarė Lietuvos sirgalių armija – tikrai įsimintina patirtis. Yra keletas svarbių dalykų, lėmusių pergalę. Visų pirma, mūsų nusiteikimas ir užsispyrimas. Skirtingai nei varžovai, prastai pradėjome susitikimą, bet nepasimetėme.

Sutvarkėme bėdas gynyboje, buvome kantresni puolime, kur kas geriau nei per pirmą savo mačą skirstėme kamuolį. O svarbiausia, suklydome tik 9 kartus ir patys perėmėme 11 kamuolių – tikrai geras balansas. Manau, tai esminė pergalės priežastis. Komanda tikrai gerai reagavo po pralaimėjimo, o dabar belieka tik toliau gerinti savo žaidimą – tobulėti tikrai yra kur“, – sutikimą trumpai apžvelgė prancūzų treneris V. Collet.

Palyginimui, Lietuvos rinktinė suklydo 17 kartų ir perėmė vos 2 kamuolius. Šie statistiniai rodikliai – netgi dar blogesni, nei per pirmąjį čempionato mačą su slovėnais.

Europos krepšinio čempionatas: Lietuva - Prancūzija. Rungtynių statistika

Apie komandos mentalitetą ir psichologinę tvirtybę po susitikimo kalbėjo ir prancūzų aukštaūgis Rudy Gobertas.

„Mes žinojome, kad bus sunku, vos tik pamatę Europos čempionato burtus. Manau, kad mąstysena, kurią turi ši Prancūzijos rinktinė, yra viena iš mūsų stiprybių tokio tipo turnyruose. Jeigu turi talento ir tinkamą nusiteikimą – pergalės anksčiau ar vėliau ateina. Šiandien nuo penktos minutės žaidėme teisingai – kantriai, komandiškai.

Treneris atliko puikų darbą, gerai rotavo žaidėjus, atsilikdami nepasimetėme. Akivaizdu, kad rungtynių pradžia niekas iš mūsų nebuvo patenkintas, bet sutvarkėme detales – pridėjome agresyvumo, fiziškumo ir tapome komanda, kokia ir turime būti, – tikino 8 taškus ir 4 atkovotus kamuolius per 27 min. surinkęs vidurio puolėjas. – Kaip nuolat ir kartoju, mes vis geriname savo žaidimą – šios rungtynės mums tikrai buvo geresnės nei pirmosios, o trečiosios bus dar geresnės. Kitos rungtynės yra svarbiausios.“

Prancūzai sekmadienį 21.30 val. susigrums su Vengrijos rinktine ir turės kur kas daugiau laiko pailsėti, nei 15.30 val. savo akistatą su turnyro šeimininkais vokiečiais pradėsiantys lietuviai.

Visgi vertindamas čempionato tvarkaraštį prancūzų ekipos puolėjas Guerschonas Yabusele gūžčiojo pečiais.

„Sunku pasakyti, kodėl sudarytas toks grafikas. Juk man tai pirmas čempionatas, kol kas nežinau, ką tokiame turnyre reiškia žaisti keletą dienų iš eilės. Žiūrint iš kitos pusės, nėra ko skųstis, sąlygos ir kitoms komandoms tokios pačios, – svarstė galingai sudėtas 26-erių aukštaūgis. – Šia pergale tikrai labai džiaugiuosi, nes ji mums pridės pasitikėjimo.

Komplimentai Evanui – šiandien jis buvo neįtikėtinas. Tačiau mūsų komanda tuo ir stipri, kad puolime gali pasižymėti visi. Šį kartą į priekį mus vedė Fournier, o sekmadienį jau bus kita istorija.“

Vertindamas tiek gynyboje, tiek puolime vykusią tiesioginę savo akistatą su Domantu Saboniu išsiplėsti prancūzas nenorėjo, tačiau šyptelėjo kalbėdamas apie fizinį nuovargį po grumtynių su lietuvių aukštaūgiais.

„Argi aš atrodau pavargęs?“, – nusijuokė 23 min. ant parketo praleidęs ir per šį laiką 9 taškus bei 5 atkovotus kamuolius į savo sąskaitą įsirašęs puolėjas.

Visgi surimtėjęs prancūzas pripažino, kad grumtynės su priekine lietuvių linija kainavo nemažai jėgų.

„Iš tikrųjų rungtynės pareikalavo daug fizinių pastangų, tai jaučiasi, tačiau turime puikų medicinos personalą ir jis mus tikrai paruoš kitam susitikimui. Ateityje dar laukia ne vienas iššūkis, o mūsų tikslas yra labai aiškus – laimėti čempionatą. Man tikrai patiko pasigalynėti su Saboniu, jis puikus žaidėjas. Tačiau svarbiausia – pergalė“, – tikino G. Yabusele.

D. Sabonis rungtynėse su prancūzais žaidė net 36 min., per kurias pelnė 6 taškus, atkovojo 9 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus suklydo.Po susitikimo Kazys Maksvytis pripažino savo aukštaūgį šiek tiek perlaikęs aikštėje.

Po šios prancūzų pergalės B grupėje lieka dvi pergalės skonio dar neparagavusios komandos – Lietuva ir Vengrija. Kol kas be kluptelėjimų žygiuoja Vokietija ir Slovėnija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją