Iš karto po rungtynių Lietuvos rinktinės delegacija padavė oficialų protestą čempionato rengėjams. Priežastis – trečiojo kėlinio pabaigoje įvykęs nesusipratimas. Po Vokietijos rinktinei užfiksuotos techninės pražangos lietuviai turėjo mesti baudą, tačiau metimas taip ir nebuvo skirtas.

Situaciją po mačo pakomentavo vyriausiasis rinktinės treneris Kazys Maksvytis.

Anot trenerio, pačioje ketvirto kėlinio pradžioje arbitrai jau buvo nusprendę kompensuoti lietuviams padarytą žalą ir leisti atlikti baudos metimą (jį realizavus nebūtų prireikę pratęsimo), tačiau prieš tokį sprendimą piestu stojo vokiečiai, ėmę grasinti dar vienu protestu iš savo pusės.

Rungtynėms teisėjavo italas Manuelis Mazzoni bei du lenkai Wojciechas Liszka ir Michalas Procas.

Jiems rinktinės strategas priekaištų negailėjo – kliuvo ir arbitrus skiriančiai bei protesto dėl jų darbo broko sulaukusiai Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA).

„Pats mačiau signalą, kad arbitrai fiksavo techninę pražangą. Jonas Valančiūnas metė dvi baudas (abi prametė, – red. past.) ir aš paklausiau teisėjo, kodėl nemetame trečios. Tai jis mane gestu pasodino ant suoliuko ir toliau tęsė rungtynes. Kai pastebėjo vyriausiasis teisėjas, jau buvo vėlu. O vėliau jau vokiečiai užprotestavo, kad nemestume tos baudos. Mes parašėme protestą iš savo pusės, bet tokių protestų dažniausiai netenkina.

Taip, ketvirto kėlinio pabaigoje teisėjai norėjo kompensuoti ir leisti mums mesti tą baudą, bet šeimininkai savo ruožtu ėmė ginčytis ir teisėjai išsigando. Vokiečiai pasakė, kad rašys protestą, ir teisėjai tiesiog išsigando“, – emocingai kalbėjo K. Maksvytis.

Tiesa, kad šis protestas duotų kokios nors naudos, K. Maksvytis abejoja.

„Mes proteste rašėme, kad nemetėme baudos metimo ir pralaimėjome po pratęsimo. Paprasčiausiai reikia uždėti kapitono parašą ir po to sumokėti mokestį, kad nagrinėtų skundą. Deja, greičiausiai teisybės nesulauksime. Visas teisėjavimas apskritai... Tie patys teisėjai teisėjauja trims rungtynėms, pilna salė žiūrovų, visi mato, kad dirba blogai “, – piktinosi treneris.

Po rungtynių vykusią spaudos konferenciją atsakęs vos į vieną klausimą paliko J. Valančiūnas – rinktinės lyderis iš salės sunkiai išėjo garsiai šaukdamas iš skausmo. Treneris neslepia, kad ši situaciją jį gerokai neramina.

„Tikiuosi, kad viskas gerai, bet jam lygioje vietoje sėdint sutraukė raumenį. Jis pats prašėsi keitimo dar pratęsimo metu. Nes Domantas jau buvo išsibaudavęs, teko „šaltą“ Martyną Echodą leisti į aikštę. Tikiuosi, kad jis atsigaus, kitu atveju žaisime su tuo, ką turime, – pasakojo K. Maksvytis. – Apskritai žaidėjams neturiu nė vieno priekaišto. Jie kovėsi, buvo kažkiek per karštos galvos, kai turėjom trijų taškų persvarą reikėjo prasižengti. Žaidėjai kovėsi, žaidėjai vykdė planą, bet vokiečiai sumetė begalę sudėtingų tritaškių per rankas. Tas pats Echodas, per kurį įmetė tritaškius, buvo pakilęs aukštai ir laikėsi gynybinio plano.“

J. Valančiūnas Vokietijos rinktinės aukštaūgiams buvo sunkiai sustabdomas. Mačą rinktinės kapitonas baigė su 34 taškais, 14 atkovotų kamuolių, 5 rezultatyviais perdavimais ir 45 naudingumo balais.

„Kad Jonas būtų toks naudingas, aš dar nesu matęs gyvenime. Šiandien nenorėjome būti tokie tiesmukiški ir vien tik kišti kamuolį po krepšiu, bet tai pavyko ir Jono paprašėme žaisti kokybiškiau. Jis darė ką tik gali“, – teigė treneris.

Tiesa, šeimininkai taip pat turėjo aikštėje „sprogusį“ ir vienu pagrindinių pergalės kalvių tapusį žaidėją – jei šeštadienio rungtynėse su prancūzais lietuviams neįmenama mįsle gynyboje tapo Evanas Fournier, sekmadienį estafetę iš jo tarsi perėmė kylanti Vokietijos krepšinio žvaigždė. Šeimininkų herojumi tapo 21-erių metų Orlando „Magic“ puolėjas Franzas Wagneris, lyg vijurkas sukęsis ir baudos aikštelėje, ir taikliai šaudęs iš toli – per pirmą mačo pusę jis surinko 18 taškų (14 taškų paeiliui antrame kėlinyje), o susitikimą baigė su 32 taškais ir 36 naudingumo balais.

K. Maksvyčio nuomone, tiek F. Wagnerį, tiek kai kuriuos kitus vokiečių žaidėjus šį vakarą lydėjo Fortūna:

„Jis pataikė tikrai labai sunkių metimų. Vokiečiai šiandien tikrai pataikė iš tikrai sudėtingų ir ginamų situacijų, o mums sėkmės pritrūko“.

Europos čempionatas: Lietuva - Vokietija. Rungtynių statistika

Su trimis pralaimėjimais Lietuvos rinktinė išlieka B grupės dugne ir, norėdama patekti į atkrintamąsias varžybas, privalo laimėti abejas likusias rungtynes su Vengrija bei Bosnija ir Hercegovina.

„Emocijos dabar lyg sužeisto žvėries. Kai net savi žiūrovai ir žurnalistai klausia, kodėl nesiginate gerai, mes bandome „atstovėti“, išlikti kartu ir su komanda kalbėjome, kad išliksime vieningi iki galo. Šiandien buvo geros rungtynės, bet ir vėl pralaimėjome. Tikiuosi, kad po jų pralaušime ledus ir pateksime į atkrintamąsias“, – vylėsi K. Maksvytis.

Vokietijos rinktinei oficialiose rungtynėse lietuviai pralaimėjo pirmą kartą istorijoje – iki šiol visas 7 tarpusavio rungtynes Europos ir pasaulio čempionatuose buvo laimėję žaliai balti.

Apskritai trimis pralaimėjimais paeiliui Lietuvos rinktinė nė sykio nebuvo pradėjusi nė vieno iš didžiųjų turnyrų – Europos ir pasaulio čempionatų bei olimpinių žaidynių.

Primename, kad pirmose čempionato rungtynėse Lietuvos rinktinė 85:92 nusileido Slovėnijos krepšininkams, o antrose 73:77 turėjo pripažinti prancūzų pranašumą.

Su Vengrijos rinktine lietuviai žais antradienį, o su bosniais susitiks trečiadeinį. Pirmadienis Kelne – poilsio ir treniruočių diena. K. Maksvytis užsiminė, kad po tokio alinančio susitikimo treniruočių pirmadienį greičiausiai nerengs.

Į atkrintamąsias varžybas pateks keturios geriausios grupės komandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)