Susitikimą lietuviai pradėjo kaip ant sparnų – atsigavimo ženklus po pirmų blankių rungtynių rodė Rokas Jokubaitis, tritaškį pirmajame kėlinyje pataikė Jonas Valančiūnas, o po tolimo Igno Brazdeikio dvitaškio su Evano Fournier pražanga balta apranga vilkinti komanda įgijo netgi 13 taškų persvarą – 21:8.

Visgi sustabdyti lietuvių spurtą prancūzams pavyko, o didžiausiu to „kaltininku“ tapo tas pats E. Fournier. Ir tritaškiais, ir įkirtimais į baudos aikštelę lietuvių gynybą terorizavęs Niujorko „Knicks“ gynėjas per pirmą mačo pusę sumetė 18 taškų, o po eilinio jo šūvio antro kėlinio pradžioje rezultatas tapo lygus – 28:28.

Į priekį prancūzai pirmą kartą išsiveržė 24 minutę (46:48), tačiau iš vėžių balta apranga vilkinčios komandos tai neišmušė. E. Fournier prametus keletą metimų, ryškaus lyderio puolime per trečią kėlinį prancūzai neatrado, o lietuvius į priekį timptelėjo J. Valančiūnas – 56:50.

Visgi, kaip ir rungtynėse su slovėnais, ketvirtame kėlinyje lietuviai ir vėl visiškai sustojo puolime, ėmė apmaudžiai klysti ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą 73:77. E. Fournier rungtynes užbaigė su 27 taškais ir pergalę nulėmusiais metimais į lietuvių krepšį.


Maža to, rungtynių pabaigoje nebežaidė kelį susimušęs Marius Grigonis, kuris su 13 taškų buvo vienas rezultatyviausių ekipos žaidėjų.

„Bendrai žvelgiant, šiek tiek geresnės rungtynės nei pirmos – bent jau gynybine prasme. Buvo daugiau susikalbėjimo, daugiau kokybės, buvome kažkiek fiziškesni, neskaičiuojant ketvirto kėlinio, kurį pralaimėjome.

Lūžis ir įvyko ketvirtame kėlinyje – turime jauną priekinę liniją, jaunus perimetro žaidėjus, kažkiek nepasiseka sukontroliuoti savo žaidimo.

Vienu metu praleidome greitų varžovų atakų – toks vaizdas, kad mūsų blogas puolimas leidžia varžovams perimti iniciatyvą. Darome daugiau klaidų nei rezultatyvių perdavimų. Jie net 19 taškų surinko po mūsų klaidų ir tai – milžiniški skaičiai tokiose rungtynėse. Žaidėme prieš stiprią komandą, kovojome, bet to neužteko“, – po rungtynių sakė K. Maksvytis.

Jau sekmadienį Lietuvos rinktinės laukia trečias išbandymas – akistata su kol kas abejas rungtynes laimėjusia ir keliomis valandomis daugiau laiko atsipūsti turinčia Vokietijos rinktine. Susitikimas prasidės 15.30 val. Lietuvos laiku.

– Treneri, kas šiose rungtynėse su prancūzais nepavyko stabdant Evaną Fournier, kuris pelnė 27 taškus?

– Blogai tai, kad jis savo svarbiausius metimus pataikė ketvirtame kėlinyje: jis yra metikas, baudė mus iš toli – gindamiesi stovėjome „per žemai“, turėjome keistis, tai darėme nekokybiškai, o jis tuo pasinaudojo ir pataikė.

– Domantas Sabonis per pirmą dalį į krepšį „iš žaidimo“ metė vos 1 kartą, o iš viso – 7. Ar ne per mažai jis imasi iniciatyvos puolime?

– Norėčiau matyti kamuolį Domo rankose dažniau, ypač kai jį dengė šiek tiek žemesnis Guerschonas Yabusele. Antroje pusėje pats jį gal šiek tiek perlaikiau (iš viso Domantas žaidė 36 min., per kurias surinko 6 taškus, – red. past.), reikėjo jam duoti nors kelias minutes atsikvėpti, bet pralaiminėjome kovą po krepšiais ir tuomet atrodė kitaip.

– Galbūt Domantui reikėtų daugiau žaisti veidu į krepšį?

– Nemanau. Jis turi žaisti taip, kaip žaidė anksčiau. Turime vienokį išsidėstymą, kai jis žaidžia kartu su Jonu ir kitokį išsidėstymą, kai jis žaidžia vienas. Kaip jau minėjau, puolimas netenkina. Antroje rungtynių pusėje „neįėjome“ į savo derinius. Mus išstūmė fiziškai, ne į tą pusę davėme kamuolį, kur turėjome. Nors trečiame kėlinyje atrodo, kad rungtynių kontrolę turime, iki galo darbo užbaigti nepavyksta.

– Mindaugas Kuzminskas po pirmų rungtynių sakė, kad „klydome kaip pirmokai“, o po antrų rungtynių Rokas Jokubaitis irgi kalbėjo apie prarastus kamuolius. Ar matote kažkokią tendenciją ir ar tai nekelia nerimo?

– Mūsų gynėjai yra gana jauni, mokomės iš savo klaidų ir tikiuosi, kad grūdinamės. Žaidžiame prieš geriausias komandas. Be abejo, kaip treneriui norėtųsi matyti daugiau rezultatyvių perdavimų, nei klaidų.

Europos krepšinio čempionatas: Lietuva - Prancūzija. Rungtynių statistika

– Turbūt kažkiek pozityvo įnešė tai, kad R. Jokubaitis šį kartą buvo kur kas naudingesnis nei pirmose rungtynėse su slovėnas, kuriose „perdegė“?

– Nepamiškime, kiek jam metų. Jaunas žaidėjas. Bet neblogos rungtynės buvo. Kažkiek pakalbėjome su juo po pirmo mačo, jis pats nusiramino. Šiandien buvo atvirkščiai, nei per pirmą susitikimą. Komandai kiek geriau vadovavo Rokas, nei Lukas. Vienu metu net buvome jį „išėmę“, nes raumenį sutraukė, Rokas šį kartą tikrai žaidė ilgai.

– Jau antras rungtynes paeiliui visiškai užstrigote ketvirtame kėlinyje. Kas tai lemia – psichologija?

– Manau ir nuovargis, ir psichologija. Kai po pertraukėlės išėjome ir sustojome ne į savo vietas aikštėje, derinį darėme ne į tą pusę, reiškia, kad įtakos turi ir nuovargis ir psichologija.

– Ką darysite per likusį laiką iki rungtynių su Vokietija – laiko liko nedaug?

– Situacija nedėkinga, du pralaimėjimai iš eilės guli ant pečių. Dar turime trimis valandomis mažiau laiko atsigavimui nei vokiečiai, nes jie šiandien žaidė anksčiau. Esame sunkioje padėtyje, bet komandai jau sakiau ir tą patį kartoju – stiprios komandos susiduria su sunkumais ir juos įveikia, o silpnos pasiduoda. Bandysime kautis iki galo.

– Vokiečių komandos penkete – visi metantys žaidėjai. Gal jie turi kažkiek panašumo su slovėnais?

– Taip, panašumo yra. Reikės sukti galvą, kaip sustabdyti jų pataikančius aukštaūgius.

– Rungtynių pabaigoje kelio traumą patyrė M. Grigonis. Gal jau žinote, kas jam atsitiko?

– Neturiu paskutinės informacijos, bet man atrodo, kad stiprus sumušimas.

– Ar kažkokio pozityvumo šiuose dviejuose pralaimėjimuose matote?

– Pirmame susitikime buvo daug emocijų ir kažkiek mažiau kokybės. Šitas susitikimas buvo kokybiškesnis, bet tam tikros atkarpos viską nulėmė. Turėjome nedidelę persvarą, kurios nesugebėjome išlaikyti. Nesugebame pabaigti rungtynių pergalingai – tikiuosi, kad išmoksime. Pralaimėjimai kažkiek pasėja abejones, o pergalės sutvirtina komandinius ryšius. Reikia padaryti išvadas, laimėti ir pasitikėjimas pamažu grįš.

Primename, kad pirmose čempionato rungtynėse Lietuvos rinktinė 85:92 nusileido Slovėnijos krepšininkams.

B grupėje Kelne lietuviams liko sužaisti dar tris susitikimus – sekmadienį 15.30 val. su Vokietija, antradienį su Vengrija ir trečiadienį su Bosnija ir Hercegovina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)