Jau rugsėjo 1-ą dieną Kelne (Vokietija) Lietuvos laukia akistata su Slovėnija. Lengviau nebus ir artimiausią savaitgalį: šeštadienį mūšis su prancūzais, sekmadienį – šeimininkų vokiečių testas.

Kazys Maksvytis tikina, kad nacionalinė komanda yra gerai pasirengusi Eurobasket iššūkiams.

Jei tuo netikėtume, nevažiuotume į čempionatą.
Kazys Maksvytis

„Nuotaikos dvejopos. Iš vienos pusės visi sveiki, pasiruošę, gerai žaidėme pasirengimo etape.

Iš kitos pusės tai tebuvo kontrolinės rungtynės, o dabar laukia rimtos čempionato kovos“, – prieš skrydį į Kelną kalbėjo rinktinės strategas, įvertinęs artimiausius varžovus slovėnus ir pasidžiaugęs sveikais savo auklėtiniais.

– Ar visi krepšininkai sveiki?, – Kauno oro uoste buvo paklaustas vyr. treneris.

– Taip, į čempionatą išvyksta visi sveiki. Net ir tie, kurie buvo patyrę mikrotraumas, tiek Mindaugas Kuzminskas, tiek Eigirdas Žukauskas, jau yra pasiruošę Europos čempionatui.

– Kokia dienotvarkė rinktinės laukia Eurobasket metu?

– Turėsime po vieną treniruotę per dieną. Nuimsime krūvius, nes reikės šviežumo. Neliks intensyvumo pratybose, nes Europos čempionate laukia įtemptas grafikas, žaisime kas antrą dieną.

– Kokį įspūdį palieka artimiausia lietuvių varžovė Slovėnija, kuri pralaimėjo paskutines rungtynes vokiečiams?

– Vokiečiai įrodė, kad juos galima įveikti, bet galbūt padaryta meškos paslauga. Slovėnai sureaguos į nesėkmę, kaip tą po pralaimėjimo daro kiekviena ekipa.

– Kokių priešnuodžių reikia stabdant Luka Dončičių?

– Tai vienas geriausių pasaulio žaidėjų. Net ir NBA varžovai turi bėdų stabdydami jį. Nesakau, kad galime mes sustabdyti, bet pristabdyti jį bandysime. Jei tuo netikėtume, nevažiuotume į čempionatą.

Kažkur prisiimsime rizikas, sieksime sumažinti jo indėlį Slovėnijos komandai.

Čia vyksta toks žaidimas šachmatais. Jie turi savų ginklų, mes turime savų pranašumų.
Kazys Maksvytis

– Pernai atrankoje į olimpines žaidynes Lietuva nusileido Slovėnijai, kokias pamokas galime pasiimti iš to mačo?

– Kai kas pernai nepasiteisino, kai ką darysime panašiai kaip 2021-aisiais. Manau, mums ta nesėkmė išeis į naudą.

– Ką Slovėnijos rinktinei pridėjo į ją grįžęs Goranas Dragičius?

– Stabilumo, užtikrintumo.

– Jūsų manymu, ar startiniame penkete gali kartu žaisti Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas prieš varžovų penketą, kuriame ir G. Dragičius, ir L. Dončičius?

– Gali. Čia vyksta toks žaidimas šachmatais. Jie turi savų ginklų, mes turime savų pranašumų.

Jei savo rankose turi kozirį, kodėl jo nepanaudoti? Bandysime išnaudoti savo privalumus, jie bandys savo.

– Ar asmeniškai jaučiate spaudimą?

– Kažkokia mažesne apimtimi esu tai patyręs su jaunimo rinktinėmis. Tai kažkas panašaus, tik dar šiek tiek daugiau atsakomybės, dėmesio, spaudimo.

Tai naujas etapas. Laukiame pirmenybių, ilgai treniravės, ruošėmės, liko vyšnaitė ant torto.

– Pradedate pirmenybes su dviem čempionato favoritais, kaip jaučiatės pasirengę tokiai pradžiai?

– Turėjome nemažai rungtynių, gerų treniruočių, tai suteikė užtikrintumo. Žinoma, tai aukšto kalibro varžovai. Manau, esame pasiruošę gerai.

– B grupė – mirtininkų, gal tai į naudą prieš lemiamas atkrintamųjų kovas?

– Norėtųsi grupės varžybose apšilti, pasiekti gerą formą, tačiau formatas toks, jog jau grupių etape laukia rimti varžovai, o atkrintamosiose – galbūt galėsime tikėtis silpnesio oponento.

Galutinis rinktinės dvyliktukas: Ignas Brazdeikis, Arnas Butkevičius, Martynas Echodas, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Rokas Jokubaitis, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavičius, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, Kristupas Žemaitis, Eigirdas Žukauskas.

Primename, kad ruošdamasi Europos čempionatui Lietuvos rinktinė sužaidė 7 kontrolines rungtynes ir visas jas laimėjo. Lietuviai po du kartus įveikė Estiją, Suomiją ir Ispaniją, sykį – Nyderlandus.

Prieš Europos čempionatą K. Maksvyčio auklėtiniai praėjusią savaitę pasiekė dvi pergales pasaulio čempionato atrankoje: įveikti vengrai ir juodkalniečiai.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis B grupėje (data, laikas, rungtynės)

Rugsėjo 1 d., ketvirtadienis18.15 val.Lietuva – Slovėnija
Rugsėjo 3 d., šeštadienis18.45 val.Lietuva – Prancūzija
Rugsėjo 4 d., sekmadienį15.30 val.Vokietija – Lietuva
Rugsėjo 6 d., antradienis18.15 val.Lietuva – Vengrija
Rugsėjo 7 d., trečiadienis15.30 val.Lietuva – Bosnija ir Hercegovina


Ignas Brazdeikis, Jonas Valančiūnas

Europos čempionatas – keturiose šalyse, atkrintamosios – Berlyne

Slovėnijos pergale pasibaigusios 2017-ųjų Europos pirmenybės tapo paskutinėmis, organizuotomis pagal senąjį modelį, kai Eurobasket turnyrai per dešimtmetį vykdavo net penkis kartus.

Eurobasket 2022 – jau trečiasis čempionatas iš eilės, kurio grupių varžybos rengiamos skirtingose šalyse, taip sumažinant organizacinę naštą valstybėms. Kaip jau įprasta nuo 2011-ųjų, turnyre iš viso dalyvaus 24 komandos, po šešias burtų keliu padalintos į 4 grupes.

A grupės turnyras vyks Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, kur kartu su šeimininkais varžysis Ispanijos, Turkijos, Belgijos, Bulgarijos ir Juodkalnijos rinktinės.

B grupės turnyras vyks Vokietijos mieste Kelne, kur kartu su šeimininkais varžysis Slovėnijos, Prancūzijos, Lietuvos, Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės.

C grupės turnyras vyks Italijos mieste Milane, kur kartu su šeimininkais varžysis Graikijos, Kroatijos, Ukrainos, Estijos ir Didžiosios Britanijos rinktinės.

D grupės turnyras vyks Čekijos sostinėje Prahoje, kur kartu su šeimininkais varžysis Serbijos, Suomijos, Nyderlandų, Lenkijos ir Izraelio rinktinės.

Iš kiekvienos grupės į kitą etapą pateks po 4 geriausias komandas, o visos atkrintamosios varžybos bus organizuojamos Vokietijos sostinėje Berlyne, 14,5 tūkst. žiūrovų talpinančioje „Mercedes-Benz“ arenoje.

Europos čempionatas vyks rugsėjo 1-18 dienomis. Aštuntfinaliai Berlyne suplanuoti rugsėjo 10-11, ketvirtfinaliai – 13-14, o pusfinaliai – 16 dieną. Didžiojo ir mažojo finalo mūšiai vyks sekmadienį, rugsėjo 18 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją