Kauno „Žalgirio“ arenoje šešadienio vakarą Lietuvos rinktinė uždarė 2023-ųjų pasaulio čempionato rugpjūčio mėnesio atrankos „langą“. 90:73 įveikta Juodkalnijos rinktinė – tai buvo devintoji Kazio Maksvyčio auklėtinių pergalė per mėnesį iš tiek pat galimų.

Lietuviai laimėjo septynerias kontrolines ir dvejas pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes, o vienas iš pastarosios pergalės prieš juodkalniečius kalvių buvo Arnas Butkevičius, po susitikimo dėl savo agresyvios gynybos sulaukęs pagyrų ir iš paties trenerio.

Į aikštę žengęs nuo pirmų trečio kėlinio sekundžių „Žalgirio“ puolėjas rinktinės rinktinės kraitį greitai papildė ne tik dviem perimtais kamuoliais, bet ir 8 per ketvirtį pelnytais taškais, o iš viso per 22 žaistas minutes Arnas jų surinko 13. Puolėjas buvo vienas iš penkių lietuvių, mačą užbaigusiu su dviženkliu pelnytų taškų skaičiumi.

„Viskas prasideda nuo gynybos, o puolime renku savo taškus, galiu nubausti varžovus už kažkokią riziką. Treneriai turi savo planą, jie matė, kurie varžovai pridaro mums daugiausiai rūpesčių puolime, tad gavau užduotį kažkiek susitvarkyti su jų žaidėjais.

Aš tiesiog stengiuosi atlikti tai, ko prašo treneris. Jis mato, ko jam labiausiai reikia, – savo indėlio nesureikšmino po rungtynių kalbintas Arnas, kaip ir K. Maksvytis, ne kartą pabrėžęs aktyvios gynybos svarbą. – Varžovai baudė mus, kai jų aukštaūgiai atsitraukę atakavo iš tolimos distancijos arba jų gynėjai verždavosi po krepšiu, o mes neišsiaiškindavome, kada reikėtų keistis gynyboje. Kai pradėjome agresyviau gintis, padėtis aikštėje iš karto normalizavosi, atsirado ir reikalingas rezultatas.“

Pasak A. Butkevičiaus, nors taisytinų dalykų rinktinės žaidime dar yra, iš esmės komanda Europos čempionatui yra pasiruošusi.

„Jaučiamės pasiruošę, kitaip ir būti negali. Kiekvienose rungtynėse bandėme žengti žingsnį į priekį, iš kiekvienų rungtynių norime pasimokyti. Dar turėsime kelias treniruotes, bandysime šį tą pakeisti, kas mums netinka. Ir sieksime išbėgti į aikštę čempionate būdami švieži.

Šią vasarą komandoje labai gera atmosfera – pradedant nuo rūbinės. O aikštėje žaisti su geriausiais Lietuvos krepšininkais – vienas malonumas. Visi žaidimą puikiai supranta ir kartais tereikia priimti tinkamą sprendimą bei būti pasiruošusiam išsimesti metimus, nes būna, kad kamuolį gauni tokiose situacijose, kai to net nesitiki“, – pažymėjo puolėjas.

Rokas Jokubaitis savo ruožtu šiose rungtynėse atliko net 10 rezultatyvių perdavimų ir šyptelėjo paklaustas, kada paskutinį kartą galėjo pasigirti tokiu pasiekimu. „Gal NKL lygoje“, – bandė prisiminti „Barcelonos“ įžaidėjas.

„Po visų šių rungtynių apėmęs dvejopas jausmas. Yra atsiradęs tam tikras pasitikėjimas savimi, bet yra ir daug taisytinų dalykų. Turime problemą, kad pirmaudami 10 ar 20 taškų skirtumu negalime išlaikyti tos persvaros. Manau tai yra didžiausia bėda, kad negalime stabiliai žygiuoti ir didinti savo pranašumo. Bet dar turime kelias dienas, žiūrėsime video ir ruošimės rungtynėms su slovėnais“, – kalbėjo R. Jokubaitis.

Vertindamas čempionės titulą ginsiančią Slovėnijos rinktinę, su kuria Europos čempionato pirmose rungtynėse susitiks ketvirtadienio vakarą, R. Jokubaitis išskyrė didžiulį varžovų puolimo potencialą.

„Prieš slovėnus vien puolimu nelaimėsime. Jie nėra labiausiai gynyboje blizganti komanda, mes galime juos užpulti lengvai, bet taškų lenktynėse jų neįveiksime. Kad ir pernai, po dviejų kėlinių buvo lygu 52:52. Tai yra žiauriai dideli skaičiai. Gynyboje turime su jais susitvarkyti. Jie turi vieną žinomą vunderkindą, teks ruošti specialų žaidimo planą. Bet tikrai nesijaučiame silpnesni dėl fakto, kad pas juos yra Luka Dončičius“, – drąsiai kalbėjo gynėjas.

Paklaustas, ką apie rinktinę sako faktas, kad rugpjūtį pavyko laimėti visas 9 rungtynes, R. Jokubaitis buvo atsargus.

„Iki pilnos laimės reikia laimėti 17 rungtynių paeiliui. Taip, devynios pergalės – smagu, bet realiai tik prieš ispanus pakovojome, kai laimėjome keliais taškais.

Svarbiausia – neužkibti ant šios pergalių serijos, nepatikėti, kad esame geri, kad Europos čempionate varžovai mūsų nenubaustų. Manau, tu laimėjimų sureikšminti nereikėtų. Dabar truputį reikia pailsėti, nes krūvio turėjau daug. Bet nesiskundžiu – iš tikrųjų žiauriai laukiu to čempionato. Ten važiuojame ne tik sužaisti, bet tikimės nuvažiavę parodyti gražų ir gerą krepšinį bei kažką parsivežti“, – teigė R. Jokubaitis.

Primename kad šeštadienio vakarą K. Maksvytis paskelbė galutinį krepšininkų dvyliktuką, vyksiantį į rugsėjo 1-ąją prasidėsiantį Europos čempionatą. Paskutiniu iš kandidatų sąrašo „atkabintu“ žaidėju tapo Gytis Masiulis, kurio treneris jau neregistravo rungtynėms su Juodkalnija.

Europos čempionatą rugsėjo 1 d. Lietuvos rinktinė pradės B grupėje Kelno mieste ir pirmame etape „Lanxess“ arenoje sužais penkerias rungtynes – su Slovėnija, Prancūzija, Vengrija, Bosnija ir Hercegovina bei turnyro šeimininke Vokietija.

Atkrintamosios čempionato varžybos vyks Berlyne.

Galutinė rinktinės sudėtis:

Ignas Brazdeikis, Arnas Butkevičius, Martynas Echodas, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Rokas Jokubaitis, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavičius, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, Kristupas Žemaitis, Eigirdas Žukauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)