Taip jau FIBA tvarkaraštis lėmė, jog prieš pat Eurobasket 2022 startą daugelis Senojo žemyno pirmenybių dalyvių dar jėgas išmėgins pasaulio čempionato atrankos kovose.

Būtent joje Lietuva šį trečiadienį Vengrijoje, Sombathėjaus mieste susitiks su šios šalies nacionaline komanda.

Su vengrais dar kartą varžytis teks ir Europos čempionate, B grupėje abi rinktinės kovos rungsėjo 6-ąją.

Lietuva bene pirmą kartą kovoje dėl bilieto į planetos pirmenybes gali mesti solidžiausias pajėgas su NBA bokštais Jonu Valančiūnu, Domantu Saboniu bei kitais rinktinės lyderiais, įprastai praleidžiančiais tokias atrankos kovas dėl nesutampančio Eurolygos tvarkaraščio ar NBA taisyklių.

Į antrą atrankos etapą Lietuva pateko iš gerų startinių pozicijų, pirmame etape K. Maksvyčio auklėtiniai iškovojo 5-ias pergales ir patyrė vieną nesėkmę.

Dar dvi pergalės Lietuvą stipriai priartintų prie 2023-iųjų planetos pirmenybių. Pats K. Maksvytis prisipažino, jog šios savaitės dvikovos su vengrais ir Juodkalnija – dalis pasirengimo Eurobasket batalijoms.

Pirmadienį nacionalinės komandos trenerių štabas priėmė sprendimą padėkoti už darbą Tomui Dimšai, kuris tapo trečiuoju, palikusiu rinktinę pasirengimo etape.

„Sunkus sprendimas. Kai lieka nedaug tų kandidatų, prie kiekvieno labiau prisiriši. Žiūrėjome iš praktinės pusės, reikia geresnio žaidimo organizavimo. Nusprendėme vežtis tris stiprius įžaidėjus.

Vienam gavus traumą, žaidimas stipriai nesikeistų. Todėl priėmėme tokį sprendimą. Tai nereiškia, kad Tomas blogas žaidėjas, paprasčiausiai jis kitokio pobūdžio krepšininkas, o ne tikras įžaidėjas“, – savo sprendimą motyvavo K. Maksvytis, prieš skrydį į Vengriją pasidalinęs mintimis apie būsimas planetos pirmenybių kovas, Mindaugo Kuzminsko ir Eigirdo Žukausko situacijas bei artimiausius varžovus.

– Kaip pats Tomas reagavo sužinojęs jūsų sprendimą?

– Skausmingai, žinoma. Pakalbėjome su juo, jis jungsis prie „Žalgirio“ pasirengimo sezonui. Jis, matyt, tikėjosi patekti į rinktinę, į galutinį dvyliktuką, tad ta žinia jam, natūralu, nebuvo maloni.

– Pirmadienį medikai tikrino Eigirdo Žukausko sveikatą, kokie tyrimų rezultatai?

– Jie neblogi, bet dar šiam mačui nusprendėme Eigirdo neregistruoti, nors jis tikrai neblogai atrodė. Žinome, ką jis gali mums duoti.

Jis ruošis savaitgalio mačui su Juodkalnija Kaune. Jis turėtų gauti šansą.

– Kada bus priimtas galutinis sprendimas dėl dvyliktuko?

– Matyt, po tų antrųjų pasaulio čempionato rungtynių Kaune. Laukia dar vienas skausmingas sprendimas, tačiau spręsime, kas geriausia būtų komandai, žiūrėsime, kas bus sveikiausi ir geriausios formos, nes Europos čempionatas prasidės jau kitą savaitę.

– Su Vengrija susitiksime ir Europos čempionate, ar rinktinė jau žais tą krepšinį, kurį planuoja demonstruoti Vokietijoje, ar tam tikros kortos dar nebus atskleistos?

– Žaisime dėl pergalės. Kiekvienos rungtynės yra skirtinga istorija, rošiamės rimtai, sieksime iškovoti tašką.

– Vengrijos rinktinė nėra Lietuvos krepšinio bendruomenei labai gerai žinoma, kokį krepšinį demonstruoja ši komanda?

– Geriausias žaidėjas – Adamas Hanga, jis dažnai rungtyniauja įžaidėjo pozicijoje. Vengrija žaidžia tokiu aukštu penketu, gerai puola, turi įvairių puolimo opcijų, šiek tiek prasčiau ginasi.

Rezultatas nuo to ir priklausys, kaip mums pavyks juos sustabdyti gynyboje. Juos sulaikius, turėsime galimybių įgyti persvarą.

– Praėjusiose rungtynėse į rikiuotę grįžo Mindaugas Kuzminskas, kokia jo sportinė forma?

– Gana nebloga, gal ne 100 proc. pasirengęs, bet kalbėjau su medikais, jis visiškai pasveikęs. Laukia dvejos pasaulio pirmenybių atrankos rungtynės. Matysime, kaip seksis Mindaugui jose, ar jis visiškai bus pasirengęs padėti nacionalinei komandai Europos čempionate ir ar gali važiuoti į Senojo žemyno pirmenybes.

– Rinktinė pasaulio čempionato atrankoje rungtyniauja ne didžiausiose varžovų arenose, ne sostinėse, o šalių provincijose, šįkart – Sombathėjuje. Kaip jūs priimate šią situaciją?

– Gerbiame kiekvieną varžovą. Nors laukia ir mažesnė arena, bet bus pilna sirgalių, gera atmosfera.

Kažkiek ir pasiilgome oficialių rungtynių. Daug treniravomės, buvo tų kontrolinių testų, tad proga išbandyti jėgas pasaulio čempionato atrankoje.

– T. Dimšai užsivėrė durys, tačiau atsivėrė Kristupui Žemaičiui, kaip vertinate jo progresą?

– Kristupas komunikabilus, gal ne viskas pavyksta, tačiau jis stengiasi, progresuoja, kai reikia, pristabdo rinktinę, kai jai kažkas nepavyksta. Jis tikras atakų organizatorius.

– Iki Europos pirmenybių dar dvejos pasaulio čempionato rungtynės, tačiau jau kitą savaitę laukia startas Kelne su slovėnais, ar yra skiriamas dėmesys artimiausiems Eurobasket varžovams?

– Treneriai taip, jau žiūrime, analizuojame varžovus, stebėjome jų rungtynes. Kažkuri dalis mūsų minčių yra ten. Dabar einame nuo rungtynių iki rungtynių. Artimiausia dvikova – su Vengrija, rengiamės šiai akistatai.

– Lietuvos rinktinė per artimiausias kovas turi galimybę beveik užsitikrinti vietą planetos čempionate, ar tai kažkiek prideda papildomo spaudimo?

– Ne, spaudimo nėra, tačiau papildomai motyvuoja. Dar 100 proc. nebūsime užsitikrinę, tačiau turėsime labai gerus šansus.

Darysime viską, jog per artimiausias dvikovas pagerintume savo pozicijas kovoje dėl bilieto į pasaulio čempionatą.

Dvikova Vengrijoje trečiadienį – 19 val. (Lietuvos laiku).

Standings provided by SofaScore LiveScore


Rinktinės kandidatų tryliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“
Eigirdas Žukauskas„Wolves“
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisKauno „Žalgiris“
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“
Kristupas Žemaitis„Wolves“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“
Rokas Jokubaitis„Barcelona“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją