12095 – tiek oficialiai žiūrovų stebėjo Europos čempionato finalą. Pusė jų buvo slovėnai, trečdalis – serbai, likusi dalis – vietinė publika.

Pastarąja finalines kovas organizavę turkai turėjo kaip reikiant nusivilti, nes per daugiau nei savaitę „Sinan Erdem“ arena nebuvo surinkusi net 10 tūkst. žiūrovų. Arti šio skaičiaus rengėjai buvo vos sykį, kai turkai aštuntfinalyje palaikė savo rinktinę dvikovoje su Ispanija (9934).

Kiti aštuntfinalio mačai vyko apytuštėje arenoje. Joje įprastai gali susirinkti apie 16 tūkst. fanų. Atėmus sėdimas vietas, skirtas žurnalistams, komentatoriams, fotografams, operatoriams ir komandų atstovams, vis tiek lieka net 13 tūkst. kėdžių.

Itin skurdžiai publika atrodė Latvijos ir Juodkalnijos akistatoje – krepšiniu mėgavosi vos 718 žiūrovų.

Palyginimui lietuvių kluptelėjimą prieš graikus stebėjo 2144 žiūrovai, o daugiausiai publikos aštuntfinalyje sulaukė staigmena pasibaigęs Rusijos ir Kroatijos komandų mūšis (4200).

Vaizdas nepagerėjo ir kovose dėl bilietų į pusfinalį – net „kosminį“ slovėnų ir latvių krepšinį stebėjo kukli 2651 sirgalių grupelė.

Įdomiausia, kad net abu pusfinalius (4955 ir 5235) savo akimis matė daugiau sirgalių nei paskutines Juano Carloso Navarro rungtynes Ispanijos rinktinėje, kuri mažajame finale palaužė rusų pasipriešinimą (3573).

Taip, futbolas Turkijoje turbūt net 10 kartų populiaresnis nei krepšinis, bet nejaugi 15 mln. gyventojų turinčiame Stambule nėra net 13 tūkst. krepšiniu besidominčių sirgalių?

„Nemažai įtakos turėjo tai, kad mūsų rinktinė buvo eliminuota gana anksti. Bet ir ankstesniuose čempionatuose būdavo taip pat – jeigu namų komanda gerai nepasirodo, tai ir areną sunku užpildyti. Prie visko dar galėjo prisidėti ir sustiprintas Turkijos saugumas. Gyvename tokiais laikais, kai ne visi gali patekti į šalį“, – sulaukęs Krepšinis.lt klausimo dėl tuščių vietų, priežasčių ieškojo buvęs krepšininkas, o dabar Turkijos krepšinio federacijos vykdančiojo direktoriaus pareigas užimantis Omeras Onanas.

Turnyrą organizavę šeimininkai tikriausiai su pavydu prisimena, kokio įspūdingo sirgalių antplūdžio 2015 metais susilaukė Prancūzija. Finalinis etapas tąkart vyko krepšinio rungtynėms specialiai pritaikytame Lilio „Pierre-Mauroy“ stadione.

Prieš dvejus metus net tris sykius buvo pagerintas Europos čempionatų lankomumo rekordas. Taip, pirmi du buvo pagerinti žaidžiant prancūzams: aštuntfinalio pergalę prieš Turkiją stebėjo 26135 žiūrovai, o nesėkmingai susiklosčiusį pusfinalį su Ispanija – 26922 sirgaliai.

Visiškai sausakimšai arena buvo užpildyta finale tarp Lietuvos ir Ispanijos rinktinių, kai pastarųjų triumfą išvydo net 27372 krepšinio gerbėjai.

Tačiau „FIBA Europe“ vadovai nebuvo linkę šio Europos čempionato gretinti su paskutiniuoju ir teigė esantys patenkinti skaičiais.

„Nauja sistema, kai žaidžiama keturiose šalyse, vėl įrodė, kad yra sėkminga. Rungtynes stebėjo tikrai daug sirgalių. Taip, skaičiai ne tokie, kaip 2015-ais, bet esame jais patenkinti – ypač Izraelyje ir Suomijoje, kur sirgaliai išpirkdavo visus bilietus“, – gražų paveikslėlį piešė prezidentas Turgay Damirelis.

Na, jį reikėtų šiek tiek patikslinti – bilietus sirgaliai išpirkdavo tik į savo numylėtinių rungtynes. Bet reikia sutikti – susidomėjimas Tel Avive ir Helsinkyje tikrai buvo įspūdingas. Jis netgi pranoko finalinį etapą.

Pavyzdžiui, visus penkis suomių mūšius Helsinkio arenoje stebėjo praktiškai pilna arena: mažiausiai žiūrovų buvo akistatoje su lenkais (11360), daugiausiai – pirmoje dvikovoje prieš prancūzus (12417).

Gausiai publika į Europos čempionato kovas rinkosi ir Tel Avive – šeimininkų ir lietuvių akistatą stebėjo net 9926 sirgaliai, o ir kituose trijuose Izraelio komandos mačuose žiūrovų skaičius pasiekdavo 9 tūkstančius.

Tik paskutinėse rungtynėse, kai komandos likimas jau buvo aiškus, sirgaliai vangiai rinkosi pasižiūrėti gėdingo savo numylėtinių pralaimėjimo ukrainiečiams (5036).

Turkai D grupės kovas rengė 10850 sirgalių talpinančioje „Fenerbahče“ arenoje, tačiau ji beveik sausakimša buvo tik kartą – lemtingame mūšyje dėl geresnės pozicijos su latviais saviškius palaikė 10323 žiūrovai. Mažai laisvų kėdžių buvo ir rungtynėse prieš serbus (9692).

Tuo metu Klužo publika fiksavo unikalius skaičius: į areną rumunus labiau traukė ne tautiečių dvikovos, o Ispanijos žvaigždynas, C grupėje visus šlavęs nuo savo kelio. Tokie rodikliai buvo užfiksuoti tiek pirmame, tiek antrame ture.

Rumunų ir ispanų akistatą stebėjo 8163 žiūrovai, o daugiausiai krepšinio gerbėjų Kluže sugužėjo į kaimynų kaktomušą – rungtynėse prieš Vengriją prie vietinės publikos prisidėjo ir pastarųjų sirgalių armija (9121).

Krepšinis.lt suskaičiavo, kad iš viso šiame Europos čempionate apsilankė 302241 krepšinio gerbėjai.

Net jeigu į šoną pastumtume 2015-ųjų skaičius (Kroatija, Prancūzija, Vokietija, Latvija – 711131), šie skaičiai vis tiek prastesni už 2013-ųjų pirmenybes Slovėnijoje (328000) ir 2011-ųjų čempionatą Lietuvoje (357000).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)