Talentingą Latvijos krepšinio kartą su Kristapu Porzingiu priešakyje pasikinkęs Ainaras Bagatskis Stambule kol kas suklupo vos sykį – „Fenerbahče“ arenoje vykusiuose D grupės mūšiuose nusileido tik olimpiniams vicečempionams serbams.

Prieš mūsų kaimynus neatsilaikė nei belgai, nei britai, nei rusai, nei savų sirgalių palaikomi turkai, o persikėlus į „Sinan Erdem“ areną jų jėgą pajuto ir Juodkalnijos krepšininkai, kurie aštuntfinalyje buvo nušluoti net 32 taškų skirtumu.

Tą sekmadienio popietę latviai suvertė net 100 taškų ir per 40 žaidimo minučių šią ribą pasiekė pirmą kartą šalies krepšinio istorijoje.

Tarp 8 pajėgiausių Europos komandų antrą kartą iš eilės patekę A. Bagatskio auklėtiniai antradienio vakarą pabandys žengti ir ten, kur, šios šalies, 1990 metais atkūrusios Nepriklausomybę, komandai dar nebuvo nė sykio – dėl vietos pusfinalyje jie grumsis su Slovėnijos rinktine.

„Kaip ir visada prieš rungtynes sakau apie varžovus – Slovėnija neturi trūkumų. Jų stiprybė yra greitas žaidimas, greitas puolimas. Šiuo žaidimo aspektu tai yra viena geriausių komandų visame čempionate, ypač kai kamuolys – Dragičiaus rankose. Slovėnijos rinktinė žino, kaip žaisti greitai ir tai daro protingai, – oponentus vertino 50-metis rinktinės vairininkas.

– Bet pirmiausia turime susikoncentruoti ties savo žaidimu, savo krepšiniu. Mes turime žaisti protingai, nes kai rungtyniauji prieš tokias komandas kaip Slovėnija, kurios kas kartą taikosi perimti kamuolį ir pagal šį rodiklį pirmauja čempionate, reikia žaisti labai protingai, saugoti kamuolį ir sustabdyti jų greitą puolimą.“

Vieną Dragičių (Zoranas nespėjo išsigydyti traumos) praradusi Slovėnijos rinktinė šiemet atrodo kaip niekada galingai – prie NBA jau ne vienerius metus rungtyniavusio Gorano Dragičiaus prisijungė 18-metis vunderkindas Luka Dončičius, kuriam žadamas 1-asis šaukimas kitą vasarą vyksiančioje NBA naujokų biržoje, ir jo komandos draugas Madrido „Real“ klube, Slovėnijos pilietybę priėmęs amerikietis Anthony Randolphas.

Prie šios trijulės, kuri kartu sudėjus pelno 45,5 iš visų 87,5 komandos taškų, dar reikėtų pridėti po 12,2 taško pelnantį Klemeną Prepeličių ir 9 taškais pasižymintį Gašperą Vidmarą.

Būtent šie vyrukai ir nulėmė slovėnų pergales prieš prancūzus, graikus, suomius, lenkus, islandus ir ukrainiečius. Taip, Slovėnija iš Helsinio atvyko be pralaimėjimų ir kartu su Ispanija vis dar dalijasi nenugalėtosios vardu.

Visgi latviai kėsinasi šią karūną slovėnams nuo galvų nuimti.

„Aš tikiu šia komanda. Man nesvarbu, ką kiti sako apie medalius – man labiausiai rūpi krepšinio kokybė. Jeigu pademonstruosime aukštos klasės žaidimą, mes turėsime šansų nuveikti kažką skambaus“ , – paklaustas, ar Latvija subrendo kopimui ant apdovanojimų pakylos, atsakė A. Bagatskis.

Ir nors prieš išvyką į pirmenybes net federacija šiai komandai neiškėlė jokio tikslo, dabar Latvijos gerbėjų viltys kaip reikiant išaugo. Prasimušę tarp 8 pajėgiausių komandų sustoti neketina ir patys Latvijos krepšininkai.

„Prieš Slovėniją žaidėme grupės etape 2001 metais ir patekome į aštuntfinalį. 2015 metais Lilyje slovėnus nugalėjome aštuntfinalyje, o dabar laikas žaisti ketvirtfinalyje ir patekti į pusfinalį, – kalbėdamas su Krepšinis.lt šyptelėjo kaimyninės šalies žurnalistas Andrejus Silinis. – Nors ir nebūtų tragedija nepakliūti į pusfinalį, tačiau Latvija yra pajėgi jame žaisti.“

Tiek krepšinio sirgaliai, tiek ekspertai, tiek ir patys šių dviejų rinktinių nariai laukia įdomaus, akiai gražaus ir kokybiško krepšinio. Apie tai pasvajoti leidžia panašus šių komandų kalibras ir netgi labai panašus žaidimo stilius.

Kaip Slovėnija turi G. Dragičių, per mačą renkantį po 21,2 taško, taip ir Latvija turi aiškų lyderį – tai 22-ejų metų kylanti Niujorko „Knicks“ žvaigždė K. Porzingis, vidutiniškai pelnantis po 21,8 taško.

„Be jokios abejonės, – paklaustas, ar 221 cm ūgio latvis pateisino į jį dėtus lūkesčius, nė nesudvejojo sportacentrs.com reporteris. – Atrodo, kad jis mėgaujasi žaidimu šiame čempionate, o tai ir yra svarbiausia – juk jeigu mėgaujiesi, reiškia viską atlieki tinkamai.

Ir nors KP yra viena ryškiausių turnyro žvaigždžių, mes galime pasigirti tuo, kad turime žaidėjų, galinčių pelnyti po 20 taškų: vieną dieną – Dairis Bertanis, kitą – Janis Timma, trečią – Davis Bertanis, ketvirtą – netgi Rolandas Šmitas.

Mes turime daugiau žaidėjų, galinčių prisidėti taškais, nei slovėnai – šioje vietoje esame geresnė komanda. Tačiau visą tai dar reikia įrodyti aikštėje ir surasti tą dieną tinkamiausią komandą tempti galintį žmogų. Jeigu tai padarysime, manau, kad turime progą.“

Latvijos krepšininkų statistika

Nemažą vaidmenį aštuntfinalyje gali suvaidinti ir sirgaliai. O mes jau įsitikinome, kaip galingai Latvijos krepšininkai gali žaisti savų žiūrovų akivaizdoje (lietuviai Rygoje pralaimėjo 77:87).

Bet A. Bagatskio kariauna „Sinan Erdem“ arenoje gali sulaukti ne tik tautiečių, bet ir kaimynų palaikymo – išankstinius bilietus į Europos čempionato ketvirtfinalius nusipirkę lietuviai tikrai palaikys Latvijos komandą.

„Palaikysiu latvius. Aš už kaimynus kažkaip“, – LNK reporterei Aistai Žukaitei-Nalivaikienei Stambulo oro uoste šyptelėjo Arvydas Sabonis.

„Žinoma, kad būsime laimingi, jeigu Lietuvos sirgaliai mus palaikys. Juk mes nesame priešai – taip, kovojame ant parketo, bet mes visada linkime Lietuvai sėkmės. Tikiuosi, kad ir lietuviai jos mums linki“, – palaikymo laukė A. Bagatskis.

Latvijos ir Slovėnijos rinktinių mūšis dėl vietos tarp keturių geriausių Europos komandų antradienį prasidės nuo 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)