Beje, tai ir buvo paskutinis kartas, kai lietuviai pralaimėjo graikams Europos čempionate. Paskutinis per 20 metų – iki vakar... Pragaro ratas apsisuko.

1997 m. Europos pirmenybės vyko Ispanijoje. Lietuviai su graikais susitiko taip pat antrame etape (tiesa, tada tai dar buvo šešių komandų grupės varžybos) ir nusileido 66:73.

D. Adomaitis per 16 min. nepelnė nė taško ir prasižengė 4 kartus.

Mūsiškių gretose pirmaisiais smuikais griežė Saulius Štombergas ir Gintaras Einikis – atitinkamai 16 ir 12 taškų. Darius Lukminas pridėjo 10, Artūras Karnišovas – 9-is.

Graikams 15 taškų surinko Dimitrios Papanikolaou – dabartinės jų rinktinės puolėjo Kosto Papanikolaou bendrapavardis.

Lietuviai tame čempionate liko šešti.

Praėjus 20 metų, 2017-aisiais, Lietuvos rinktinė, jau vadovaujama D. Adomaičio, kuriam tai – debiutas tokiose pareigose, vėl susidūrė su graikais ir sužaidė prasčiausią mačą čempionate: pataikyti vos 25 procentai tritaškių (6/24) ir sukrapštyti viso labo 64 taškai, kai prieš tai lietuvių vidurkis buvo 85,2 tšk. Su tiek pergalės aštuntfinalyje tikėtis – naivoka.

Tiek 2007 m. Ispanijoje, tiek 2011 m. Lietuvoje mūsiškiai nugalėjo graikus Europos čempionate – 78:69 (dėl trečios vietos) ir 73:69 (dėl penktos vietos).

Galutinė vieta – kukli, bet yra ir gerų žinių

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nacionalinei vyrų rinktinei buvo iškėlusi tikslą Europos čempionate užimti 1-5 vietas. Jau dabar aišku, kad to padaryti nepavyko – Lietuvos rinktinė šiemet tenkinsis tik 9, 10 arba 11 vieta. Tai priklausys nuo sekmadienį vyksiančių kitų aštuntfinalio mačų.

Lietuvius į 11 poziciją nublokštų tik Ispanijos pralaimėjimas Vengrijai ir Kroatijos nesėkmė prieš Rusiją ne mažesniu nei 7 taškų skirtumu. Jei suklups tik ispanai arba kroatai, mūsiškiai finišuos 10-ti, o jeigu tiek ispanai, tiek kroatai laimės arba pastarieji nusileis mažiau nei 7 taškais, D. Adomaičio auklėtiniai bus 9-ti.

Bet kokiu atveju – tai vienas prasčiausių Lietuvos rinktinės pasirodymų šiame amžiuje.

Įdomu, kad tas nesėkmių ciklas kartojasi kas 8-erius metus: 2001 m. toje pačioje Turkijoje, tik Ankaroje, Lietuva aštuntfinalyje 76:94 neprilygo Latvijai ir nugarmėjo į 12 vietą. Beje, lietuviai toje dvikovoje taip pat atakavo itin netaikliai – 7/29 tritaškiai (24 proc.), kai latviai iš toli pataikė beveik viską – 14/22 (64 proc.).

Dar po aštuonerių metų, 2009-aisiais Lenkijoje, Ramūno Butauto treniruojamas kolektyvas laimėjo vos vieną susitikimą iš šešių (prieš Bulgariją) ir taip pat grįžo su 12-ta vieta. Toje rinktinėje žaidė ir du dabartinės komandos nariai – Mantas Kalnietis bei Jonas Mačiulis.

Geroji žinia ta, kad po visų tų skaudžių pamokų Lietuvos rinktinė visada pakildavo ir su nauju trenksmu pranešdavo apie save: argi dar reikia kam nors priminti 2003 m. aukso medalius Švedijoje ir puikią 2010 m. pasaulio čempionato bronzą tame pačiame Stambule (8 pergalės iš 9-ių galimų), kai 74:89 nusileidome tik JAV žvaigždynui su Stephenu Curry, Russellu Westbrooku ir Kevinu Durantu priešakyje.

Be to, 2017-ųjų Europos čempionate komandos nekovoja dėl jokių kelialapių į būsimus turnyrus, taigi lietuviai, neskaitant savo vasaros ir turėto šanso pasigrumti dėl medalių, nieko daugiau neprarado.

Tad kas gi mūsų laukia priekyje? 2019 m. pasaulio čempionatas Kinijoje ir 2020 m. olimpinės žaidynės Tokijuje. O tada, ko gero, ir vėl visi kartu trauksime visiems žinomus vienos dainos žodžius: „Ir mes galingi iš naujo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (819)