Bet apie viską nuo pradžių. NBA siautėjusiu monstriškai universaliu G. Antetokounmpo pasigirti galėję graikai buvo įvardijami kaip vieni iš rimčiausių pretendentų iškovoti Europos čempionato medalius.

Tačiau likus vos 10 dienų iki „Eurobasket 2017“ starto Senąjį žemyną apskriejo žinia – 211 cm ūgio graikas neišlaikė Milvokio „Bucks“ klubo Kinijoje atliktų kelio sveikatos testų ir buvo priverstas išsibraukti iš Europos čempionato dalyvių sąrašo.

„Jo netektis itin pakeitė Graikijos komandos požiūrį, – Krepšinis.lt pripažino Sport24.gr žurnalistas Alexandros Trigas. – Trenerių štabui teko pakeisti visą žaidimo sistemą. Ypatingai puolime. Komanda atrodė visiškai pasimetusi ne tik draugiškose rungtynėse, bet ir pirmajame turnyro etape. Visi stengiasi priprasti prie naujos realybės ir pridengti kertinio žaidėjo praradimą.“

Be 22 metų aukštaūgio likusi Graikijos komanda prarado toli gražu ne tik taškų rinkimo mašiną. Pietų Europoje įsikūrusios valstybės atstovai prarado ir greitį, atletiškumą, universalumą bei jėgą gynyboje.

Negana to, NBA lygoje spindėjęs graikas rinktinės lyderiu buvo ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Būtent Giannis įpūsdavo savo komandos draugams pasitikėjimo savimi.

Giannis Antetokounmpo

Be jo likę graikai niekaip negalėjo atsitokėti ir startavus A grupės kovoms. Iš Helsinkio į Stambulą jie atvyko vos su dviem pergalėmis kišenėje – prieš islandus ir lenkus. Nuleistomis galvomis areną būsimiems Lietuvos rinktinės varžovams teko palikti po mūšių tiek su Slovėnija, tiek su Prancūzija, tiek su Suomija.

„Niekas nebuvo patenkintas Helsinkyje pamatytu vaizdu. Ir ne tik dėl pralaimėjimų, tačiau ir dėl to, kad visi komandos nariai žaidė itin prastai – žemiau savo galimybių ribų. Matėme žaidėjus be energijos, tarsi jie būtų žemo lygio krepšininkai.

Vis tik „finale“ prieš Lenkiją aikštėje jie jau atrodė kur kas geriau. Būtent todėl daugelis tikisi kur kas geresnio mūsiškių žaidimo akistatoje su Lietuva. Žmonės Graikijoje mano, kad rungtynės prieš lietuvius gali vėl pakelti šią rinktinę sirgalių akyse ir padėti jai sustiprėti“, – mintimis dalijosi A. Trigas.

Žinutę apie savo komandos pajėgumą dvejojantiems kritikams pasiuntė ir ilgametis Pirėjo „Olympiakos“ vedlys G. Printezis, pareiškęs, kad Graikijos ekipa Europos čempionate iki šiol nepademonstravo nė 50 proc. savo potencialo.

Būtent prastas startas pirmenybėse ir lėmė graikų akistatą su Lietuva jau aštuntfinalyje. Ir jeigu turkams teks kovoti prieš Ispaniją, vokiečiams – prieš Prancūziją, o rusams – Kroatija, tai ir graikai Dainiaus Adomaičio kariaunos nelaiko „dovanėle“.

„Lietuva buvo ta komanda, kurios norėjo išvengti visos A grupės komandos. Juk ji – pretendentė į medalius. Jūsų rinktinėje yra stiprių asmenybių, kurios gali vesti į komandą į svarbias pergales. Nė viena kita komanda neturi tiek daug žaidėjų, kurie vilkėdami rinktinės marškinėlius žaidžia kur kas geriau nei savo klubuose. Be to, tai rinktinė, kuri niekada nepasiduoda“, – lietuviams komplimentų negailėjo graikų žurnalistas.

Kostas Missas ir Kostas Papanikolaou

Anot jo, didžiausia Graikijos dvyliktuko jėga – gynėjų linija su Nicku Calathesu ir Kostu Slouku priešakyje, greitasis puolimas ir noras visiems įrodyti, kad, nepaisant prastų rezultatų Helsinkyje, šią komandą reikia gerbti.

O kaip didžiausius trūkumus, A. Trigas įvardijo pajėgas po krepšiu, atsidavimą gynyboje, kovą dėl atšokusių kamuolių ir universalumo trūkumą.

Tiesa, jis visiškai nesutiko su net Graikiją pasiekusiu Tomo Pačėso pareiškimu, kuris „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ rėžė, kad silpniausia graikų grandis – treneris.

„Kostas Missas, kiek žinau, atėjo iš moterų krepšinio, atlieka neaiškų vaidmenį federacijoje. Bendravau su vienu graiku, kuris seka viską: jie labai pikti ant federacijos, kad turėdami eilę trenerių – Bartzoką, Katsikarį, Zourosą, jie paėmė šitą trenerį, kuris eilę metų išvis nedirbęs. Tuo labiau nedirbęs aukščiausiame lygyje. Rinktinėje padrika bala“, – drąsiai pareiškė buvęs „Lietuvos ryto“ treneris.

„Mačiau tą pareiškimą. Treneris neparodė jokios pagarbos: tai, ką jis pasakė – absurdiška, – nusivylimo neslėpė Sport24.gr žurnalistas. – Norėčiau pamatyti tą graiką, su kuriuo jis kalbėjo. Taip, Missas nėra pasiekęs Eurolygos lygio, bet rinktinės žaidėjams jis yra kaip tėvas, nes su daugeliu iš jų dirbo 20-mečių rinktinėje. Žaidėjai jį gerbia visu 100 proc.“

„Ir jeigu mes laimėsime, siūlau jums vėl pasikalbėti su Pačėsu“, – ironiškai šypsodamasis pasiūlymą pateikė A. Trigas.

Tiesa, pačioje Graikijoje Lietuvos krepšininkai yra laikomi šios aštuntfinalio poros nugalėtojais. Ir nors nemažai žmonių vis dar nepraranda vilties išvysti šios komandos sėkmę, pats žurnalistas prisipažino, kad lažybų bendrovėje pinigus statytų už lietuvių pergalę.

Net kai ir Jonas Mačiulis Graikijos žiniasklaidos atstovams pažymėjo, kad rimtai žvelgia į laukiantį mūšį prieš itin patyrusią komandą, puolėjas sulaukė štai tokio pastabos: „Bet juk graikai Lietuvą nugalėjo prieš 11 metų“.

„Nesvarbu. Tai naujos rungtynės, nauja diena – gali būti bloga, nesėkminga diena ir viskas gali apsiversti aukštyn kojomis. Būtent dėl to turime būti susikaupę ir viskam pasiruošę“, – į praeitį nesižvalgė vyriausias Lietuvos rinktinės narys.

Tarptautinėse arenose Lietuvos ir Graikijos komandos iki šiol tarpusavyje buvo susigrūmusios 8 kartus, iš kurių šešis sykius pergalėmis džiaugėsi mūsiškiai. O kaip susiklostys devintoji kaktomuša ir kas pratęs savo žygį šiame Europos čempionate, sužinosime šeštadienį nuo 21.30 val. prasidėsiančiose rungtynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)