Pasiūlė nelįsti į svetimus reikalus

Jonas Kazlauskas, Šarūnas Jasikevičius, Željko Obradovičius – FIBA kritikų gretą nuolat papildo pasaulinio garso krepšinio specialistai.

Paskutinis prie jų prisijungė Ettore Messina, išdrįsęs maišto laužą uždegti pačios FIBA svetainėje – per oficialią Europos čempionato spaudos konferenciją po rungtynių su Lietuva.

57-erių Italijos rinktinės strategas sukritikavo naująją pasaulio čempionato atrankos sistemą, pagal kurią klubų sezono metu dėl vietos finaliniame etape nacionalinės komandos kovos be NBA ir Eurolygos žaidėjų.

Regis, P. Baumannas išgirdo priekaištų laviną ir į ją sureagavo atsakomąja ugnimi.

Svarbiausias žmogus FIBA hierarchijoje Tel Avive sukvietė būrelį žiniasklaidos atstovų norėdamas pasidalinti mintimis apie krepšinio aktualijas. Ir iš karto smogė atgal.

„Tie, kas kritikuoja FIBA, turi asmeninių interesų. Gal dalis trenerių tiesiog susirūpino dėl savo darbo vietų. E. Messina yra treneris, jo darbas – treniruoti komandą. Kažkodėl Italijos krepšinio federacijos prezidentas Gianni Petrucci naujoves vertina palankiai. Juk tai jis moka atlyginimą E. Messinai, todėl pastarasis turėtų klausyti, ką kalba jo viršininkas“, – vieną didžiausių Senojo žemyno autoritetų, pravardžiuojamą krepšinio profesoriumi, auklėjo P. Baumannas.

Iš tiesų E. Messina po Europos čempionato pasitrauks iš Italijos rinktinės ir atsidės darbui San Antonijaus „Spurs“ klubo trenerių štabe.

Kas žais Lietuvos rinktinėje – pačių lietuvių rūpestis

E. Messinai naujas kalendorius nepatiko dėl to, jog kelią į planetos pirmenybes ties vieni krepšininkai, o jų darbo vaisius valgys kiti.

„Federacijos degs iš gėdos, kai sąlyginai prastesnius žaidėjus reikės pastumti į šoną. Tai – pažeminimas“, – specialistas buvo kategoriškas.

O P. Baumannas tvirtina, kad tokia sistema padės atsiskleisti naujiems talentams. Kaip teigiamą pavyzdį jis nurodė praėjusį savaitgalį finišavusį Amerikos čempionatą, kuriame triumfavo eksperimentinės sudėties JAV rinktinė.

FIBA viršininkas pasitelkė iš Klaipėdos „Neptūno“ praėjusiame sezone dėl sportinio režimo laužymo atleisto gynėjo Larry Drew atvejį – pastarasis po pasirodymo Amerikos pirmenybėse pasirašė sutartį su Majamio „Heat“ klubu.

Larry Drew

Bet P. Baumannas nepakomentavo, kaip nacionalinių rinktinių prestižui ir žaidimo kokybei atsilieps tokios NBA vasaros lygai ar laisvųjų agentų stovykloms būdingos funkcijos.

Nutylėjo 50-metis šveicaras ir Krepšinis.lt paprašytas išvardinti bent kelias Lietuvos rinktinės žaidėjų, atstovausiančių šaliai rudenį prasidėsiančiose atrankos varžybose, pavardes.

„Palieku tai padaryti jūsų federacijai. O tie, kurie bus pasirinkti, turės progą pakilti karjeros laiptais“, – gundė P. Baumannas.

Primename, kad pusė dabartinės rinktinės krepšininkų rungtyniauja NBA ir Eurolygoje, kaip ir dėl įvairių priežasčių Europos čempionate nedalyvaujantys Domantas Sabonis, Paulius Jankūnas ar Lukas Lekavičius.

Surėmę ragus kaip užsispyrę ožiai

Dėl visų krepšinio pasaulį padalinusių barnių P. Baumannas tradiciškai kaltina Eurolygą ir diplomatiškai aplenkia FIBA reformą ignoruojančią NBA.

Panašu, kad Senojo žemyno krepšiniui artimiausiu metu išsivaduoti iš dabartinės pato situacijos nepavyks: FIBA ir Eurolyga toliau svaidosi priekaištais, o ne pasiūlymais.

Ir šįsyk P. Baumannas kaip užsuktas kartojo, kad jo durys Eurolygos bosui Jordi Bertomeu visada atviros, bet pats nepateikė jokių naujų išeičių iš aklavietės.

Jordi Bertomeu

Tiesa, jis bent jau nemosuoja naujų sankcijų dalgiu: prieš pusantrų metų FIBA ruošėsi šalinti iš Europos pirmenybių ir olimpinių žaidynių šalis, kurios neprivers savo klubų rinktis Čempionų lygos. Kuomet ginčą perėmė nagrinėti Europos Komisija, FIBA veikiai išsižadėjo visų ultimatumų.

Vis dėlto vienas grasinimas buvo įgyvendintas: Europos čempionatas vyksta be geriausių žemyno teisėjų, dirbančių Eurolygoje.

Vietoje tokių arbitrų kaip italas Luigi Lamonica, latvis Olegas Latiševas, slovėnas Damiras Javoras ar ukrainietis Borisas Ryžikas pirmenybių arenose aistras bando suvaldyti 40 teisėjų, tarp kurių yra japonas, argentinietis, brazilas, filipinietis, kanadietis ir du broliai iš Puerto Riko: Jorge bei Roberto Vazquezai.

Svečiai iš kitų žemynų Europos pirmenybėse dirba pirmą kartą. Anot P. Baumanno, taip keliamas teisėjavimo lygis visame pasaulyje. Keliamas europiečių sąskaita, pastariesiems paskyrus ne pačios aukščiausios kvalifikacijos arbitrus, tarp kurių yra ir penki naujokai, neturintys jokios panašaus rango varžybų patirties.

Vienas pastarųjų – Takaki Kato – jau spėjo atsidurti dėmesio centre. Japono sprendimas trečiadienį mače su Slovėnija taip įsiutino vieną Prancūzijos rinktinės lyderių Evaną Fournier, kad pastarasis buvo išvarytas iš aikštės.

Bet faktą, jog geriausiems krepšininkams teisėjauja ne patys geriausi arbitrai, P. Baumannas vadina Krepšinis.lt interpretacija.

„Tai jūsų teiginys. Pamenu, kad 2015-aisiais girdėjau lygiai tas pačias kalbas apie teisėjus, nors tada dirbo ir visa Eurolygos brigada. Toks jau dalykas yra teisėjavimas – visiems neįtiksi.

Mes patenkinti arbitrų darbu šiame turnyre. Aišku, teisėjams iš skirtingų kontinentų nėra lengva dirbti kartu. Bet mes atsivežėme juos čia, kad pakeltume jų lygį. Turime grupę jaunų teisėjų, kurie bus parengti dirbti visada, kai tik pakviesime“, – dėstė P. Baumannas.

Rodo Europai jos vietą

Kitų žemynų atstovai kviečiami stažuotis Europos čempionate veikiausiai dar ir todėl, kad paties P. Baumanno galios šaltinis slypi už Senojo žemyno ribų.

Per FIBA kongresus ir centrinės valdybos posėdžius generalinio sekretoriaus sumanymų įgyvendinimą užtikrina Azijos, Afrikos, Amerikos regionų palaikymas.

Ir P. Baumannas nesivaržo atviru tekstu priminti Europai, kad ji nėra „pasaulio bamba“.

„Šalys iš kitų kontinentinių federacijų jau pavargusios nuo kalbų apie Europos problemas ir prašo jų į tai nepainioti. Manau, Kinija jau pralenkė Europą krepšinio vystymo aspektu, nauja lyga kuriama Japonijoje. Krepšinis juda į priekį visame pasaulyje“, – kalbėjo FIBA vadovas.

Vienas būdų, kaip užsitikrinti krepšinio periferijos paramą, – pasaulio čempionato dalyvių skaičiaus didinimas. 2019 metais Kinijoje pirmą kartą pirmenybėse varžysis 32 rinktinės.

12 jų – arba 38 proc. – bus iš Europos. 2014 ir 2010 metais europiečiai sudarė 42 proc. pasaulio čempionato dalyvių.

Tuo metu olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyre rinktinių skaičius keistis neturėtų.

Anksčiau turėjęs plėtros viziją ir šiame darže, P. Baumannas, kuris pats priklauso Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) grietinėlei, teigė tokių planų atsisakęs ir visą dėmesį skirsiantis atsinaujinusiam pasaulio čempionatui.

Patrickas Baumannas

Stumdys tritaškio liniją

Dėl tarptautinio kalendoriaus pertvarkos FIBA priėmė dar vieną naujovę.

Ateityje pasiruošti svarbiausiems turnyrams nacionalinės komandos turės keturias savaites.

Iki šiol FIBA buvo nustačiusi penkių savaičių periodą, kurio metu išleisti žaidėjus į rinktinių stovyklas privalėjo ir NBA klubai.

„Yra trenerių, kurie burba, kad laiko bus per mažai. Bet glaudžiai bendradarbiaujant su klubais tai neturėtų būti problema. Nemanau, kad du mėnesius sukarintos stovyklos sąlygomis žaidėjus muštruojantys treneriai elgiasi teisingai“, – sakė P. Baumannas.

FIBA galva taip pat užsiminė tęsiantis tarptautinių ir NBA taisyklių vienodinimo kampaniją.

Nuo kito sezono keisis žingsnių taisyklė, o prie NBA standartų netrukus gali prisitaikyti ir tritaškio linija. Pajėgiausioje planetos lygoje ji nuo krepšio nutolusi 7,24 m, o Europoje ir FIBA turnyruose – 6,75 m.

„Dabar galvoju, kad perkelti tritaškio liniją reikėjo iš karto. Galbūt prie to dar grįšime“, – svarstė P. Baumannas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)