25-erių metų vidurio puolėjas nuo pirmųjų rungtynių Tel Avive ėmėsi lyderio vaidmens: akistatoje su vokiečiais pelnė 11 taškų ir atkovojo 6 kamuolius, o į italų krepšį „įsūdė“ net 21 tašką.

O kol kas patį naudingiausią mačą A. Pustovojus sužaidė sekmadienio vakarą prieš Gruzijos rinktinę, kai surinko ne tik 19 taškų, bet ir 7 atšokusius kamuolius, 3 blokus bei 24 naudingumo balus.

Denisas Lukašovas atliko dvigubą dublį, pelnydamas 17 taškų ir atlikdamas 11 rezultatyvių perdavimų, Aleksandras Lipovėjus pridėjo 17 taškų, o Ukrainos komanda sensacingai 88:81 ant menčių parklupdė Gruzijos krepšininkus.

Taip, tuos pačius gruzinus, kurie Europos čempionato starte 79:77 parbloškė lietuvius.

„Jaučiamės labai gerai, – po pirmojo triumfo „Menora Mivtachim“ arenoje išsišiepęs iki ausų Krepšinis.lt kalbėjo A. Pustovojus. – Mums reikėjo šios pergalės. Dabar turėsime laisvą dieną, per kurią galėsime pasiruošti kitoms rungtynėms.

Labai tikiuosi, kad ir jose parodysime identišką žaidimo lygį, kokį pademonstravome prieš gruzinus – stengsimės aikštėje parodyti viską, ką galime geriausiai.“

Daugelį šis gruzinų kluptelėjimas nustebino, nes ukrainiečiai ne tik kad buvo laikomi aiškiais B grupės autsaideriais, bet ir per pirmuosius du mačus nedemonstravo Europos čempionato aštuntfinalį atitinkančio lygio.

Tačiau ukrainiečių pėdomis pasekus ir šeimininkams Izraelio krepšininkams, kurie fantastiškai atsitiesė ir 82:80 įveikė vokiečius, padėtis grupėje tapo itin chaotiška. Po trijų turų potencialiai į atkrintamąsias varžybas iškopti gali visos komandos.

Adrenalinas po pirmosios pergalės ir vėl sužibusi viltis iškovoti kelialapį į Stambulą ukrainiečiams užaugino sparnus.

„Taip“, – išgirdęs klausimą, ar tikisi pranokti Lietuvos rinktinę, nė nesudvejojęs trumpai, bet aiškiai atsakė A. Pustovojus.

Tiesa, 216 cm ūgio milžino atsakymą palydėjo plati šypsena, todėl galima susidaryti įspūdį, kad ir pats ukrainietis nelabai tiki tokio scenarijaus galimybe.

Tačiau pačiam Artiomui akistata su Lietuvos rinktinė bus gera proga išbandyti save prieš bendraamžį Joną Valančiūną, jau penkerius metus NBA lygoje ginantį Toronto „Raptors“ garbę.

„Valančiūnas yra geras žaidėjas. Man tokios grumtynės yra proga parodyti savo sugebėjimus ir gera galimybė išbandyti save prieš aukščiausio kalibro žaidėjus. Taip pat galbūt galėsiu iš jo kažko išmokti“, – laužyta anglų kalba Krepšinis.lt apie laukiančią kaktomušą šnekėjo A. Pustovojus.

Bet Jonas nebus pirmasis NBA žaidėjas, su kuriuo jam reikės stumdytis po Tel Avivo arenos krepšiais. Ilgarankiui išstypėliui jau teko baudos aikštelėje pakovoti ir su stipriausios pasaulio krepšinio lygos čempionu Zaza Pačulija.

Bet gruzinas jaunuolio nesulaikė – šis, kai gruzinai dar bandė nugvelbti pergalę iš ukrainiečių, per „Warriors“ narį švystelėjo dvitaškį iš vidutinio nuotolio, nubraukusį paskutines Ilias Zourouso auklėtinių viltis triumfuoti.

Tuo metu Zaza aikštę paliko į savo kraitį įsidėjęs 17 taškų, 5 atšokusius kamuolius ir 16 naudingumo balų.

„Buvo smagu prieš jį žaisti. Zaza stiprus vyrukas, rungtyniaujantis NBA. Žaisdamas prieš jį aš galiu visiems įrodyti, kad ten galiu žaisti ir aš“, – rėžė jaunuolis.

J. Valančiūno kartos žaidėjas ne vienerius metus buvo NBA skautų radaruose ir net tris vasaras dalyvavo prestižinėje „Adidas Eurocamp“ stovykloje, tačiau savo pavardės 2014-ųjų naujokų biržoje jis vis tiek neišgirdo.

Profesionaliame vyrų krepšinyje nuo 17-os metų rungtyniaujantis A. Pustovojus net šešis sezonus gynė gimtosios šalies Južno „Chimik“ ekipos garbę, kol jo talentą ir potencialą pastebėjo Ispanijos ACB krepšinio lygoje žaidžiančio „Obradoiro“ klubo vadovai.

Tais pačiais 2015 metais į Santjago de Kompostelos miestelį persikėlė ir Eimantas Bendžius, šią vasarą pirmą kartą ne tik gavęs kvietimą į Lietuvos rinktinės stovyklą Palangoje, bet ir patekęs į galutinį dvyliktuką.

„Kalbėjomės, bet ne apie krepšinį, – nusijuokė Artiomas, Eimantą sutikęs Tel Avivo „Hilton“ viešbutyje. – Tiesiog pasišnekėjome kaip draugai – nesimatėme tris mėnesius, todėl pasidalinome gyvenimiškomis istorijomis ir naujienomis.“

Abiejų jų gyvenime pastarieji mėnesiai – ypatingi. E. Bendžius ne tik kad pirmą kartą oficialiai užsivilko Lietuvos komandos aprangą, bet ir prieš patekdamas į rinktinės susilaukė pirmagimės.

Tuo metu nuo 2014-ųjų Ukrainos rinktinei atstovaujantis A. Pustovojus pirmą kartą komandoje vaidina tokį didelį vaidmenį. Ir šias neeilines akimirkas krepšinio milžinas išgyvena su malonumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)