Bet po šia vieno geriausių Europos trenerių šypsena iš tiesų slepiasi nerimas. Nerimauti jį verčia faktas, kad teks rungtyniauti prieš visiškai kitokio žaidimo stiliaus komandą.

„Treneris baiminasi jūsų rinktinės ūgio ir jėgos – mes jau ir prieš Ukrainą turėjome vargo po krepšiais, o prieš Lietuvą, žinoma, bus dar sunkiau. Turime palaistyti savo žaidėjus, kad jie per naktį taptų aukštesni“, – bendraudamas su Krepšinis.lt šyptelėjo „Corriere della Sera“ žurnalistas Flavio Vanetti.

Tiesa, savo trūkumus Italijos krepšininkai jau ne vieną dešimtmetį glaisto kitais privalumais – žaidėjų mobilumu ir galimybėmis atakuoti iš toli. Kokią stiprią toliašaudę artileriją į Tel Avivą atsivežė „Azzurri“ komanda, jau spėjo įsitikinti tiek Izraelio, tiek ir Ukrainos rinktinės.

Europos čempionato B grupės starte italai į šeimininkų krepšį švystelėjo 13 tolimų bombų, o į ukrainiečių krepšį – net 17. Negana to, jie tai darė su įspūdingu pataikymo procentu: atitinkamai 48,1 ir 54,8.

Pirmoje akistatoje E. Messinos auklėtiniai metė po tiek pat dvitaškių ir tritaškių (27), o antroje iš toli atakavo netgi daugiau kartų nei iš vidutinio nuotolio ar iš po krepšio (31 prieš 20). Be to, prieš ukrainiečius italai netgi prasčiau atakavo nuo baudų metimų linijos (11/21 – 52,4 proc.).

„Jeigu esi laisvas – tai geriau mesti nei po dviejų sekundžių mesti sudėtingą dvitaškį. Nematau prasmės, – savo taktiką akcentavo treneris, kurį iš pirmos „Menora Mivtachim“ arenos eilės palaikė kolega iš San Antonijaus „Spurs“ klubo Greggas Popovichius.

– Mes žinome, kad puolime tritaškiai yra mūsų jėga. Kai kurie žaidėjai gali ne tik puikiai atakuoti, bet ir nebijo to daryti. Turime dalintis kamuoliu, kad rastume laisvus žaidėjus – tokių progų daug susikūrėme pirmose dvejose rungtynėse. Tai viena iš mūsų jėgų, kurias privalome išnaudoti.“

Izraelį italai pranoko 69:48. Ukrainą – 78:66. Abiejuose mačuose būsimus lietuvių varžovus į priekį tempė Marco Belinelli, iš viso švystelėjęs net 12 tritaškių iš 20 bandymų ir pelnęs atitinkamai 18 bei 26 taškus.

„Visi žino, kad aš stengiuosi būti agresyvus. Na, taip, aš pelniau taškus, bet tuo pačiu metu reikia padėkoti ir komandos draugams, nes jie viską padaro – dalinomės kamuoliu, buvau laisvas ir mečiau. Toks žaidimas padeda mums užsiauginti pasitikėjimą savimi“, – pabrėžė 31-erių snaiperis.

Ir nors kertiniais momentais kamuolys atsidurdavo būtent šio NBA žaidėjo rankose, tačiau ir jis turėjo puikių pagalbininkų. Rungtynes su Lietuva turėdami dviženklio taškų skaičiaus vidurkį pasitinka dar du italai – Luigi Datome (14) ir Arielis Filloy (12).

Galbūt prie jų prisidėtų ir praėjusiais metais iš NBA į Europą sugrįžęs Andrea Bargnani bei vasarą rankomis su Los Andželo „Clippers“ vadovais sukirtęs Danilo Gallinari. Tačiau abu savo rinktinės kovas yra priversti stebėti per televizorių.

Ir jeigu pirmasis dėl jį persekiojančios traumų virtinės „atkrito“ dar nė neprasidėjus pasirengimo ciklui, tai antrasis iš Europos čempionato dalyvių sąrašo išsibraukė itin apmaudžiai.

Vos antrose draugiškose rungtynėse prieš Nyderlandų komandą D. Gallinari nesusitvardė ir kumščiu smogė varžovui į veidą. O toks poelgis kainavo itin brangiai: nuvykęs į ligoninę puolėjas išgirdo gydytojų verdiktą – dėl lūžusio nykščio turės praleisti Senojo žemyno pirmenybes.

„Tai tikrai nebuvo elitinio žaidėjo poelgis, – vertino F. Vanetti. – Blogais rungtynių momentais negalima pasiduoti emocijoms: jeigu tave stumdo, tu negali visko išspręsti trenkdamas į veidą. Tai buvo milžiniška klaida ir labai didelis smūgis jo įvaizdžiui, nes iki šiol Galo buvo vertinamas kaip geras, protingas vyrukas. Reikėjo išlaikyti šaltą galvą.“

Full vid of Gallinari fight pic.twitter.com/21lDeZyZmO— Alexander Chernykh (@chernykh) July 30, 2017

Nepaisant skaudžios ir visą komandą sukrėtusios netekties, italų žurnalistas šioje situacijoje sugebėjo įžvelgti ir pozityvų dalyką. Anot jo, rinktinė žaidžia kur kas geriau, kai trims žvaigždėms (Belinelli, Bargnani, Gallinari) nereikia dalintis vienu kamuoliu.

„Turime prisiminti, kad pastaraisiais metais Italijos komanda geriausiai pasirodė, kai joje žaidė vienintelis Belinelli. Taip, Gallinari yra labai svarbus, bet tai situacijos drastiškai nepakeitė. Kai pernai pralaimėjome finalinę kovą dėl bilieto į Rio olimpines žaidynes, Galo padarė tris kvailas pražangas ir išnaudojo visą jų limitą. Tai ir pakišo mums koją“, – Turine nelaimėtą olimpinę atranką prisiminė italas.

Po šio nemalonaus incidento, kurio metu prarado vieną lyderių, Italijos krepšininkai susigrupavo ir nubrėžę naują starto liniją atgal nebesižvalgė.

Ir tai padėjo tinkamai startuoti Europos čempionato B grupėje. Nors reikėtų būti sąžiningiems ir pabrėžti, kad Italijos komandai itin pasisekė su tvarkaraščiu – pirmose dvejose rungtynėse jie nuskynė pergales prieš dvi silpniausias komandas ir dabar grupėje ramiai rikiuojasi pirmoje pozicijoje.

Per žingsnį nuo bilieto į Stambule vyksiančias atkrintamąsias varžybas esantys italai, laimėję prieš Lietuvą jau galėtų rezervuoti skrydį į Turkiją.

„Tai bus svarbios rungtynės. Bet turiu būti sąžiningas su savo auklėtiniais – mano komanda buvo testuojama nuo pirmosios dienos, nes turėjome sunkiai arti, praradome žaidėjus, o ir pasiruošimo cikle tai klupome, tai stojomės. Tikrai negaliu jiems pasakyti, kad prieš lietuvius noriu pamatyti visą mūsų potencialą.

Mes tiesiog žaisime – gal laimėsime, o gal ir pralaimėsime 20 taškų skirtumu. Net neįsivaizduoju“, – galimos mūšio prieš Dainiaus Adomaičio auklėtinius baigties nuspėti nesiryžo E. Messina, pabrėžęs, kad B grupėje jis nemato aiškaus favorito finišuoti viršūnėje.

„Esame geroje situacijoje, nes turime 4 taškus, todėl nejaučiame spaudimo dėl padėties turnyro lentelėje – blogiausiu atveju galime sau leisti pralaimėti. Bet jeigu laimėsime, tai šoksime į B grupės viršūnę“, – treneriui pritarė ir F. Vanetti.

Per visą tarptautinių turnyrų istoriją nuo pat 1937 metų Lietuvos ir Italijos komandos tarpusavyje viena prieš kitą stojo 12 kartų. Pagal pergalių skaičių mūsiškiai šiose kaktomušose būsimus varžovus lenkia net trigubai – 9:3. Be to, italai nuo 2004-ųjų suklupo visose keturiose tiesioginėse akistatose.

O kaip mūšis susiklostys šį kartą?

„Lietuva mums kiekvieną kartą yra didelis monstras – Ettore supranta, kad laukia nelengvos rungtynės. Aišku, jeigu mūsų pataikymo procentas smarkiai kris – mums bus ne pyragai. Tačiau mūsų pagrindinis ginklas yra gynyba, ne puolimas“, – akcentavo žurnalistas iš Italijos.

Intriguojanti kova dėl geresnių pozicijų B grupėje prasidės sekmadienį 18.30 val.

Italijos rinktinės žaidėjų statistika
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)