Tose nelemtose ir jau daugybę sykių apkalbėtose draugiškose lietuvių rungtynėse su islandais daugelis net nesuprato, kad Lukui nutiko kažkas rimto. Tačiau nerimas pamažu ėmė didėti, kai pats keitimo pasiprašęs 180 cm ūgio gynėjas po ilgosios pertraukos nebepasirodė arenoje.

„Kol nematėme vaizdo įrašo, tol netikėjome, kad trauma bus tokia sudėtinga. Iškart po to įvykio, nuėmus batą ir apčiuopiant koją, neatrodė, kad bus kažkas rimto“, – akimirką, kai L. Lekavičius atsidūrė jo rankose, prisiminė V. Trumpickas.

Kad nenutiko nieko rimto iš pradžių galvojo ir pats Atėnų „Panathinaikos“ naujokas, vis dar tikėjęsis sugrįžti į aikštelę. Tačiau bandymas prajudinti koją nepadėjo. Priešingai – ji ėmė staigiai tinti ir Lukas pajuto stiprų skausmą.

Kadangi tai vis dar buvo tik draugiškų rungtynių ciklas, rinktinės gydytojas nusprendė nerizikuoti ir išsiuntė krepšininką į ligoninę.

„Ačiū Šiauliams, kurie operatyviai peršvietė koją tiek rentgenu, tiek kompiuteriniu tomografu – padarė visus tyrimus, kurie parodė liūdniausią diagnozę. Dabar galvoju, kad jeigu taip būtų atsitikę svarbių rungtynių metu, tai galima ir klaidą padaryti. Nes čiuopiant tikrai neatrodė, kad yra kažkas rimto – taip galima pražiopsoti tokius dalykus, kurie gali pakankamai atsiliepti.

Tai verčia susimąstyti, kad rizikuoti niekada neverta – tyrimai turi būti daromi iš karto. Ačiū, kad turime tokią sistemą, kurią nuo 2006 metų kuriame – dabar galime visoje Lietuvoje atlikti magnetinius rezonansus. Kadangi federacija turi sutartį, tai viską galima atlikti per maksimaliai greitą laiką – visada gauname pirmenybę. Turime sistemą, kuri šiuo metu nepriekaištingai dirba“, – įdirbiu medicinos srityje didžiavosi V. Trumpickas.

Lukas Lekavičius

Tiksli diagnozė – dešinės kojos antro padikaulio lūžis. Per Lietuvą nuvilnijus itin skaudžiai naujienai, netrukus „Youtube“ svetainėje pasirodė ir nelaimingo momento vaizdo įrašas. Tiesa, vėliau jis buvo ištrintas.

Gindamasis nuo islandų antpuolio, L. Lekavičius užmynė ant Artūro Gudaičio kojos ir kryptelėjo čiurną. Nors tokiais atvejais dažniausiai krepšininkai susižeidžia čiurną, pasitempdami ar nusitraukdami raiščius, Lukui nepasisekė dar labiau.

„Įvyko per didelis pėdos užsilenkimas į priekį, – vizualiai traumos akimirką Krepšinis.lt pademonstravo profesorius Rimtautas Gudas. – Buvo padarytas staigus judesys su amplitude, kokios jis fiziologiškai negalėdavo padaryti. Kaului nebebuvo vietos, kur dėtis, todėl jis susispaudė ir lūžo.“

Bet tą rugpjūčio 23-iosios vakarą R. Gudo kolega Vytenis tikrai nesitikėjo išgirsti būtent tokio verdikto. Likęs „Šiaulių“ arenoje gydytojas užsiėmė dvigubo agento pareigomis – ir budėjo rungtynėse, ir vis išeidamas į rūbinę kalbėjosi telefonu su kitame laido gale buvusiu masažistu Aidu Buzeliu, kartu su Luku nuvykusiu į Saulės miesto ligoninę.

O raportuoti jam teko daug informacijos. Pavyzdžiui, padarius rentgeno nuotrauką lūžio net nesimatė. Tuomet L. Lekavičiui buvo atliktas kompiuterinio tomografo tyrimas. Būtent jis ir parodė permainas rinktinės dvyliktuke atlikti privertusią diagnozę.

„Daug keiksmažodžių, – savo pirmąją reakciją, iš Šiaulių ligoninės atskriejus negailestingai naujienai, prisiminė V. Trumpickas. – O mintyse buvo stiprus nusivylimas. Matėme, kaip jis atrodė tiek rungtynėse, tiek treniruotėse: Lukas buvo didelė rinktinės energija ir jėga. Buvo žiaurus nusivylimas.“

Jam teko ir pati nemaloniausia šios istorijos dalis: informuoti tiek žaidėją, tiek trenerį. Rezultatas identiškas – milžiniškas nusivylimas.

„Dainiui pasakėme naktį, apie pusę pirmos, jau važiuojant atgal į Kauną. Su treneriu susiskambinome telefonu, nes aš laukiau atsakymų, todėl grįžau automobiliu. Iš tikrųjų, tai buvo daug pyp pyp visokių“, – pokalbį su nacionalinės komandos vairininku pasakojo gydytojas.

Iškart po šio skambučio D. Adomaičiui teko atlikti dar vieną – susisiekęs su Adu Juškevičiumi, jis 28-erių metų gynėjui įteikė Lukui priklausiusį bilietą į Tel Avivą.

O išaušus naujam rytui, bent kiek džiugesnę žinią išgirdo ir L. Lekavičius – atlikę papildomus tyrimus V. Trumpickas ir R. Gudas informavo įžaidėją, kad operacijos neprireiks. Tądien buvo apskaičiuota, kad į krepšinio aikštelę mažylis iš Šilalės galės sugrįžti po 6-8 savaičių.

„Vienas dalykas, kai tai įvyksta dėl ilgalaikių pasekmių – čia yra vadinamieji stresiniai lūžiai. 99 proc. tokiais atvejais atliekama operacija: varžtai, svetimkūniai – gijimas prailgsta. O kai lūžis įvyksta traumos metu, kaip šiuo atveju, tai dažniausiai kaulas pats sugyja. Tiek mes, tiek graikų gydytojai patvirtino, kad operacijos nereikia. Dabar belieka laukti, kad sugytų kuo greičiau. Aišku, būna visokių išimčių, kai nesugyja ir tenka operuoti, bet taip būna labai retai – kartą iš 100“, – vertino gydytojas.

Anot V. Trumpicko, reabilitacijos našumas priklauso nuo paties krepšininko atsidavimo laukiančiam darbui. Bet R. Gudas įsitikinęs – Lukui tinginiavimas nėra būdingas, todėl įžaidėjas turėtų greitai atsistoti ant kojų ir vėl kaip „Žaibas Makvynas“ lakstyti po aikštelę.

„Nemanau, kad trauma paveiks jo žaidimo stilių – Lukas yra turėjęs ne vieną panašią traumą, todėl koja turėtų greitai sugyti. Aš Luko kūną ir visas jo silpnas vietas žinau labai gerai – mažas kūnas, bet neįtikėtina sprogstamoji jėga. Jis turi tikrai stebėtiną charakterį ir labai daug valios, yra labai atkaklus, labai ištvermingas, labai motyvuotas. Lukas niekada nesiskundžia.

Iš visų žaidėjų jį perprasti sunkiausia – Lukas yra labai nekalbus, todėl visada reikia iš jo išpešti, norint sužinoti apie jo sveikatą. Dažniausiai, kai paklausi, tai jam viskas būna gerai (juokiasi). Bet su juo problemų nebus visiškai – turėtų atsistatyti gana greitai.

Mes bendravome ir su „Panathinaikos“ gydytojais – pasidalinome savo patirtimi, patarimais, ką darytume tokių traumų atveju, nusiuntėme visą dokumentaciją, visas nuotraukas. Ten tikrai yra aukšto lygio medicininė pagalba, todėl manau, kad jie greitai Luką pastatys ant kojų“, – neabejojo R. Gudas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)