Pusiau lietuvis

28-erių Balakas gali neužsikirsdamas išvardinti ne tik pusę Dainiaus Adomaičio dvyliktuko, bet ir visus Lietuvos didmiesčius.

Viename jų – Kaune – praėjusiame amžiuje gimė vaikino motina, kartu su plačiu persikėlėlių srautu vėliau išvykusi į Izraelį.

Pats vaikinas pasaulį išvydo Tel Avive, kuriame ir gyvena, bet save vis tiek vadina pusiau lietuviu.

Kuomet šeštadienį Lietuvos ir Izraelio rinktinės kausis tarpusavyje „Menora Mivtachim“ arenoje, jis tvirtina savo simpatijas atiduosiantis mamos gimtojo krašto atstovams, kurių pergale net neabejoja.

„Lietuva kartu su Ispanija ir Prancūzija yra Europos čempionato favoritės. Izraelio komanda neturi jokių šansų“, – įsitikinęs Balakas, ir jo kategoriškos nuostatos nesuminkština nė lietuvių pralaimėjimas gruzinams Europos čempionato starte.

Krepšinis.lt šį krepšinio mėgėją sutiko Tel Avivo gatvėje, pavadintoje Vilniaus vardu.

Trumpoje gatvelėje nėra nieko ypatingo, Lietuvos ambasada įsikūrusi kitoje miesto dalyje.

Greta yra panašios it du vandens lašai Frankfurto ir Prahos gatvės, kartu su „vilnietiškąja“ sudarančios nediduką „tarptautinį“ kvartalą. Iš vienos pusės jį rėmina viena svarbiausių miesto arterijų – pirmojo Tel Avivo mero Meiro Dizengoffo gatvė, iš kitos – garsaus kovotojo už žydų teises carinėje Rusijoje Ze'evo Jabutinskio vardo gatvė.

Būtent čia Krepšinis.lt nusprendė išsiaiškinti, ką apie Lietuvą ir jos pasididžiavimą krepšinį žino eiliniai žydai.

Gailisi dėl Šaro sprendimo

„Pas mus populiariausias futbolas, bet žmonės mėgsta ir krepšinį. Tik ne taip smarkiai, kaip Lietuvoje. O pati Lietuva Izraelyje taip pat geriausiai žinoma dėl krepšinio“, – pasakojo Bolakas, dirbantis kompanijoje, užsiimančioje futbolo ir kriketo rungtynių analize.

Tad nenuostabu, kad geriausiai atpažįstamas lietuvis Pažadėtoje žemėje yra Šarūnas Jasikevičius.

„Šaras čia yra Dievas. Man jis – pats geriausias žaidėjas, kada nors rungtyniavęs Izraelyje“, – tvirtai pareiškė Bolakas.

Buvęs Lietuvos rinktinės įžaidėjas 2003-2005 metais buvo Tel Avivo „Maccabi“ klubo siela, ir miestas prie Viduržemio jūros savo numylėtinio negali pamiršti net prabėgus daugiau nei dešimtmečiui.

Na, bent jau dalis jo.

Ne vien Krepšinis.lt užkalbinti žydų ortodoksai purtė skrybėlėtas galvas tvirtindami, kad krepšinis jiems rūpi mažiausiai – tik maždaug kas dešimtas apklaustas praeivis turėjo ką pasakyti šia tema.

Kai kuriems pastarųjų Š. Jasikevičiaus pavardė taip pat skendo miglose. Bet ištarus „Šaras“, veidai nušvisdavo.

„O, žinoma, pamenu jį. Dabar jis dirba treneriu, tiesa? Kauno „Žalgiryje“? Žinau, kad „Maccabi“ taip pat jo norėjo. Gaila, kad jis neatvyko“, – kalbėjo 29-erių programuotojas Noelis.

„Labai geras žaidėjas, vienas didžiausių klubo vardų. Jis padėjo mums du kartus laimėti Eurolygą“, – prisiminė 42-ejų tarnautojas Elamas.

„Vienas geriausių „Maccabi“ visų laikų žaidėjų. Norėčiau, kad dabar jis treniruotų komandą“, – dėl to, kad Š. Jasikevičius atsispyrė Izraelio grandų vilionėms ir liko „Žalgiryje“, graužėsi ir 30-metis inžinierius Lioras.

Nepalankiai apie Š. Jasikevičių atsiliepė tik vienas pašnekovas, dirbantis čempionato organizaciniame komitete. Bet, kaip čia pat prisipažino, dėl svarbios aplinkybės – mat jis darbuojasi ir Jeruzalės „Hapoel“ klube.

„Turbūt nereikia sakyti, kad Jeruzalėje „Maccabi“ žaidėjai nėra labai mylimi. Nors turiu pripažinti, kad krepšininkas Šaras buvo velniškas“, – galva lingavo vyras.

O prognozuojant šeštadienio rungtynių baigtį Tel Avivo gyventojų išsiskyrė.

„Tikiuosi, laimės Izraelis. Aš to norėčiau“, – šypsojosi Elamas.

„Izraelis pralaimės. Tiesiog mums absoliučiai nesiseka sporte“, – skeptiškas buvo Noelis.

Europos čempionato B grupės rungtynės tarp Lietuvos ir turnyro šeimininkų prasidės 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)