Svarbi mozaikos detalė

Gruzijos rinktinės gynėjų grandis – nė perpus ne tokia grėsminga kaip priekinė linija.

Subalansuoti bent jau smogiamąjį penketą komandos strategui Eliui Zourui leidžia pagalba iš šalies.

Rugpjūčio pradžioje Klaipėdoje vykusioje kontrolinėje akistatoje M. Dixonas į Lietuvos nacionalinės komandos krepšį sumetė 12 taškų.

Ketvirtadienį Tel Avive veikiausiai ne jį sekios rampų šviesos. Bet lygiaverčių keitimų stokojantiems gruzinams „natūralizuotas“ amerikietis reikalingas kaip vanduo Judėjos dykumoje.

Pastiprinimas iš JAV Gruzijos rinktinėje – jokia naujovė. Veikiau tradicija: prieš tai spragas ties perimetru kamšydavo Jacobas Pullenas, Ricky Hickmanas.

Savo ruožtu, M. Dixonas debiutuos aukščiausio rango tarptautinėse varžybose. Tiesa, jis jau padėjo Gruzijai įveikti Europos čempionato atranką. Prieš metus gruzinišką pasą gavęs 26-erių gynėjas kvalifikacijos varžybose buvo vienas naudingiausių komandos krepšininkų, per rungtynes vidutiniškai rinkdavęs po 16,6 taško ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Taikliarankis greito žaidimo šalininkas, galintis vienodai sėkmingai pradėti rungtynes starto sudėtyje ir įsitraukti į kovą nuo atsarginių suolo – tokią reputaciją M. Dixonas užsitarnavo Lietuvoje.

Mat jis turi patirties Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) – 2014 metais Memfio universitetą baigęs amerikietis profesionalo karjerą pradėjo Alytaus „Dzūkijos“ klube.

Po gimtadienio – į areštinę

LKL autsaiderių gretose M. Dixonas praleido tik du mėnesius ir žiemą persikėlė į stabilesnį vidutiniokų klubą – Pasvalio „Pieno žvaigždes“. Rezultatyviausiu žaidėju išsyk tapęs amerikietis demonstravo solidžią statistiką: 15,5 taško ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

Alytus, Pasvalys, Prienai, Kėdainiai, Mažeikiai, Utena – Kanzas Sityje (Misūrio valstija) gimusiam legionieriui iš tų laikų labiausiai įsiminė lietuviška provincija – provincija, matuojant amerikietiškais masteliais.

„Keisčiausia buvo žaisti mažuose miesteliuose, kur salės būdavo apytuštės. Buvau įpratęs prie koledžų varžybų, NCAA lygos – ten rungtynės sutraukdavo tūkstančius žiūrovų. Nesitikėjau, kad perėjus į profesionalų krepšinį viso to nebeliks. Dėl to man buvo šioks toks kultūrinis šokas. Bet apskritai Lietuvoje neturėjau kuo skųstis“, – Krepšinis.lt pasakojo M. Dixonas.

Michaelis Dixonas

Pažintis su Lietuva apsiribojo sezonu: po sėkmingo debiuto Europoje jis ėmė laipsniškai kilti karjeros laipteliais.

Nimburko ČEZ (Čekija), Atėnų AEK (Graikija), o ateinančiame sezone – jau Strasbūro SIG (Prancūzija).

Gynėjo progresą buvo pritemdęs tik tragiškai pasibaigęs eismo įvykis Atėnuose. Praėjusį gruodį praėjus kelioms valandoms po to, kai atšventė savo gimtadienį, M. Dixonas vairuodamas kliudė kitą automobilį, pastarasis tapo nevaldomas ir mirtinai sužalojo vyriškį.

Krepšininkas tuomet buvo suimtas, bet jo kraujyje alkoholio nerasta. Netrukus amerikiečiui leista grįžti į aikštę.

Žaidžia „iš meilės šaliai ir krepšiniui“

Gruzinų akį M. Dixonas patraukė su ČEZ ekipa dalyvaudamas VTB Vieningoje lygoje, kurioje rungtyniavo ir Tbilisio VITA komanda.

„Vieną dieną agentas man pranešė apie galimybę gauti gruzinišką pasą ir rungtyniauti tos šalies rinktinėje. Mane ši idėja užvaldė. Visada buvau vienas tų, kurie labiausiai trokšta atstovauti šaliai. Neturėjau priežasčių galvoti, kad mane pakvies JAV rinktinė, o pasirodyti tarptautinėse varžybose labai knietėjo“, – aiškino amerikietis.

Bet galbūt dabar jis jau mano kitaip ir graužia nagus? Amerikos čempionate šiuo metu dalyvaujančios JAV rinktinės sudėtyje yra ne viena netikėta pavardė, tarp kurių – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Billy Baronas ir Klaipėdos „Neptūno“ legionierius Larry Drew.

„JAV yra milijonas gerų krepšininkų. Nemanau, kad paskubėjau priimdamas Gruzijos pasiūlymą, nesigailiu to. Vis tiek nemanau, jog mane būtų pasirinkę tėvynėje“, – per petį nebenorėjo gręžiotis žaidėjas.

Vieša paslaptis, jog Europos Sąjungai nepriklausančios Senojo žemyno valstybės amerikiečius suvilioja ir finansiniais argumentais.

M. Dixonas tikino, jog jo atvejis – kitoks.

„Mums išmokėjo premijas už tai, kad patekome į Europos čempionato finalinį etapą, ir viskas. Žaidžiame čia tik dėl to, kad mylime šalį ir krepšinį“, – pareiškė krepšininkas.

Primename, kad Lietuvos ir Gruzijos rinktinės Tel Avive susikaus ketvirtadienį, nuo 18.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)