Pasirengimo cikle Gruzijos komanda iškovojo 7 pergales ir patyrė 2 pralaimėjimus ir pagal šį rezultatą tarp visų „Eurobasket 2017“ dalyvių su turkais pasidalijo 5-6 vietas.

Kovingieji pietų Kaukazo atstovai laimėjo net tris turnyrus, o jų įveiktų rinktinių sąraše – ne tik lietuviai, latviai ar čekai, bet ir graikai bei serbai. Pastariesiems kluptelėjimas prieš gruzinus apskritai buvo vienintelis šią vasarą.

Tokie rezultatai kaip reikiant užaugino Elio Zouro auklėtiniams sparnus, o ir oficialioje Europos čempionato svetainėje jie įvardijami kaip pirmenybių juodieji arkliukai, galintys sujaukti išankstines atkrintamųjų varžybų prognozes.

„Pagrindinė tokio mūsų žaidimo priežastis – susižaidimas: komandos pagrindas kartu rungtyniauja jau dešimtmetį, todėl vieni kitus žinome itin gerai, be to, dabar esame puikioje sportinėje formoje. Manau, kad šios pergalės suteiks mums reikiamo postūmio auginant pasitikėjimą savimi, kurį galėsime panaudoti oficialiose rungtynėse“, – su Krepšinis.lt mintimis „Menora Mivtachim“ arenoje dalijosi per 7 mačus vidutiniškai po 18,2 taško rinkęs Tornike Šengelija.

Tiesa, komandos vairininkas nenorėjo, kad jo žaidėjai per anksti užmigtų ant laurų, todėl vijo visas pagyras šalin.

„Žaidžiame gerai kaip komanda, kaip vienas kumštis, puikiai rungtyniaujame gynyboje ir įdedame labai daug pastangų. Bet draugiškų rungtynių rezultatai nieko nereiškia – rezultatai turi ateiti čempionate, todėl mums visiškai nerūpi tai, kas nutiko anksčiau. Mums viskas prasideda nuo nulio“, – savo nuomonę išsakė E. Zouras.

Vis tik kuklintis gruzinai tikrai neturėtų. Beveik visos jų nuskintos pergalės buvo be ryškiausios šalies krepšinio žvaigždės Zazos Pačulijos. NBA čempionu su Ouklando „Golden State Warriors“ klubu tapęs aukštaūgis prie rinktinės prisijungė tik rugpjūčio antrą savaitę, be to, iškart patyrė čiurnos traumą.

Tačiau priešingai nei didžioji dalis iš Europos čempionato dėl sveikatos problemų save išsibraukusių žvaigždžių, Zaza tokios minties net neturėjo ir sunkiai liejo prakaitą tam, kad iki pirmenybių starto spėtų atsistoti ant kojų.

„Nes aš gruzinas, – paklaustas, kodėl nepasekė kitų krepšininkų pavyzdžiu ir nusprendė netausoti sveikatos, trumpai, bet aiškiai atsakė „Warriors“ narys. – Tai reiškia, kad mano asmenybė man liepia žaisti ir aš noriu žaisti.“

Su komandos draugais jau pilnu pajėgumu pastarąsias porą dienų plušėjęs Z. Pačulija Krepšinis.lt pabrėžė, kad žaisti jis jau yra pasirengęs visu 100 proc.

„Zaza – žaidėjas su daugybe patirties ir kokybiško žaidimo bagažu, o tai kaip reikiant sustiprins komandą. Vienintelis dalykas, kad jis nėra pačioje geriausioje savo sportinėje formoje, todėl jam dar reikės atrasti ritmą aikštėje“, – kiek nuogąstavo E. Zouras.

Kokia iš tiesų centro sportinė forma šiuo metu, pirmieji galės išbandyti Lietuvos krepšininkai – Dainiaus Adomaičio auklėtiniai ketvirtadienį nuo 18.30 val. savo pirmąjį B grupės mačą žais būtent prieš gruzinus.

Nors rugpjūčio pradžioje Klaipėdoje Gruzijos komanda ir nuliūdino vietinę publiką bei jos akivaizdoje į viršų kėlė taurę, tačiau, kaip prisipažįsta T. Šengelija, ji toli gražu dar nenuplovė to skausmo, kurį jo komanda patyrė 2015-aisiais.

Prieš dvejus metus vykusiame Europos čempionate Lietuvos rinktinė vos neiškrito aštuntfinalyje – už ausų per gruzinų barjerą mūsiškius perkėlė fantastiškas rungtynes sužaidęs Jonas Mačiulis. Šių metų vyriausias nacionalinės komandos narys tąkart pelnė 34 taškus, atkovojo 6 ir perėmė 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, blokavo 2 varžovų metimus, išprovokavo 7 pražangas ir surinko net 50 naudingumo balų.

„Turime blogos patirties žaisdami su lietuviais – 2015 metais jiems pralaimėjome labai svarbias rungtynes. Taip, laimėjome draugiškose, bet tai nėra tas pats. Jūs turite labai stiprią komandą su puikiais žaidėjais tiek ties tritaškio linija, tiek po krepšiu – bus labai įdomus mačas. Bet mes vis tiek stengsimės jums atsilyginti už tą pralaimėjimą“, – kovingai kalbėjo vienas gruzinų lyderių.

„Lietuvos komanda – puiki. Tai viena geriausių rinktinių Europoje, todėl galima apie ją daug kalbėti. Bet ji viena geriausių komandų, kuri, net neabejoju, kovos dėl medalių“, – D. Adomaičio kariauną liaupsino ir E. Zouras. Nepaisant to, treneris pabrėžė, kad jo komanda kovos tik dėl pergalės.

Bet Gruzijos krepšininkų galvose – ne tik revanšas. Komanda sau išsikėlė tikslą prasibrauti į atkrintamąsias, o giliai širdyje turi ir kur kas didesnių vilčių.

„Kiekviename Europos čempionate visos komandos, norėdamos patekti į kitą etapą, privalo nuo pirmųjų rungtynių parodyti gerą žaidimą. Mūsų tikslas yra patekti į atkrintamąsias ir žaisti Stambule. Nieko daugiau. Po to? Žiūrėsime. Nes jeigu nepateksi į atkrintamąsias, tai daugiau ir nepasieksi.

Bet netikiu, kad kažkurioje grupėje yra komandos favoritės – kad esi geresnis už kitus, turi įrodyti ant parketo“, – kalbėjo gruzinų vairininkas.

„Esame labai pavojinga komanda, viena stipriausių grupėje, – įspėjo ir T. Šengelija. – Nors ir turime ilgalaikių tikslų, tačiau kol kas koncentruojamės į pirmąjį. Savo tikslo sieksime rungtynės po rungtynių, o kiek toli mums pavyks nužygiuoti – pamatysime.“

Be Lietuvos ir Gruzijos rinktinių B grupės mūšiuose Tel Avive dar grumsis Italijos, Vokietijos, Ukrainos ir Izraelio krepšininkai. Į turnyro aštuntfinalį pateks keturios stipriausios komandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)