Lietuviai antradienį jau turėjo treniruotis Tel Avivo arenoje, tačiau teko tai daryti Vilniuje, mat lėktuvas į Izraelį taip ir nepakilo. „Aišku, komanda būtų turėjusi laiko priprasti prie klimato, lankų, salės, viešbučio, nebūtų streso. Dabar tai gali šiek tiek turėti įtakos mače su Gruzija, bet nieko nepadarysi“, – sakė pasaulio bronzos ir Europos čempionato sidabro laimėtojas M. Pocius.

Pasak krepšininko, pirmosios rungtynės Europos čempionate yra itin svarbios. Esą norint kovoti dėl pirmos vietos grupėje reikia iškovoti visas įmanomas pergales, o sėkmingas pirmasis turnyro mačas suteikia pasitikėjimo savo jėgomis.

„Kai pradedi čempionatą gerai, tai užveda ant teisingų bėgių. Jei žaidimas nesiklijuoja, visąlaik apie tai mąstai. Psichologiškai pirma pergalė – svarbu“, – tvirtino buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Nuo 1995-ųjų metų Lietuva dalyvavo 11-oje Europos čempionatų ir aštuonis iš jų pradėjo pergalėmis. Pirmieji mačai nesėkmėmis baigėsi 1999-aisiais, 2009-aisiais ir 2013-iaisiais metais. Prieš ketverius metus Lietuva laimėjo sidabrą, tačiau ankstesni pralaimėjimai Senojo žemyno pirmenybių starte reikšdavo ir prastą pasirodymą čempionate.

Pastaruosius du Europos čempionatus iš eilės lietuviai iškovojo sidabrą, o šiemet jų šansai laimėti bet kokios prabos medalį taip pat vertinami palankiai. „Betsafe“ lažybininkai prognozuoja, kad yra 33 proc. tikimybė, jog čempionate lietuviai lips ant pakylos. Itin gerai yra vertinami Ispanijos šansai. Tikimybė, kad ispanai užsikabins medalius – net 74 proc.

„Esame viena geriausių Europos komandų – visi tai žino, mes tai irgi žinome. Bet prognozuoti pasirodymą čempionate yra labai sunku. Daug ką lems labai mažos detalės – neduok Dieve, traumos, vienas metimas, viena ataka. Niekada negali žinoti“, – spėlioti, kaip seksis lietuviams, nesiryžo M. Pocius.

Martynas Pocius

Pasak karjerą baigusio krepšininko, svarbu bus pamatyti, kokį žaidimą ekipa pademonstruos, kai kiekvienos rungtynės bus didelės reikšmės ir reikės atlaikyti spaudimą.

Lietuvos stiprybė jau daug metų – komandinis žaidimas. Tačiau svarbu ir tai, kad atsirastų lyderiai, reikiamu metu galintys patempti komandą. „Rinktinė – universali. Bet kurį vakarą gali iššauti vis kitas žaidėjas. Tačiau reikia, kad keli žaidėjai, lyderiai, kiekvienose rungtynėse pelnytų taškus ir vestų komandą į priekį“, – sakė M. Pocius.

Pastaruosius tris Europos čempionatus pagrindiniai žmonės, „duodantys“ taškus, buvo M. Kalnietis ir J. Valančiūnas. Aukštaūgis buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas 2015-aisiais. Vidurio puolėjas per mačą vidutiniškai rinkdavo po 16 taškų. 2013-aisiais ir 2011-aisiais daugiausiai taškų komandoje pelnė M. Kalnietis.

„Betsafe“ prognozuoja, kad antrą čempionatą iš eilės rezultatyviausiojo rolę užims J. Valančiūnas. Pasirengimo cikle aukštaūgis rinko po 13,5 taško ir buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas. Tikimybė, kad ir turnyre jis pelnys daugiausiai taškų visoje komandoje įvertinta 54 proc.

M. Pocius šalia šių dviejų žaidėjų išskiria ir J. Mačiulį bei M. Kuzminską. Pasak buvusio Kauno „Žalgirio“ krepšininko, jo nė kiek nenustebintų, jei rezultatyviausiu rinktinės žaidėju taptų M. Kuzminskas. „Po metų NBA jis yra labai patobulėjęs. Matosi jo pasitikėjimas savimi, jis turi išreikštą lyderio rolę“, – tvirtino M. Pocius.

Šiame Europos čempionate dėl vienokių ar kitokių priežasčių nežais būrys pirmojo ryškumo žvaigždžių, tokių kaip D. Nowitzki, R. Gobertas, N. Batumas, D. Gallinari, M. Teodosičius ar G. Antetokounmpo. Kita vertus, gerbėjai pamatys tokius krepšininkus kaip broliai Gasoliai, N. De Colo, B. Bogdanovičius, J. Valančiūnas ar S. Rodriguezas. Kova ne tik dėl medalių, bet ir dėl čempionato MVP titulo turėtų būti įtempta.

Tarp favoritų tapti naudingiausiu turnyro žaidėju lyderių pozicijas užėmę broliai Gasoliai. Pau šansai vertinami 33-imis procentais, o Marco – 20 proc. J. Valančiūno galimybės tapti naudingiausiu pirmenybių žaidėju – 6,6 proc.

„Jeigu Pau Gasolis atrodys taip, kaip draugiškose rungtynėse Vilniuje, o ispanams seksis turnyre, tai daugiau variantų, kam atiduoti MVP, nebus. Šiaip, dažniausiai naudingiausiu žaidėju pripažįstamas tas, kurio komanda laimi turnyrą, todėl labai daug priklausys nuo ekipos sėkmės“, – sakė M. Pocius.

P. Gasolis naudingiausiu Europos čempionato žaidėju buvo pripažintas ir 2015-aisiais, o ispanai iškovojo auksą. Paskutinį kartą MVP apdovanojimas žaidėjui ne iš čempionų komandos atiteko 2005-aisiais. Tuomet visiems nosį nušluostė Vokietijos superžvaigždė D. Nowitzki. Tiesa, vokiečiai turnyro finale pripažino Graikijos pranašumą.

Lietuvos rinktinė Europos čempionato kovas Tel Avive pradės ketvirtadienį, maču su Gruzija. Komanda per savaitę sužais 5 mačus, o po jų baigsis grupių etapas ir prasidės atkrintamosios varžybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)