„Mes rimtai žiūrime į savo darbą – visada, kiekvieną dieną, – jau kiek po 20 val. Krepšinis.lt savo sprendimą, iškart iš oro uosto pasukti į areną, paaiškino ispanų vairininkas. – Mūsų laukia labai stiprus varžovas, todėl jeigu jų neįvertinsime, jie mus pražudys, o mes to nenorime.

Aišku, nė viena komanda dar nebus 100 procentų pasiruošus, nes iki čempionato dar turime kelias dienas. Bet norint grumtis su tokia komanda kaip Lietuva, mes privalome pademonstruoti kuo įmanoma aukštesnį žaidimo lygį. Todėl labai rimtai vertiname šias rungtynes.“

Lietuviai Ispanijos krepšinio žvaigždyną pasitinka dar nespėję atsitokėti po šoko, patirto trečiadienio vakarą – lietuvių pergalę užgožė Luko Lekavičiaus trauma, užkirtusi 23-ejų metų gynėjui kelią į Europos čempionatą.

Oficiali diagnozė – negailestinga: dešinės kojos antro padikaulio lūžis. Nors operacijos atakų dirigentui ir pavyko išvengti, tačiau be krepšinio jam teks praleisti 6-8 savaites.

Sergio Llullas (Foto: FEB)

Bet identišką potyrį, netgi dar skaudesnį, išgyventi teko ir Ispanijos rinktinei, kuri jau antrose draugiškose rungtynėse neteko vieno savo lyderių Sergio Llullo. 29-erių gynėjas dar pirmajame akistatos su belgais kėlinyje lėkė į greitąjį puolimą, o bandymas staigiai sustoti baigėsi nelaimingai – kryptelėjęs koją skausmo perkreiptu veidu sukniubo ant parketo.

Diagnozė buvo dar žiauresnė nei Luko: ispanui plyšo kryžminiai dešinio kelio raiščiai – žaisti jis negalės mažiausiai pusmetį.

„Daug žaidėjų dėl skirtingų priežasčių turės praleisti čempionatą, tačiau Sergio situacija – visiškai kitokia. Jis sportavo su komanda nuo pirmos dienos, sužaidė ir draugiškas rungtynes, bet jau antrame mače patyrė labai sunkią traumą.

Jis buvo mūsų žvaigždė, jį komandoje visi mylėjo, nes Sergio krepšiniui atidavė visą savo širdį, daugybę energijos ir entuziazmo. Visi buvome šokiruoti. Bet dabar stengiamės iš naujo atstatyti komandą, komandinę dvasią ir kovingumą, žinodami, kad jo mums trūks. Bet mums trūks ir visų kitų žaidėjų, kuriuos norėtume čia turėti“, – šiek tiek susigraudinęs pasakojo S. Scariolo.

Terrible. No pinta nada bien la lesión de Llull. pic.twitter.com/OBTlaOROqm— Aarón Morales (@Aaron_Morales_) August 9, 2017

Karjerą rinktinėje baigus Jose Manueliui Calderonui ir traumą gavus S. Llullui, ispanų gynėjų grandis kaip reikiant išretėjo. Visgi joje dar galima išvysti NBA praėjusiame sezone sužibėjusį ir vasarą pelningą sutartį su Maskvos CSKA pasirašiusį Sergio Rodriguezą bei Jutos „Jazz“ rezultatyvių perdavimų meistrą Ricky Rubio.

Juos nuo suolo keis paskutinį kartą šalies garbę ginsiantis 37-erių metų veteranas Juanas Carlosas Navarro ir su „Valencia“ klubu tapęs Ispanijos čempionu Guillemas Vivesas.

Tačiau didžiausi ispanų ginklai – po krepšiu. Čia S. Scariolo turi net keturis NBA žaidėjus – nenuilgstantį Pau Gasolį, po dvejų metų pertraukos sugrįžusį jo brolį Marcą bei taip pat brolius Willy ir Juancho Hernangomezus.

„Taip, mes esame viena stipriausių komandų po krepšiu, bet negaliu pasakyti, kad pati stipriausia“, – ilgai pagalvojęs savo aukštaūgių liniją vertino 56-erių metų specialistas.

Vieniems pagrindinių favoritų kovoti dėl titulo padės ir 33-ejų metų Fernando San Emeterio su buvusiu Domanto Sabonio komandos draugų iš Oklahomos „Thunder“ Alexu Abrinesu. Dvyliktuke taip pat bus ir du naujokai – praėjusiame sezone „Valencia“ garbę gynę Joanas Sastre ir Pierre'as Oriola.

Pastariesiems dviem vietos lėktuve į Europos čempionatą atsirado, nes Ispanijos rinktinė šią vasarą patyrė daug netekčių – be jau minėtų gynėjų, komandai padėti negalės nugaros skausmų kamuojamas Rudy Fernandezas, traumą besigydantis Victoras Claveras ir poilsiui laiką paskyręs Felipe Reyesas.

Tuo metu Nikolą Mirotičių, kuris su Čikagos „Bulls“ klubu tariasi dėl naujos sutarties, ištiko Domanto Sabonio likimas – aukštaūgis sulaukė rekomendacijos praleisti pirmenybes. Taip Ispanijos rinktinėje atsilaisvino natūralizuoto žaidėjo vieta, tačiau jos neužėmė ir Jono Valančiūno bendraklubis Serge'as Ibaka.

„Su Serge'u jau anksčiau buvome susitarę, kad šią vasarą jam geriau praleisti be rinktinės dėl jo situacijos NBA. Jis yra laisvasis agentas, todėl norėjo pasirašyti naują sutartį ir individualiai dirbdamas kuo geriau pasiruošti naujam sezonui.

O Mirotičiaus situacija neaiški buvo nuo pat pradžių – mes iki paskutinės akimirkos tikėjomės, kad bus rastas sprendimas. Deja, bet jo rasti nepavyko. Teko susitaikyti su situacija, nes kitos išeities ir neturėjome“, – paaiškino Italijoje gimęs ispanų treneris.

Jonas Valančiūnas ir Kyle'as Lowry stabdo Nikolą Mirotičių

Per pasirengimo ciklą jo auklėtiniai spėjo sužaisti šešerias draugiškas rungtynes, kuriose suklupo tik kartą, kai neatsitokėję po S. Llullo traumos neatsilaikė prieš belgus (71:89). Pergales Europos čempionai nuskynė prieš Tunisą (71:45), Senegalą (80:69), tą pačią Belgiją (88:72) ir dukart pranoko Venesuelą (90:44 ir 90:62).

Kaip ir lietuviams, svečiams iš Ispanijos, mačas Vilniuje bus paskutinis šią vasarą. Treneris „Siemens“ arenoje laukia puikios atmosferos ir gero Dainiaus Adomaičio auklėtinių žaidimo prieš savo publiką. Tiesa, S. Scariolo abejoja, kad lietuvių galvose vis dar suksis prisiminimai apie olimpines žaidynes.

„Praėjo jau metai: mūsų komandoje – net šeši nauji žaidėjai, jūsų gretose taip pat yra naujokų, todėl nemanau, kad tas mačas vis dar bus prisimenamas“, – svarstė specialistas, kurio auklėtiniai 2016 metais Rio de Žaneiro grupių etape lietuviu sutriuškino net 109:59.

Tąkart žaidynėse Jono Kazlausko auklėtiniai krito ketvirtfinalyje, o ispanai pasipuošė bronzos medaliais.

Tarp ryškiausių favoritų Ispanijos krepšininkai yra priskiriami ir prieš šį Europos čempionatą. Daugelis netgi galvoja, kad titulą apginti jiems nekils jokių problemų, nes daug stiprių komandų patyrė itin rimtus nuostolius.

„Iš tikrųjų mes praradome daugiausiai – dėl visų negandų mes nukraujavome labiausiai. Bet tikiuosi, kad laimėsime medalį – toks mūsų tikslas, – kuklinosi S. Scariolo. – Aišku, jeigu pateksime į finalą, tai stengsimės jį laimėti, tačiau iki jo labai ilgas kelias: geriau jau koncentruotis pirmosioms rungtynėms ir savo žaidimą gerinti čempionato eigoje.“

„Eurobasket 2017“ kovas ispanai pradės C grupėje, kurioje reikės grumtis prieš Rumuniją, Vengriją, Kroatiją, Čekiją ir Juodkalniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)