Europos čempionatas keturiose Europos šalyse startuos rugpjūčio 31 dieną, o netekčių prieš šias pirmenybes kur kas daugiau, nei buvo tikėtasi komandų treniruočių stovykloms prasidėjus.

Nesusivaldęs ir varžovui smogęs italas Danilo Gallinari susilaužė ranką, ispanų varikliukas Sergio Llullas patyrė sunkią kryžminių raiščių traumą kontrolinių rungtynių metu, įvairių praradimų yra ir daugiau. Nors komandos galutinių sudėčių dar nepaskelbė, jau dabar galima apžvelgti, kokių garsių veidų krepšinio sirgaliams tikrai trūks svarbiausio metų renginio metu.

Graikija. Nors karjerą rinktinėje jau baigė Vassilis Spanoulis ir Nikos Zisis, iš turimų krepšininkų graikai šią vasarą planavo surinkti bene pačią pajėgiausią sudėtį (neskaitant Kosto Koufoso traumos). Visgi žinia apie G. Antetokounmpo kelio bėdas gerokai sujaukė graikų planus, sukėlė pyktį, o favorite laikytos komandos statusas susvyravo.

Lenkija. Mūsų kaimynų rinktinei šią vasarą teks verstis be NBA žvaigždės Marcino Gortato, nors apie oficialų savo pasitraukimą iš nacionalinės komandos lenkų milžinas dar nėra paskelbęs.

Prancūzija. Visų pirma, Tony Parkeris – ilgametis prancūzų lyderis jau pranešė apie savo karjeros nacionalinėje komandoje pabaigą. Tačiau nuostolių yra ir kur kas daugiau – ekipoje dėl skirtingų priežasčių nebus Rudy Goberto, Nicolas Batumo, Fabieno Causeuro, Mickaelio Gelabale, Charleso Kahudi. Nepaisant to, prancūzai ir toliau yra laikomi vienais iš realiausių pretendentų į medalius.

Slovėnija. Galinga sudėtis, kurioje iš ryškesnių veidų trūks tik po kelio traumos pasveikti nesuspėjusio Zorano Dragičiaus.

Jonas Valančiūnas, Kirilas Fesenka

Ukraina. Netekčių daug, o viena iš jų – itin skausminga. Ukrainiečiai savo gretose neturės buvusio NBA žaidėjo Kirilo Fesenkos, traumą patyrusio jau prasidėjus pasirengimui pirmenybėms. Daug problemų 2015-ųjų Europos pirmenybėse lietuviams kėlusiam aukštaūgiui atlikta kelio operacija.

Gruzija. Dėl traumos nerungtyniaus vienas iš ilgamečių komandos lyderių Viktoras Sanikidzė.

Vokietija. Praradimų – kaip reta daug. Dirkas Nowitzkis jau baigė karjerą rinktinėje, o dėl įvairių priežasčių komandoje nematysime Tiboro Pleisso, Maiko Zirbeso, Paulo Zipserioir Maxi Kleberio.

Rusija. Skausmingiausias rusų praradimas – puolėjas Sergejus Karasiovas, iš rikiuotės iškritęs dėl peties traumos pačioje treniruočių stovyklos pradžioje. Kad šio krepšininko rusams trūks, atspindi rezultatai kontroliniame turnyre Vokietijoje, kur Rusijos rinktinė liko paskutinė.

Čekija. Pranešęs, kad nori gauti daugiau poilsio, prie rinktinės šią vasarą neprisijungė pagrindinis čekų komandos aukštaūgis Janas Vesely.

Italija. Jeigu savo gretose turėtų visus krepšininkus, ši rinktinė būtų laikoma viena iš pretendenčių į medalius. Tačiau būsimi Lietuvos rinktinės varžovai grupėje nuostolių turi tikrai nemažai. Andrea Bargnani ir Alessandro Gentile šiuo metu yra tiesiog prastos sportinės formos ir apskritai apsisprendimo dėl savo karjeros kryžkelėje, o viena iš didžiausių italų vilčių D. Gallinari perlenkė lazdą per kontrolines rungtynes su olandais, kai smogęs varžovui susilaužė ranką.

Ispanija. Dar prieš treniruočių stovyklos pradžią buvo paskelbta, kad Sergio Scariolo šią vasarą turės verstis be ilgamečių rinktinės žaidėjų Rudy Fernandezo ir Felipes Reyeso, nusprendusių pailsėti. Visgi tuo bėdos nesibaigė. Komandai padėti atsisakė Nikola Mirotičius, o S. Llullas, kaip jau minėta, patyrė itin sunkią traumą ir iš rikiuotės iškrito neribotam laikui. Komandoje nebus ir dar dviejų garsių žaidėjų – Jose Manuelis Calderonas baigė karjerą rinktinėje, o natūralizuotas afrikietis Serge'as Ibaka nebuvo pakviestas į stovyklą tikintis, kad komandai padės N. Mirotičius. Nepaisant to, NBA žaidėjų būrį turinti Ispanijos rinktinė vis tiek yra viena iš turnyro favoričių.

Serbija. Pasaulio ir olimpinių žaidynių vicečempionai taip pat yra laikomi realiais pretendentais į medalius, tačiau po M. Teodosičiaus pasitraukimo jų akcijos sumenko. Be to, komandoje šią vasarą nebus Miroslavo Raduljicos, Nikolos Jokičiaus, Nemanjos Bjelicjos, Nikola Milutinovo, Nemanjos Nedovičiaus ir Stefano Markovičiaus, kuris apskritai baigė karjerą rinktinėje.

Turkija. Vieni iš čempionato šeimininkų galėjo turėti vieną iš grėsmingiausių aukštaūgių linijų pirmenybėse, tačiau dėl įvairių priežasčių turkų milžinai ėmė kristi iš rikiuotės. Omeras Ašikas turi sveikatos problemų, Ersanas Ilyasova paprašė poilsio, o Enesas Kanteris apskritai įsivėlė į plačiai nuskambėjusį politinį konfliktą su šalies valdžia ir Turkijos rinktinę paliko be NBA žaidėjų.

Kroatija. Kontrolinėse rungtynėse galingai rungtyniaujantys kroatai taip pat turi netekčių. Komandoje nebus patyrusio aukštaūgio Ante Tomičiaus, Mario Hezonja nusprendė padirbėti individualiai ir ruoštis NBA sezonui, dėl panašių priežasčių ekipai nepadės ir dar du vidurio puolėjai Ante Žižičius ir Ivica Zubacas.

Lietuva. Dar prieš pasirengimą Europos čempionatui buvo paskelbta, kad Paulius Jankūnas šią vasarą ilsėsis, o Domantas Sabonis į nacionalinės komandos stovyklą neatvyko dėl vadinamųjų „NBA užgaidų“ – puolėjas ruošis NBA sezonui naujoje komandoje, Indianos „Pacers“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)