Papildomi galvosūkiai

Per beveik mėnesį trunkantį pasiruošimą D. Adomaitis už darbą padėkojo vos dviem žaidėjams – po turnyro Klaipėdoje į studentų rinktinę išleistam Martynui Sajui ir po viešnagės Orleane „ačiū“ išgirdusiam Rokui Giedraičiui.

Po eksperimentų turnyre „Švyturio“ arenoje rinktinės trenerių štabas išvykos į Prancūziją metu prieš kroatus ir prancūzus rėmėsi vos 10-11 žaidėjų pagalba. Pats D. Adomaitis minėjo, kad jau dabar savo pagrindinę artileriją pradeda ruošti lemiamoms kovoms Europos čempionate.

Tiesa, jis vis dar nepraleidžia progų atlikti ir papildomus eksperimentus.

„Mes pagrindinius žaidėjus turime. Ir jūs juos žinote, ir mes juos žinome. Dabar mums reikia žaidėjų, kurie išeitų ir pakeistų žaidimo eigą, todėl jų ir ieškome“, – po pergalės 96:71 prieš Prancūzijos rinktinę aiškino rinktinės vairininkas.

Bet šioje citatoje yra užslėpta ir šiek tiek gilesnė mintis.

Jeigu traumuoto Mariaus Grigonio vis dar laukiama išskėstomis rankomis, nes daugelis 23-ejų snaiperį mato kaip rimtą paspirtį nacionalinei komandai, tai kitus kandidatus D. Adomaitis testuoja toli gražu ne rugsėjį vyksiančioms, o ateities kovoms.

Marius Grigonis

Kurie tie „ateities“ žaidėjai? Juos galima būtų įvardinti žvelgiant į paskutinių trijų draugiškų mačų protokolus: Eimantas Bendžius ir Adas Juškevičius žaidė po 11, Deividas Gailius – 10, Evaldas Kairys – 6, Mindaugas Girdžiūnas – vos 2 minutes.

Iš šio sąrašo galbūt galima būtų išskirti dėl čiurnos traumos tik antradienį debiutuoti galėjusį E. Kairį ir Kaune net ant suolelio nebuvusį D. Gailių, kuris apsinuodijo kelionės į Prancūziją metu.

Taip, jeigu M. Grigonis vis tik negalės važiuoti į Europos čempionatą, tai iš šio penketo net du žaidėjai gaus progą pakovoti dėl vietos dvyliktuke. Tačiau visi puikia supranta, kad didelio vaidmens rinktinėje jie tikrai nevaidins.

Tačiau pamokos, kurias jie gauna draugiškose rungtynėse ir treniruotėse – neįkainojamos. Negana to, kandidatai turi puikią galimybę įsilieti į rinktinės kolektyvą, pažinti personalą ir trenerio žaidimo sistemą. Taip jiems bus kur kas lengviau ateityje, kai sulauks D. Adomaičio pagalbos skambučio.

Visi žino, kokia padėtis įsivyravo krepšinyje – FIBA nusprendus pakeisti atrankų į čempionatus tvarką, nei NBA, nei Eurolygos komandos neketina sezono metu išleisti savo žaidėjų.

Tai kas per FIBA sukurtus „langus“ gins šalies garbę?

„Nereikia labai toli žiūrėti į priekį, bet ten žvelgiant – jis bus rinktinės žaidėjas“, – M. Girdžiūno vaidmenį komentavo pats D. Adomaitis.

Iš dabartinių Lietuvos rinktinės kandidatų net septyni kitame sezone žais NBA arba Eurolygoje. Klausimas, kokį sprendimą ULEB priims dėl Europos taurės dalyvių, ir ar milžiniškus pinigus investuojantys kinai sutiks išleisti savo žaidėjus. Jeigu išbrauktume juos, pagal dabartinę situaciją, vos keturi šios vasaros kandidatai galėtų „langų“ metu žaisti nacionalinėje komandoje.

Tai žinodamas D. Adomaitis ne be reikalo kartoja, kad kandidatus vertina ne tik pagal žaidimą rungtynėse, bet ir pagal matomą vaizdą treniruotėse.

Ne taip lengva, kaip atrodo

Ištraukus atrankos į 2019 metų pasaulio čempionatą Europos zonos burtus, daugelis Lietuvos sirgalių numojo rankomis – lengviau nebūna. Tačiau į visą situaciją reikėtų pažvelgti kiek realistiškiau.

Mūsiškių C grupės kovose laukia akistatos su Lenkija, Vengrija ir papildomą atranką įveikusia rinktine. Kad mūsų kaimynai nėra iš kelmo stipri, galėjome įsitikinti prieš porą savaičių, kai be kai kurių pagrindinių savo žaidėjų rungtyniavusi Lietuvos komanda juos palaužė tik 59:58.

Elitinėms Europos komandoms praradus savo geriausius žaidėjus, kaip reikiant padidėja ir ne krepšinio valstybių galimybės. Puikus pavyzdys – Kosovo komanda, kuri pirmose kvalifikacinėse rungtynėse 72:68 nukovė makedonus.

Šioje šalyje rugpjūčio 2-osios vakaras tapo tikra švente – Kosovo krepšininkams tai buvo pirmoji istorijoje pergalė oficialiuose mačuose.

Tris pergales nuskynė ir į pagrindinį atrankos turnyrą jau beveik prasibrovė Armėnijos rinktinė, kurioje pirmais smuikais griežia amerikiečiai. Taip, Užkaukazės regiono atstovai savo gretose turi net du JAV gimusius žaidėjus: Ryanas Boatrightas per keturis mačus vidutiniškai rinko po 22,8 taško ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo, o Lucas Fischeris – 12,5 taško ir 8 atkovotus kamuolius.

Taip legionieriais pasistiprinusios komandos tampa itin pavojingais varžovais.

Jeigu grįžtume prie Lietuvos rinktinės, tai įveikus pirmąjį barjerą, antrajame etape patektume į vieną grupę su tokiomis ekipomis kaip Italija ir Kroatija.

Iš jo į planetos pirmenybes Kinijoje išsikapstys tik trys rinktinės iš šešių, todėl net vienas kluptelėjimas gali kainuoti itin brangiai.

„Langai“ atrankinėms kovoms numatyti 2017-ųjų lapkritį, 2018-ųjų vasarį, birželį, rugsėjį ir lapkritį bei 2019-ųjų vasarą.

Bet kas jų metu tikrai galės ginti Lietuvos garbę – vis dar neaišku. Būtent dėl to D. Adomaitis jau dabar rengiasi blogiausiam scenarijui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)