Nors Ukraina 2015-ųjų Europos čempionate iš turnyro pasitraukė jau po grupės etapo, žaidimo NBA lygoje patirties turintis K. Fesenka spėjo tapti vienu iš labiausiai po lenta dominavusių turnyro žaidėjų. Per penkerias sužaistas rungtynes jis vidutiniškai rinko po 16 taškų, atkovojo po 8,8 atšokusio kamuolio, 19 taškų jis pelnė ir per rungtynes su Lietuva, kurios krepšį ne kartą sudrebino itin galingais dėjimais.

Tąsyk debiutinėse turnyro rungtynėse lietuviai ukrainiečius palaužė 69:68. Vienoje grupėje abi komandos turnyrą pradės ir šiais metais, tačiau pastarąjį sykį K. Fesenkos tarp Ukrainos narių nebus.

Nors aukštaūgis buvo tarp kandidatų ir netgi buvo paskirtas Ukrainos rinktinės kapitonu, rugpjūčio pradžioje per kontrolines rinktinės rungtynes jis pajuto itin stiprius kelio skausmus. Po konsultacijų su medikais verdiktas ukrainiečiams buvo nemalonus – Avelino „Sidigas“ komandos vidurio puolėjui prireiks operacijos, čempionate jis dalyvauti negalės.
Prognozuoti aš nelabai mėgstu, visos į čempionatą patekusios komandos yra stiprios. Tačiau jeigu ką nors išskirti, tuomet turiu įvardinti pačią stipriausią grupės komandą. Tai – Lietuva. Aš manau, kad ji yra ne tik grupės, bet viso Europos čempionato favoritė.
Kirilas Fesenka
Operacija milžinui buvo atlikta Kijeve, po kurios aukštaūgis pasidalijo mintimis apie pirmenybes, kurias bus priverstas stebėti per televizijos ekraną.

„Negaliu sakyti, kad tai buvo koks nors konkretus epizodas per konkrečias rungtynes. Galima sakyti, kad ši trauma „susikaupė per sezoną“. Spėjau sužaisti vos 8 minutes rungtynėse su olandais, o su baltarusiais jau nežaidžiau“, – prisiminė milžinas, be krepšinio turėsiantis praleisti ne mažiau nei mėnesį.

Europos čempionatą Ukraina ir Lietuva pradės B grupės varžybomis Izraelyje, kur joms teks kautis tarpusavyje, su šeimininkų žydų, gruzinų, italų ir vokiečių ekipomis.

Paprašytas išskirti grupės favoritus, K. Fesenka ilgai nedvejojo.

„Prognozuoti aš nelabai mėgstu, visos į čempionatą patekusios komandos yra stiprios. Tačiau jeigu ką nors išskirti, tuomet turiu įvardinti pačią stipriausią grupės komandą. Tai – Lietuva. Aš manau, kad ji yra ne tik grupės, bet viso Europos čempionato favoritė. Kabant apie kitus, Izraelio komanda žaidžia namuose, gruzinai pastaruosius 5 metus demonstruoja kokybišką komandinį krepšinį, italai dabar geros sportinės formos, nors ir prarado Danilo Gallinari. Pats svarbiausias mūsų laukiantis mačas – pirmasis, su Vokietija. Jis paduos toną visam čempionatui. Tai – greita, jauna komanda, kurioje įvyko kartų kaita, tačiau aš tikiu, kad mes sugebėsime jiems primesti savo žaidimo braižą“, – kalbėjo K. Fesenka.

Tarp favoritų Lietuvos rinktinę mato ir Europos čempionatą apžvelgiantis Ispanijos portalas AS. Mūsų šalies ekipą jis įvardija kaip vieną iš penkių pagrindinių pretendenčių į medalius kartu su Ispanijos, Prancūzijos, Graikijos ir Serbijos nacionalinėmis ekipomis.
Mantas Kalnietis

„Du paskutinius Europos čempionatus Europos čempionatas buvo paženklintas pusfinaliu tarp Ispanijos ir Prancūzijos, kurio laimėtojai žengdavo į finalą ir tapdavo čempionais. Tačiau abu kartus būsimieji čempionai finale kovojo su pavydėtiną stabilumą demonstruojančia Lietuvos rinktine. Rinktine, kuri nuo 1992-ųjų, kai pralaužė Sovietų Sąjungos barjerą, yra viena iš Europos krepšinio flagmanių, nepaisant to, kokios pavardės jai atstovautų.

Tai komanda, mokanti žaisti svarbias rungtynes. 2015-aisiais lietuviai laimėjo itin svarbų principinį mūšį pusfinalyje su serbais, taip iškovodami kelialapį į Rio, tačiau Brazilijoje komandos sėkmė nelydėjo. Dabar Lietuva ir vėl yra favoritė grupėje užimti pirmąją vietą (ypač po to, kai italai prarado Gallinari), turinti tarpusavyje gerai pažįstamų ir susižaidusių žaidėjų.

Pagrindinis komandos ramstis po lenta – Jonas Valančiūnas, dirigentas ir tikras žudikas yra Mantas Kalnietis, o labiausiai patyręs ekipoje yra 32-ejų Jonas Mačiulis. „Real“ puolėjas po turnyro gali tapti vienu iš šešių daugiausiai Lietuvos rinktinėje per visą istoriją rungtynių sužaidusiu krepšininkų. Tiesa, yra ir svarbių netekčių – tai NBA sezonui ruoštis likęs Domantas Sabonis ir Paulius Jankūnas“, – Lietuvos rinktinę apibūdina ispanai.

J. Valančiūną AS išskiria kaip vieną iš čempionato žvaigždžių, tačiau pažymi, kad kartais per lemiamas rungtynes vidurio puolėjas iš Lietuvos kažkur pradingsta.

„Po krepšiu jis yra uola, turi viską, kad būtų dominuojantis žaidėjas – ypač FIBA krepšinyje. Jo svarba Lietuvos rinktinei yra milžiniška, tačiau per lemiamus mačus jis beveik niekada nepademonstruoja savo geriausio krepšinio. NBA lygoje iš jo taip pat buvo laukta didesnio progreso, tačiau J. Valančiūnui vis dar tik 25-eri ir pakankamai laiko tam, kad taptų žvaigžde“, – rašo AS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)