Mažiau nei mėnuo liko iki krepšinio mėgėjų itin laukiamo renginio – Europos čempionato. Savo pirmuoju įrašu aš noriu jums papasakoti apie rinktinę, kuri mane labiausiai intriguoja, kurią aš labiausiai nekantrauju pamatyti Europos čempionate. Perspėju, jei tikitės, kad tai bus mano pasvarstymai apie potencialų Lietuvos rinktinės dvyliktuką ir Dainiaus Adomaičio pasirinkimus, toliau galite net neskaityti. Tuomet apie ką šis tekstas? Apie Latvijos rinktinę.

Ką mes iki šiol žinojome apie Latvijos krepšinį? Jie meta daug tritaškių, jie nuskausmino lietuvius 2001 metais, bet iš esmės nėra pavojingi. O ryškiausios Latvijos krepšinio žvaigždės neišvengia skandalų. Kasparas Kambala atrado pašaukimą bokso ringe, nuo didelių pinigų už Atlanto Andriui Biedriniui susisuko galva ir spjovęs į šalies rinktinę jis susiviliojo vakarėliais, linksmybėmis, skandalais bei užgeso. 2015 metais per Europos čempionatą Rygoje kalbėjausi su vietiniais krepšinio aistruoliais ir dauguma jų nebuvo nusiteikę optimistiškai: „Porzingis gal visai nežais už rinktinę, Bertanis nuolat traumuotas, neturime priekinės linijos. Nemanau, kad galime kažką pasiekti“, - maždaug taip prie alaus bokalo man paryčiais porino vyrukas su Rygos VEF marškinėliais. Iš tiesų ir mes į latvius labai rimtai senokai nežiūrime.

Tačiau viskas keičiasi labai greitai. Talentingi Latvijos krepšininkai vis sėkmingiau įsitvirtina Europoje, o NBA lygoje „braliukai“ jau turi du atstovus, iš kurių vienas yra superžvaigždė. Aš jau įsivaizduoju, kaip Jonas Valančiūnas vargsta bandydamas bėgioti paskui Kristapą Porzingį latviams žaidžiant pikenpopą. O kas bus, jei eisi į pagalbą? Paliksi laisvą Janį Strelnieką, Janį Timmą, Dairį Bertanį, Davį Bertanį, Janį Blumą, Kristapą Janičenoką... Visi jie baus taikliu tolimu metimu. Ši komanda nepalieka laisvės rizikai gynyboje, nes joje sunkiai rasi krepšininką, metantį tritaškius žemesniu nei 40 proc. taiklumu, net nepriklausomai nuo pozicijos.

Ar tai reiškia, kad reikia bijoti latvių? Ne. Ar reikia juos vertinti rimčiau? Tikrai taip. Nepaisant to, kad atrasti silpnų šios komandos vietų nėra sunku, aš esu įsitikinęs, jog tai bus pavojingiausia perimetro komanda Europos čempionate. Net papildysiu ir pasakysiu, kad bus pati smagiausia.

Sudėtis, kurią turi Latvijos rinktinė dabar, yra tarsi modernaus krepšinio atspindys. Ainaras Bagatskis turi reikiamus instrumentus žaisti pašėlusį „Run and Gun“ krepšinį, jo komandoje tritaškius mes visi nuo pirmos iki penktos pozicijos. Latvių žaidimas gali atrodyti tarsi europietiška „Golden State Warriors“ krepšinio versija.

Ainaras Bagatskis

Pažvelkime į „braliukų“ potencialų starto penketą. Atakoms diriguos individualiai labai stiprus „combo“ gynėjas, su Pirėjo „Olympiakos“ šią vasarą kontraktą pasirašęs Janis Strelniekas. Praėjusį sezoną Bambergo „Brose“ komandoje Eurolygoje jis vidutiniškai rinkdavo po 11,7 taško bei tritaškius metė 45,9 proc. taiklumu.

Atakuojantis gynėjas – Dairis Bertanis. Vyresnysis brolis Bertanis neseniai pasirašė kontraktą su Milano „Emporio Armani“, o praėjusį sezoną Eurolygoje žaidė Turkijoje, Davido Blatto treniruojamomoje Stambulo „Daruššafaka“ komandoje. Tritaškių pataikymas – 50 proc.

Lengvojo krašto pozicijoje rungtyniaus kylanti Latvijos krepšinio žvaigždė Janis Timma. Po puikaus sezono Rusijoje puolėjas pravers Eurolygos duris su Vitorijos „Baskonia“. Europos taurėje praėjusį sezoną jo vidurkis siekė net 16,2 taško per rungtynės, o tritaškių taiklumas – 44.3 proc.

Sunkusis kraštas – traumas išsigydęs ir neblogą pirmąjį sezoną NBA lygoje sužaidęs jaunėlis brolis Bertanis vardu Davis. Europoje jis žaidė lengvuoju kraštu, tačiau evoliucionavusiame krepšinyje Bertaniui neabejotinai labiau limpa puolimą praplėčiančio sunkiojo krašto pozicija. San Antonijaus „Spurs“ komandoje latvis vidutiniškai rinko po 4,5 taško per rungtynes ir iš trijų taškų zonos atakavo 40 proc. taiklumu.

Vidurio puolėjo pozicijoje sutinkame Europos krepšinio sensaciją, įspūdingais duomenimis ir pasakišku talentu apdovanotą Kristapą Porzingį. Žmogus, kuriam prognozuojama Dirko Nowitzkio lygio sėkmė, Latvijos rinktinę pakels į visiškai kitą lygį. Iki šiol jis už savo šalį dar nežaidė, tačiau nėra prasmės galvoti, kad jis nepritaps ar susidurs su kažkokiais sunkumais. Tritaškius pataikantis 221 cm ūgio vidurio puolėjas, kuris juda kaip lengvasis kraštas. Jam vienodai tinka ir europietiškas, ir amerikietiškas, ir kosminis, ir koks tik nori krepšinis. Niujorko „Knicks“ klube antrajame sezone Porzingis pasiekė 18,2 taško per rungtynes vidurkį ir 36 proc. tritaškių pataikymą.

Kristapas Porzingis

O dabar apibendrinsiu, kodėl aprašiau šiuos vyrukus. Tai yra starto penketas, susidedantis iš trijų stiprių Eurolygos krepšininkų, Eurolygoje puikiai rungtyniavusio NBA naujoko bei vieno talentingiausių jaunųjų krepšininkų pasaulyje (Porzingiui vos 22-eji!). Ir visi žaidėjai nuo pirmos iki penktos pozicijos tritaškius meta apie 40 proc. taiklumu. Skamba kaip receptas žaisti patraukliausią akiai krepšinį Europos čempionate. Ši Latvijos rinktinė gali būti iki šiol dar neregėta puolimo mašina.

Žinoma, pažeidžiamų vietų rasti nesunku kalbant apie žaidimą gynyboje, jėgos stygių baudos aikštelėje bei atsarginių žaidėjų suolą. Todėl automatiškai šią komandą vadinti elitine būtų per skambu. Nors ant suolo A. Bagatskis turės veteranus Janį Blumą, Kristapą Janičenoką, Kauno „Žalgirį“ sudominusį Rolandą Šmitą, prie Panevėžio „Lietkabelio“ prisijungusį Žanį Peinerį. Manau, kad trumpame čempionate treneriui visiškai pakanka 7-8 pajėgių krepšininkų norint pasiekti gerą rezultatą.

Galų gale, mano tikslas nėra įrodyti, kad Latvijos rinktinė bus stipresnė nei Lietuvos, Ispanijos, Prancūzijos, Graikijos, ar nukeliaus toliau nei pripažinti Europos grandai. Nors nustebinti ir pasiekti pusfinalį tokia komanda tikrai gali, tačiau šiuo tekstu tiesiog norėjau pasiųsti žinutę, kad latviai turės rinktinę, į kurią bus labai smagu žiūrėti krepšinį mylintiems žmonėms. Mane ši rinktinė labai jaudina ir intriguoja, nes pamatysime šį tą naujo Europos krepšinyje.