Patekęs į išplėstinį Dainiaus Adomaičio sąrašą 26-erių metų aukštaūgis nė nesvajojo savo pavardę išvysti ir treneriui jį sutrumpinus. Ne tik dėl to, kad Evaldas neturi aukščiausio lygio varžybų patirties, bet ir todėl, jog praėjusiame sezone dėl pėdos operacijos sužaidė vos 8 mačus.

„Įsijungiau internetą ir perskaičiau, kad esu įtrauktas, tai baisiai nustebau, nes sezonas tikrai buvo blogas – juk be krepšinio praleidau beveik pusę jo. Tačiau tikrai smagu, kad įvertina, pasikviečia į stovyklą pasižiūrėti iš arčiau“, – džiaugsmingai nauja patirtimi dalijosi iš Šventosios kilęs 207 cm ūgio krepšininkas, šiuo metu nebejaučiantis jokių traumos padarinių.

„Baisiai nustebęs“ jis atrodė ir tik peržengęs „Vanagupės“ viešbučio duris, kuomet ne tik atsidūrė visų žurnalistų dėmesio centre, bet ir spaudė ranką Lietuvos krepšinio legendai Arvydui Saboniui.

Po tradicinės procedūros registratūroje kambario rakto E. Kairys laukė nuošalėje pagrindinio šurmulio – vyras prisipažino nepratęs prie tokio tokio didelio dėmesio.

„Nejauku, nejauku buvo, nes labai daug naujų veidų. Mes juk naujokai, nieko nežinome, tai norėjome greičiau pasiimti raktą ir užsirakinti kambaryje“, – juokėsi aukštaūgis.

Tačiau toks pasimetęs toli gražu buvo ne jis vienas – kartu su Luku Lekavičiumi į Palangą atvykęs Martynas Sajus trypčiojo labiausiai nutolęs nuo visų.

„Natūralu, nes aš tik kelis žaidėjus pažįstu. Su kitais nėra tekę bendrauti – įsivaizduoju, kad užmegzti ryšį nėra taip lengva. Negali gi prieiti ir iškart bendrą kalbą rasti. Galbūt aš tiesiog ne toks žmogus. Aš labiau tylenis, man sunkiau“, – nusijuokė M. Sajus.

Nors 21-erių centras neabejoja, kad su laiku užmegs ryšius ir su kitais nacionalinės komandos draugais, jis gali pasidžiaugti gerai pažįstantis L. Lekavičių. Nors gynėjas Palangoje su geriausiais plušės tik antrą kartą karjeroje, tačiau būtent dvejais metais vyresnis kolega labiausiai padėjo Martynui susitaikyti su mintimi, kad yra kviečiamas į pirmąją rinktinės stovyklą.

Pagal pirminį planą Kauno „Žalgiriui“ priklausantis jaunuolis šiuo metu turėjo būti Druskininkuose ir kartu su studentų rinktinės kandidatais ruoštis Universiados kovoms. Tačiau tiek jam, tiek daugeliui krepšinio ekspertų centras netikėtai atsidūrė D. Adomaičio sąraše.

Tą birželio 16-osios rytą M. Sajus atostogavo kartu su Luku, kuris socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalino nuotrauka su pirmąja Martyno reakcija išgirdus šią naujieną ir prierašu „išsigando, kai išvydo kandidatus“.

„Kai sužinojau, pagalvojau – vau, dabar keičiasi visi planai. Atsirado jaudulys, dvejonės, ar esu pasiruošęs. Bet Lukas nuramino, kad tikrai nebus taip sunku, kad nepajėgčiau sportuoti. Ir taip po truputį pripratau prie minties, kad aš jau vis dėl to būsiu ten, todėl į Palangą atvažiavau jau šiek tiek atsipalaidavęs, nes iš pradžių buvo įtampa, netgi panika, sakyčiau“, – juokėsi rinktinės debiutantas.

Šalia Evaldo ir Martyno karts nuo karto sustodavo ir trečiasis naujokas Eimantas Bendžius. Tačiau priešingai nei du kolegos, jis į pajūrį atvyko ne vienas, o su žmona Indre. Negana to, pastaroji – jau aštuntą mėnesį pilve nešioja netrukus pasaulį išvysiantį judviejų pirmagimį, todėl Eimantui teko lakstyti su lagaminais.

Gana chaotiška buvo ir paskutinė jo savaitė prieš rinktinės stovyklą, nes kvietimą puolėjas gavo tik pirmadienį – sužinojęs, kad Domantui Saboniui kelią į Europos čempionatą užkirto Indianos „Pacers“ klubas, D. Adomaitis nusprendė progą suteikti Ispanijoje pastaruosius du sezonus žibėjusiam E. Bendžiui.

„Labai nustebau, iš tikrųjų net nesitikėjau, – specialisto skambutį prisiminė krepšininkas. – Jau buvau suplanavęs skristi į Ispaniją, sportavau, ruošiausi išvykimui. Jau beveik ir bilietus buvau nusipirkęs – kaip tyčia nusprendžiau juos įsigyti kitą dieną, o tuomet ir paskambino treneris.“

Tarsi iš dangaus nukritusią galimybę 27-erių klaipėdietis čiupo nė nedvejodamas. Tačiau jo vis tiek laukė svarbus pokalbis su antrąja puse.

„Skristi lėktuvu nėščiosioms galima tik iki 36 savaitės, todėl jeigu rinktinėje išbūsiu bent iki rugpjūčio 5 dienos (bus sužaistos jau dvejos draugiškos rungtynės – Krepšinis.lt), tai reiškia, kad mano žmonai jau gali tekti gimdyti Lietuvoje, nors visi planai tai daryti buvo Ispanijoje. Turėjau su ja apie tai pakalbėti“, – prisiminė E. Bendžius.

Eimantas Bendžius su žmona Indre

Paskutinę akimirką į geriausiųjų traukinį bilietą gavęs krepšininkas D. Adomaitį sudomino dėl savo universalumo – neturėdamas Pauliaus Jankūno ir D. Sabonio, nacionalinės komandos vairininkas yra pasirengęs į sunkiojo krašto puolėjo poziciją pastumti kiek žemesnius krepšininkus.

„Puolime, iš tikrųjų, nėra skirtumo, kurioje pozicijoje žaisti. Galbūt tik gynyboje, jeigu ketvirtas numeris yra daug sunkesnis ir žaidžiantis po krepšiu. Bet jeigu varžovai taip pat žaidžia žemu penketu, tai prisiderinti lengviau. Tačiau ir prieš tuos sunkesnius žaidėjus dabar yra lengviau rungtyniauti, nes yra taikomos specialios gynybos sistemos.

Esu Dainiumi dirbęs ne vienerius metus „Lietuvos ryte“ ir rezervinėje bei studentų rinktinėse – jis žino, ko iš manęs galima tikėtis. Galbūt dar per kelerius metus kažkiek patobulėjau, tai parodysiu ir kažką naujo“, – apie galimą savo vaidmenį kalbėjo puolėjas.

Bet tiek jis, tiek M. Sajus, tiek E. Kairys supranta, kad jų galimybės jau šį rudenį debiutuoti Europos čempionate nėra itin didelės. Kaip minėjo pats D. Adomaitis, trenerių štabas nori iš arčiau „pačiupinėti“ krepšininkus, galėsiančius atstovauti rinktinei per naujuosius FIBA langus kovojant dėl kelialapio į 2019 metų pasaulio krepšinio čempionatą.

Būtent dėl šios priežasties visi naujokai yra pasirengę maksimaliai išnaudoti gautą šansą ir pasisemti patirties prieš ateityje potencialias galimybės užsivilkti marškinėlius su užrašu „Lietuva“.

„Tikslas – įgauti patirties. Pirmą kartą esu rinktinėje, todėl negaliu kažko daugiau norėti. Ypač todėl, kad turėjau ilgą pertrauką be krepšinio, tai bus sunkoka įsivažiuoti“, – prisipažino E. Kairys.

„Džiugu, kad treneriai stebi ir duoda tokį šansą pasireikšti. Tikiu, kad treniruotės rinktinėje duos daug patirties, nes juk visi žaidėjai čia aukšto lygio: žaisti prieš juos, mokytis iš jų, matyti, kaip viskas vyksta – kiekvienas žaidėjas norėtų tokioje situacijoje atsidurti“, – gautą progą vertino M. Sajus.

Martynas Sajus

Jau trečią dieną treniruotėse plušantys krepšininkai spėjo pajusti ir tą nuolat minimą išskirtinę rinktinės atmosferą – prabėgus pirmųjų akimirkų jauduliui, jie pamažu ima jaustis krepšinio šeimos nariais.

„Nepasijaučiau išskirtinis, kad jaunas ar naujokas. Visi labai draugiški, – šyptelėjo jauniausias kandidatas, kuris nustebo nesulaukęs jokių dažniausiai naujokams skiriamų užduočių. – Aš klausiau daktarų ir masažisto Juozuko, ar reikia ką nors panešti, bet jie sakė, kad viskas gerai – jie patys viską susineša. Nors tikrai tikėjausi, kad duos lagaminus panešioti.“

Kartu su trimis naujokais šiuo metu Palangoje prakaitą lieja dar 12 rinktinės kandidatų. Mantas Kalnietis prie komandos draugų prisijungs liepos 25-ą dieną, Donatas Motiejūnas – 28-ą arba 29-ą, o Jonas Mačiulis – liepos 30-ąją.

Pajūryje mūsiškiai sportuos iki rugpjūčio 3 dienos, o 4-ąją persikels į Klaipėdą, kurioje dalyvaus dviejų dienų turnyre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)