Jau pirmadienį savo ilgą kelionę link galutinio tikslo pradės ir Lietuvos krepšinio karžygiai, sušuoliuosantys į Palangą.

Pavasarį ištraukti planetos pirmenybių burtai jiems buvo negailestingi: žudikiška Kobe Bryanto ranka viename iš dviejų pajėgiausių komandų krepšelių buvusius lietuvius nubloškė į mirtininkų grupę H, kurioje mūsiškiams bus sunku ne tik pateisinti favoritų statusą, bet ir apskritai išsikeberioti į kitą etapą.

Dainiaus Adomaičio auklėtiniai sau į kompaniją gavo tokius varžovus iš 3, 6 ir 7 krepšelių, kad maža nepasirodė – Australiją, Kanadą, kurios abi gali suburti savo sudėtis vien tik iš NBA žaidėjų, ir Senegalą. Matydamos tokią smagią komplektaciją, lažybų kontoros Lietuvą, prieš burtus turėjusią būti H grupės lydere, dabar stato tik į trečią poziciją, kuri būtų pražūtinga, nes tolyn žengs tik po dvi geriausias kiekvieno pogrupio atstoves, o atkritusios rinktinės kausis jau tik dėl mažai guodžiančių 17-32 vietų.

Tiesa, šią savaitę dangus virš Lietuvos krepšininkų galvų kiek pragiedrėjo: paaiškėjo, kad pasaulio čempionate nežais didžiausios ir brangiausios tiek Australijos, tiek Kanados žvaigždės – Benas Simmonsas (geriausias 2018 m. NBA lygos naujokas, pernai vid. po 16,9 tšk.) ir Andrew Wigginsas (geriausias 2015 m. NBA lygos naujokas, pernai vid. po 18,1 tšk.).

Ką grupės varžybų mėsmalėje keičia jų nedalyvavimas? Ar nuo to Lietuvos rinktinei bus kiek nors lengviau? Kaip vertinti būsimą JAV komandos sudėtį ir Anthony Daviso bei kitų NBA superžvaigždžių atsisakymą ginti šalies garbę? Ar dabar amerikiečiai pažeidžiami ir jiems bus galima mesti iššūkį? Kokios yra Vasaros lygoje kaip reikiant subruzdėjusio Igno Brazdeikio perspektyvos NBA? Ir ar jis vieną dieną turėtų apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius?

Apie visa tai – pokalbis su NBA ekspertu Roku Grajausku DELFI TV laidoje „Iš viršaus“.

– Šią savaitę apie savo netikėtą sprendimą praleisti pasaulio čempionatą pranešė 22-ejų metų Benas Simmonsas, turėjęs būti Australijos rinktinės lyderiu. Ne kartą žadėjęs, kad padės australams, galiausiai jis, vos tik pasirašęs naują net 170 mln. JAV dolerių vertės sutartį su Filadelfijos „Sixers“, paskelbė, kad dabar verčiau ruošis naujam NBA sezonui, dėl ko per australų TV žinias iškart buvo pavadintas išdaviku. Kaip suprasti tokį jo žingsnį?

– Beno Simmonso atvejis iš tikrųjų yra truputį keistokas. Nežinau, kokios gali būti to priežastys, galbūt prieš pasirašydamas tą naująją sutartį jis sulaukė kokių nors rekomendacijų iš savo klubo. Vienaip ar kitaip pasaulio čempionatas – tai tas turnyras, į kurį, pavyzdžiui, JAV taip pat nesiunčia savo geriausių krepšininkų. Tokie žaidžia tik olimpinėse žaidynėse. Gali būti, kad ir B. Simmonsas pasijuto labai didele žvaigžde ir matydamas, kad nežais nei LeBronas Jamesas, nei Stephenas Curry, nutarė, jog ir jis gali sau leisti pailsėti ir neatstovauti rinktinei. Bet tai yra labai keista. Na, nebent jis vasarą dirbs prie savo metimo, čia būtų kažkiek logiškas paaiškinimas.

– O dirbti jam reikia: per du sezonus NBA lygoje jis vis dar nėra pataikęs nė vieno tritaškio (0/17 bandymų), jo baudų taiklumas irgi labai skurdus (vos 58 proc.). Tačiau skirtingai nei Andrew Wigginso, kuris pasižymi savanaudišku ir dažnai komandai net nenaudingu žaidimu, atveju, B. Simmonso netektis australams gali atsiliepti skaudžiai. Ar tai kažkiek didina Lietuvos rinktinės galimybes grupėje, turint omenyje, kad paskutinius tris kartus lietuviai pralaimėjo australams vidutiniškai 21 taško skirtumu? (75:106, 75:82 ir 64:90)

– Faktas, kad tai yra minusas Australijai, bet australai vis tiek gali surinkti savo sudėtį praktiškai vien tik iš NBA žaidėjų, todėl jiems tai mažesnis smūgis nei būtų toms rinktinėms, kurios teturi vieną-kitą tokį krepšininką. Visgi, tai truputėlį turėtų palengvinti užduotį lietuviams, nes nors B. Simmonsas ir nepataiko tritaškių, jis turi nuostabius fizinius duomenis, yra žvėriškai pavojingas greitame puolime, labai gerai mato aikštę ir kuria žaidimą. Tai – itin pavojingas ginklas, kurio mūsų varžovai neturės, tad iš tos pusės galime ir pasidžiaugti.

Nors aišku, tas jo nesugebėjimas mesti iš toli būtų tam tikra spraga ir silpnybė, kuria būtų galima bandyti pasinaudoti. Taigi vienareikšmiško atsakymo čia nėra, nors ši žinia ir svyra mums į pliusą. Tiesa, nepamirškime, kad australai įžaidėjais nesiskundžia – dar turi NBA čempionus Patty Millsą iš San Antonijaus „Spurs“ ir Matthew Dellavedovą iš Klivlando „Cavaliers“.

– Nuostolių neišvengė ir absoliuti pirmenybių favoritė JAV rinktinė, kurios triumfas Kinijoje vertinamas maždaug 85 procentais. Amerikiečiams nepadės net keliolika pirmo ryškumo NBA žvaigždžių – Jamesas Hardenas, Anthony Davisas, LeBronas Jamesas, Stephenas Curry, Kevinas Durantas, Kawhi Leonardas, Klay'us Thompsonas, Paulas George'as, Russellas Westbrookas, Kyrie Irvingas, Jimmy Butleris, Draymondas Greenas, Blake'as Griffinas, LaMarcus Aldridge'as, DeMaras DeRozanas ir kiti. Ar tai reiškia, kad JAV komanda pagaliau bus pažeidžiama?

– Na, žais vos ne B komanda, bet garsių vardų joje vis tiek yra: Damianas Lillardas ir... ir beveik viskas iš tikrųjų (šypsosi). Kai pamačiau P. J. Tuckerio pavardę jų kandidatų sąraše, pagalvojau, kad gal visgi įmanoma juos nugalėti.

Greggas Popovichius treniruos JAV rinktinę, kurioje labai aukšto lygio žaidėjai, todėl galima tikėtis, kad ji žais protingą krepšinį, paslėps savo silpnybes ir, mano manymu, amerikiečiai vis viena yra šio turnyro favoritai net nepaisant to, kad jie galėtų laisvai surinkti dar vieną komandą, kuri lengvai laimėtų prieš šitą. Iki finalo jie turi eiti drąsiai, o ir jame aukso medaliai veikiausiai atiteks JAV.

Laimėję šį čempionatą jie taptų pirma rinktine, triumfavusia trijose Pasaulio taurėse iš eilės. Iki šiol to niekas nėra padaręs. Tuo pačiu jie aplenktų nebeegzistuojančią Jugoslaviją (5 titulai) ir taptų daugiausiai aukso medalių iškovojusia komanda turnyro istorijoje. Tad amerikiečiai motyvacijos, dėl ko žaisti, turės užtektinai.



– Rokai, pasaulio čempionate jo dar neišvysime, bet Vasaros lygoje kiek netikėtai daugeliui puikiai pasirodė tik 47-asis šių metų NBA naujokų biržos šaukimas Ignas Brazdeikis, iš TV komentatorių sulaukęs net palyginimų su Šarūnu Marčiulioniu (dėl veržlumo ir gebėjimo atakuoti abiem rankomis) ir Nikola Jokičiumi (dėl žemo šaukimo). Kokį įspūdį tau paliko Iggy?

– Tikrai teigiamą. Kaip ir Mičigano universitete, taip ir čia Iggy pademonstravo veržlumą, agresyvumą ir sugebėjimą rinkti taškus iš visų zonų – tiek iš po krepšio po prasiveržimų, tiek nuo baudų metimų linijos išprovokavus pražangas, tiek iš vidutinio nuotolio, tiek ir metant iš toli. Puolime jo potencialas – tikrai nemažas.

Kažko labai rimto apie Igno gynybą pasakyti negaliu, nes Vasaros lyga visgi yra Vasaros lyga. Bet, pavyzdžiui, Niujorko „Knicks“ sirgalių forumuose labai džiaugiamasi tuo, kad jis gali keistis ginamaisiais du prieš du situacijose ir dengti daugiau nei vieną poziciją. „Knicks“ gerbėjai nuoširdžiai žavisi I. Brazdeikiu ir tikisi, kad jis turės pakankamai žaidybinio laiko NBA lygoje jau šiais metais, nes talentą tam turi.

– Kaune gimęs 20-metis krepšininkas Las Vegase vidutiniškai rinko po 15,4 taško per rungtynes, o tritaškius metė net 50 procentų taiklumu (11/22 bandymų). Niujorkiečiai jo taip norėjo, kad antrame naujokų biržos rate nepagailėjo 1 mln. JAV dolerių Sakramento „Kings“ už jų šaukimą, o gavę Igną iškart pasirašė su juo garantuotą dvejų metų sutartį pagal formulę 2+1, pagal kurią mokės jam 0,9, 1,2 ir 1,5 mln. per metus. Ir visgi žvelgiant į artėjančio sezono „Knicks“ sudėtį ji atrodo labai gyli. Ar joje Ignui atsiras minučių?

– Čia sudėtingas – klausimas. I. Brazdeikis yra lengvasis krašto puolėjas, o būtent šioje pozicijoje „Knicks“ klubas turi ir trečiąjį šių metų šaukimą R. J. Barrettą bei devintą praėjusių metų biržos numerį Keviną Knoxą. Taigi šioje pozicijoje konkurencija bus didžiulė. Ignui bus sunku rasti vietą aikštėje ir užimti ketvirtą poziciją, net kai „Knicks“ žais žemu penketu, nes šią vasarą jie pasipildė visa krūva sunkiųjų kraštų – Juliusu Randle'u, Bobby Portisu, Marcusu Morrisu bei Taju Gibsonu. Atakuojančių gynėjų Niujorke taip pat pilna – ir Wayne'as Ellingtonas, ir Allonzo Trieris, ir Damyeanas Dotsonas.

Taigi labai daug jaunų krepšininkų antroje-trečioje pozicijoje ir daug patyriusių ketvirtųjų numerių. Bet aš tikiu, kad ir Igno pasirodymas Vasaros lygoje, ir ta ugnis, kurią jis turi savyje, privers „Knicks“ rasti jam kažkiek laiko, tik turbūt ne per daug kaip pirmam sezonui. Niujorkas šiemet nesitaiko į aukštumas, todėl turi skirti laiko jaunų žaidėjų tobulėjimui, o I. Brazdeikis tikrai užsitarnavo tų minučių ir to, kad juo būtų drąsiai pasitikima.

– O kalbant apie I. Brazdeikio šansus vieną dieną apsivilkti Lietuvos rinktinės aprangą, kaip manai, kiek jie realūs ir ar jis sustiprintų mūsų nacionalinę komandą?

– Mūsų krepšinio federacija turėtų nesnausti ir nežinau, ar naujai išrinktasis prezidentas gali tą pilietybę suteikti išimties tvarka, ar kaip tai išspręsti, tačiau šį klausimą, mano manymu, jaunas, įdomus, talentingas ir labai sveikai agresyvų mentalitetą turintis žaidėjas, ko Lietuvos jaunimo krepšinio ugdymo sistemose trūksta, nes viskas yra orientuota į komandos rezultatus ir komandinį žaidimą, o tų bent kiek savanaudiškumo gerąja prasme turinčių žaidėjų ir nėra. I. Brazdeikis galėtų suteikti labai kitą spalvą ir skonį mūsų rinktinės žaidimui.

Visas pokalbis ir laida „Iš viršaus“ – vaizdo įraše.