Atakuojantis gynėjas Dardanas Beriša, broliai Granitas ir Fisnikas Rugovos, Albanas Veseli – ne tik Kosovo rinktinės pagrindas, bet ir buvę A. Kiežos komandos draugai.

Šilto ir šalto mačiusio 35-erių A. Kiežos karjeroje – ir sezonas, praleistas krepšinio pasaulyje neišsiskiriančiame, kol kas galbūt šiek tiek egzotiškame Kosove, šalies sostinės Prištinos „Sigal“ klube.

Tad Nacionalinėje krepšinio lygoje besivaržančios „Sūduvos-Mantingos“ ekipos narys turi ką papasakoti artėjant Lietuvos ir Kosovo rinktinių akistatai.

Po asmeniškai sėkmingo 2012-2013 m. sezono „Šiaulių“ klube A. Kieža iš agento sulaukė intriguojančio pasiūlymo jėgas išbandyti Kosove ir prisijungti prie „Sigal“ ekipos.

„Tai buvo finansiškai viliojantis pasiūlymas. Pasidomėjau šalimi, be to, bendravau su Roku Ūzu, kuris 2012-2013-ųjų sezone taip pat rungtyniavo Kosove, Prizreno „KB Bashkimi“ ekipoje.

Išsiklausinėjęs priėmiau pasiūlymą“, – portalui Krepšinis.lt teigė A. Kieža. Krepšininkas į šešiskart mažesnę už Lietuvą šalį išvyko su šeima. „Tikrai nepasigailėjome, mums patiko Kosovas“, – šypsojosi A. Kieža.

Lyderis – su Lietuva jau kovojęs gynėjas

Kalbėdamas apie Kosovo rinktinę, „Sūduvos“ krašto puolėjas neabejoja: lyderiu nacionalinėje komandoje bus patyręs atakuojantis gynėjas D. Beriša. Kosovo ir Lenkijos pilietybes turintis 29-erių krepšininkas iki pat 2015-ųjų, kol Kosovas netapo FIBA nare, atstovavo Lenkijos nacionalinei komandai.

2011 m. D. Beriša Lenkijos rinktinės garbę gynė ir Lietuvoje vykusiame Europos čempionate, kuriame per penkerias rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 13,2 taško.

Tose pirmenybėse grupių etape susikirto Lietuvos ir Lenkijos rinktinių keliai. Įdomu tai, kad tame mače rungtyniavo tiek D. Beriša, tiek ir šiemet į rinktinės gretas pakviestas Kšyštofas Lavrinovičius.

Pasak A. Kiežos, nors Kosovo rinktinės veidą keičia jai nuo 2016-ųjų atstovaujantys natūralizuoti amerikiečiai Scottas Bamforthas ir Shawnas Jonesas, tačiau rinktinėje akivaizdus lyderis yra būtent minėtasis snaiperis.

„Kur tik bežaistų, jis visur imasi lyderio vaidmens. Tai geras metikas, jei tą vakarą jam gerai sekasi, sulaikyti jį labai sudėtinga. Įsibėgėjęs D. Beriša gali pelnyti ir 40 taškų.

Žaidžiant su Kosovu, mūsiškiams būtina atkreipti dėmesį į jį ir stabdyti Dardaną nuo pat rungtynių pradžios. Manau, jis – kertinė žaidimo ašis, komandos lyderis, ryški asmenybė rinktinėje“, – kalbėjo A. Kieža.

Laukia pragaras tribūnose?

Anot marijampoliečio, tribūnose lietuvius turėtų sutikti aistruolių užkurtas pragaras, kuris gali įkvėpti Kosovo rinktinės lyderius sėkmingam žaidimui.

„Vienintelis Kosovo pranašumas – sirgaliai, kurie tikrai karštai palaikys savo rinktinę. Aš manau, tai vienintelis jų ginklas. Juos galėčiau palyginti nebent su aršiausiais Serbijos, Graikijos krepšinio aistruoliais. Neretai po teisėjų švilpukų ar sėkmingo varžovų žaidimo į aikštę lėkdavo smulkūs daiktai, monetos, žiebtuvėliai“, – prisiminimais iš Kosovo dalinosi A. Kieža.

Pasak jo, Kosovo rinktinei yra lengviau ruoštis mačui, informacijos apie žaidžiančius lietuvius netrūksta, ypatingų stebuklų iš rinktinės žaidžiant prieš Lietuvą niekas nesitikės.

„Sunku pasakyti, kokį žaidimo stilių propaguos Kosovas, bet manau, žaidimas suksis apie D. Berišą. Nepaisant galimo sirgalių spaudimo, manau, kad mūsiškiai susitvarkys. Svarbiausia, neleisti įsisiautėti lyderiui, nes jei jis pajaučia žaidimą, jei jam sekasi, Dardaną sustabdyti sunku.

Tuomet šalia jo drąsiau pasijunta ir kiti krepšininkai, kartu galintys užkurti pirtį. Bet, pasikartosiu, neturėtų mums kilti rimtų problemų“, – prognozavo A. Kieža.

Išskirtinis sezonas

Lietuvis tapo ypatingo Kosovo krepšiniui įvykio dalyviu: tarptautinės draudimo bendrovės vardu pavadintas klubas „Sigal“ tais metais debiutavo tarptautinėje arenoje ir varžėsi Balkanų krepšinio lygoje.

„Tai buvo svarbus momentas šaliai, nes tik 2008-aisiais Kosovas tapo nepriklausoma valstybe ir iki to sezono „Sigal“ neturėjo tarptautinių varžybų patirties. Tad dalyvavimas Balkanų šalių lygoje tapo svarbiu šalies įvykiu. Krepšinis išgyveno nemažą pakilimą. Makedonijoje iškovojus pirmą pergalę sukūrėme tikrą šventę visam Kosovui“, – prisiminė A. Kieža.

„Kalbant apie Balkanų lygą, ji kiek silpnoka, tačiau kelios turnyro favoritės buvo gana pajėgios. Mes patekome į finalo ketvertą, tačiau pralaimėjome ir pusfinalį, ir kovą dėl 3-ios vietos. Tame sezone varžėsi pajėgios Izraelio, Bulgarijos, Makedonijos ekipos. Tačiau kiek užmetu akį, Balkanų lyga kasmet keičiasi, kažkas prisijungia, kažkas nebedalyvauja, lygis nuolat kinta“.

Kalbant apie vietinio fronto kovas, labiausiai lietuviui įsiminė karščiausios kovos tarp jo atstovaujamos sostinės „Sigal“ ir „Peja“ ekipos.

„Mačiau, kad rinktinės gretose yra keli žaidėjai iš „Peja“ klubo. Kaip Lietuvoje daugiausia aistrų sukelia „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ akistatos, taip Kosove didžiausias ažiotažas kildavo žaidžiant „Sigal“ ir „Peja“ klubams“, – pasakojo A. Kieža.

„Peja“ – šešiskart šalies čempionė ir 2013-2014 m. gynė Kosovo čempionų titulą, tačiau finalo seriją „Sigal“ laimėjo sausu rezultatu 3-0.

„Į mūsų rungtynes tikrai rinkosi žiūrovai ir jie buvo labai svari parama komandai: sukurdavo fantastišką palaikymą, ypač tarptautinių mačų metu. Vietinėje lygoje daugiausia dėmesio sutraukdavo derbio mūšiai su „Peja“ klubu: po kelis tūkstančius sirgalių mūsų ir varžovų talpinančios arenos tapdavo sausakimšos. Į tribūnas rinkdavosi futbolo sirgaliai, kurie nebuvo abejingi ir to paties miesto krepšinio komandai.

Sulaukdavome žiauraus palaikymo, jie tipiški Balkanų sirgaliai – triukšmingi, aršūs, garsūs. Tas pats mūsų laukdavo ir Pečos mieste, esančiame Kosovo vakaruose, arba Prizreno mieste žaidžiant su „KB Bashkimi“ ekipa.

Kitose Kosovo čempionato rungtynėse intrigos daug nebuvo, visus įveikdavome gana solidžiais rezultatais, neretai mūsų pranašumas siekdavo ir 30-40 taškų. Tad tokios rungtynės žiūrovams nebuvo labai įdomios“, – pasakojo A. Kieža.

Pasak jo, dominavo griežtų taktinių schemų nesuvaržytas, neretai improvizacija paremtas krepšinis. „Netrūko kuriančių žaidėjų, tas pats lyderis D. Beriša mėgo žaisti laisvai, imtis iniciatyvos.

Buvo keli amerikiečiai, kurie taip pat nemėgo griežtos disciplinos. Nepasakyčiau, kad mūsų ekipos žaidimas pasižymėjo taktine branda. Tiesa, sezono eigoje pasikeitė strategai, mums ėmė vadovauti treneris iš Makedonijos Marinas Dokuzovskis, kuris anksčiau vadovavo Makedonijos rinktinei. Jam vadovaujant atsirado daugiau taktikos“.

Vietinių draugiškumą išskyręs krepšininkas apie Kosovą atsiliepia šiltais prisiminimais. „Kai atstovavau Prištinos klubui, buvo suburta solidi komanda, mūsų varžovai neturėjo jokių šansų.

Tą sezoną tapome ir Kosovo čempionais, ir Supertaurės laimėtojais, sėkmingai komandos garbę gynėme ir Balkanų lygoje, kur tarptautinėje erdvėje debiutavusi „Sigal“ pateko į finalinį ketvertą“, – kalbėjo A. Kieža.

Aurimas Kieža Prištinos „Sigal“ klubo gretose

Tad nieko keisto, kad po sėkmingų metų klubo vadovai norėjo lietuvį matyti ir kitame sezone.

„Čia jau galima rašyti kitą istoriją. Nors Balkanų lygos finalo ketverto metu patyriau kryžminių raiščių traumą, buvo pasirašytas naujas kontraktas. Vėliau nesutarėme dėl finansų ir išsiskyrė mano ir Prištinos klubo keliai“, – teigė A. Kieža.

Po sezono Kosove lietuvis grįžo į gimtąją Marijampolę ir čia iki šiol tęsia karjerą „Sūduvos-Mantingos“ klube“.

****

2008-aisiais nepriklausomybę paskelbusi Kosovo valstybė FIBA nare tapo tik 2015 m. kovo pirmoje pusėje. Pirmasis tarptautinis krikštas prisvilo: draugiškame mače 2016-ųjų rugpjūtį net 68:113 Liublianoje nusileista Slovėnijai.

Kosovas į pasaulio čempionato atranką pateko po papildomo kvalifikacinio turnyro, kuriame susitiko su Estijos ir Makedonijos krepšininkais. Iškovotos dvi pergalės namuose prieš Makedoniją ir Estiją Kosovui atvėrė duris į pasaulio čempionato atrankos turnyrą.

Kosovo rinktinės kandidatai: Dardanas Beriša, Scottas Bamforthas, Erginas Groša, Arti Hajdari, Shawnas Jonesas, Erjonas Kastrati, Leonardas Mekajus, Gezimas Morina, Fisnikas Rugova, Granitas Rugova, Lisas Šoši, Albanas Veseli, Samiras Zekiqi, Urimas Zenelajus. Rinktinei vadovauja amerikietis Bradas Greenbergas.

Lietuva ir Kosovas tarpusavyje žais penktadienį, 20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)