Neįprastos sudėties Lietuvos krepšinio rinktinė Palangoje susibūrė į treniruočių stovyklą prieš penktadienį prasidedančias 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos varžybas.

Ir susibūrė neįprastu laiku – jei tradiciškai treniruotės prasidėdavo vasarą, artėjant Europos, pasaulio čempionatams ar olimpinėms žaidynėms, šį kartą krepšininkai į „Vanagupės“ viešbutį ištuštėjusiame kurorte suvažiavo vėlyvą rudenį, artėjant pirmą kartą rengiamoms pasaulio čempionato „langų“ rungtynėms.

Ir Lietuvos rinktinė šį kartą yra visiškai kitokia.

Dėl užsitęsusio Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir Euroygos konflikto nacionalinė komanda liko ne tik be NBA, bet ir be visos grupės Eurolygos žaidėjų. Apskritai komandos sudėtyje bus tik du krepšininkai, kurie dar šį rudenį Lietuvos spalvas gynė Europos čempionate – Eimantas Bendžius ir Adas Juškevičius.

„Absurdiška, – susidariusią situaciją apibūdino D. Adomaitis. – Tačiau visi turi suprasti, kad šiuo metu komandoje turime geriausius žaidėjus, kurie šiuo metu gali atstovauti Lietuvai. Aš jais tikiu. Pasitikėkime visi.“

Europos čempionate žaidusių krepšininkų rinktinėje turėjo būti vienu daugiau, tačiau treniruočių stovyklos rytą paaiškėjo, kad prie komandos neprisijungs ir Berlyno ALBA ekipos gynėjas Marius Grigonis. Taigi, stovyklą prieš rungtynes su Kosovu ir Lenkija pradės 14 krepšininkų.

Ir pasiruošti pirmajam mačui su Kosovu D. Adomaitis turės neįprastai nedaug laiko – vos keturias dienas. Jau ketvirtadienį lėktuvas su Lietuvos rinktine iš Palangos oro uosto pakils į Balkanus, o pirmasis mačas Prištinoje bus žaidžiamas vėlų penktadienio vakarą.

„Pakomentuokite situaciją, kodėl Marius neatvyks į rinktinės stovyklą?“, – Krepšinis.lt paprašė į treniruočių stovyklą atvykusio D. Adomaičio.

– Buvo ir anksčiau kalbėta – ir su klubo vadovybe, ir su pačiu Mariui apie tą traumą, kurią jis gavo vasarą (skausmingai kryptelėjo čiurną, – Krepšinis.lt.). Ir Berlyno ALBA klubo medikai šią savaitę priėmė sprendimą, kad Marių „nuims“ nuo krūvių, darys procedūras, kurioms reikia 10 dienų poilsio. Susidarė tokia situacija, kad jo sveikata šiandien yra svarbesnė ir rinktinėje Mariaus nebus.

– Panevėžio „Lietkabelio“ treneris Artūras Štalbergas kiek skeptiškai atsliepė apie 39-erių Kšištofo Lavrinovičiaus žaidimą rinktinėje dėl jo amžiaus. Nenustebino toks pareiškimas?

– Kiekvienas mes turime savo nuomonę ir ją galime turėti. Gyvename demokratinėje valstybėje, to nesureikšminčiau. Manau, kad reikia baigti eskaluoti vieną dalyką, jog tai yra antra ar trečia Lietuvos rinktinė. Šiuo metu mūsų komandoje yra geriausi mūsų žaidėjai, galintys žaisti krepšinį. Aš, kaip treneris jais pasitikiu. Pasitikėkime visi.

– Per sudėties pristatymą minėjote, kad yra 50 procentų, jog rinktinei galės padėti Eurolygos krepšininkai. Turbūt dabar taip nebegalvojate?

– Turbūt ne. Aš nežinau (šypteli). Gal tas pavadinimas „absurdiška“ geriausiai ir tinka apibūdinti šiai situacijai. Vieną dieną viena šnekama, kitą – kita. Kas ką išleis, neišleis, kas galės padėti, kas negalės. Kas bus toms komandoms, kurios išleido vietinius žaidėjus bet neišleido užsieniečių. Neužsiimu tuo spėliojimu. Esame susikaupę ties tuo, kad geriau pasiruoštumėm rungtynėms.

Manau, kad reikia baigti eskaluoti vieną dalyką, jog tai yra antra ar trečia Lietuvos rinktinė. Šiuo metu mūsų komandoje yra geriausi mūsų žaidėjai, galintys žaisti krepšinį. Aš, kaip treneris jais pasitikiu. Pasitikėkime visi.
Dainius Adomaitis

– Niujorko „Knicks“ atleistas Mindaugas Kuzminskas šiuo metu yra be klubo. Galbūt kalbėjotės su juo apie galimybę prisijungti prie rinktinės?

– Taip, kalbėjomės. Bet charteris iš Amerikos pernelyg brangus (juokiasi). Yra labai sudėtinga. Gal šiandien vakare, gal rytoj jis turės kažkokių naujienų. Visas tas atvykimas, aklimatizacija. Labai mažai čia šansų.

– Kokia bus ši, nauja Lietuvos rinktinė?

– Manau, kad tai bus komanda, kuri viską pradės nuo geros, agresyvios gynybos. Turime gerą rotaciją ir tai bandysime išnaudoti. O puolime turime įvairiapusius žaidėjus, kurie gali žaisti daugelyje skirtingų rolių. Manau, kad būsime greita ir agresyvi komanda, o į Kosovą važiuos visi 14 žaidėjų.

– Koks bus treniruočių planas – juk laiko pratyboms turėsite mažiau nei įprastai?

– Mums reikia prisitaikyti. Nebus galimybių krūviams, ilgoms treniruotėms. Žinome, kad kai kurie žaidėjai dar vakar žaidė rungtynes. Šiandien darysime treniruotę tik tam, kad žaidėjai atsistatytų, kad būtų traumų prevencija. Darysime viską, kad atsižvelgtume ir į žaidėjų norus, kad būtų naudos ir jiems.

– Kokio tikitės susidomėjimo šia rinktine plačiąja prasme Lietuvoje?

– Tikiuosi labai didelio susidomėjimo, reakcijos, palaikymo, nes tai yra krepšinis. Kitas dalykas, kad daug kas labai nuvertina atrankos rungtynių svarbą. Tai be galo svarbu, gal ne visi iki galo informuoti – reikia apie tai infomuoti visuomenę. Kiekvienose grupės rungtynėse bus skaičiuojami taškai, pergalės, tai persikels į kitą etapą. Sistema sudėtinga, bet mes jos pakeisti negalime ir turime padaryti viską, kad įveiktume tuos tikslus.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Gynėjai

Adas Juškevičius (28 m., 194 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)
Mindaugas Girdžiūnas (28 m., 188 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)
Šarūnas Vasiliauskas (28 m., 188 cm, Trabzono „Trabzonspor“)
Renaldas Seibutis (32 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)

Puolėjai

Rokas Giedraitis (25 m., 198 cm, Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Deividas Gailius (29 m., 201 cm, Burgoso „Miraflores“)
Arnas Butkevičius (25 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)
Arnoldas Kulboka (19 m., 205 cm, Kapo d‘Orlando „Betaland“)
Gediminas Orelikas (27 m., 200 cm, Venecijos „Umana Reyer“)
Eimantas Bendžius (27 m., 203 cm, Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“)
Kšyštofas Lavrinovičius (38 m., 210 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)

Vidurio puolėjai

Evaldas Kairys (27 m., 207 cm, Biujukčekmedžės „Demir Insaat“)
Vaidas Čepukaitis (28 m., 207 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)
Laurynas Birutis (20 m., 213 cm, „Šiauliai“)

Visas Lietuvos rinktinės tvarkaraštis C grupėje

2017 metai

Lapkričio 24 d., Kosovas – Lietuva

Lapkričio 26 d., Lietuva – Lenkija

2018 metai

Vasario 23 d., Lietuva – Vengrija

Vasario 26 d., Lietuva – Kosovas

Birželio 28 d., Lenkija – Lietuva

Liepos 1 d., Vengrija – Lietuva

Primename, kad pirmąjį atrankos varžybų langą dėl nesuderinto tarptautinio kalendoriaus praleis net 10 Europos čempionate žaidusių Lietuvos rinktinės krepšininkų: Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas, Mantas Kalnietis, Artūras Gudaitis, Jonas Mačiulis, Artūras Milaknis, Martynas Gecevičius, Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis.

Iš viso pasaulio čempionato Europos atrankos zonoje varžosi 32 rinktinės, suskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Trys geriausios kiekvienos grupės komandos iškops į kitą atrankos varžybų etapą, kuriame bus formuojami nauji pogrupiai po šešias rinktines.

Iki tol pasiekti rezultatai liks ekipų sąskaitoje, joms reikės sužaisti dar šešis mačus su anksčiau nesutiktais varžovais. Galiausiai dvylika laimingųjų – po tris iš kiekvienos grupės – keliaus į pasaulio čempionatą. Tie, kuriems nepasiseks, toliau varžysis atrankoje į 2021 metų Europos pirmenybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)