Ne tik be NBA, bet ir be Eurolygos krepšininkų pasaulio čempionato atrankoje turintis verstis Dainius Adomaitis jau kitos savaitės pradžioje, lapkričio 20-ąją Palangoje pradės trumpą rinktinės kandidatų stovyklą, o pirmąsias C grupės rungtynes mūsiškiai lapkričio 24-ąją išvykoje žais su Kosovu. Iš karto po mačo Balkanuose lietuviai išskris namo ir lapkričio 26-ąją Klaipėdoje stos į mūšį su lenkais.

Skirtingai nei Lietuvai, Lenkijos rinktinei užsitęsęs kivirčas tarp Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir Eurolygos didelės įtakos neturi.

Mantas Kalnietis, Artūras Gudaitis, Lukas Lekavičius, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas – dėl nesuderintų dviejų turnyrų tvarkaraščių, Dainius Adomaitis sudėtyje neturės visos grupės Eurolygos žaidėjų.

Tuo metu kaimynus lenkus treniruojantis amerikietis Mike'as Tayloras galės remtis beveik visu rinktinės branduoliu, šį rudenį dalyvavusiu Europos čempionate. Lenkams negalės padėti vienintelis šios šalies Eurolygos žaidėjas – Malagos „Unicajos“ marškinėlius vilkintis puolėjas Adamas Waczyinskis.

Ir nors pirmo ryškumo žvaigždžių lenkai savo sudėtyje neturi (vienintelis NBA žaidžiantis lenkas Marcinas Gortatas jau baigė karjerą rinktinėje), nemažai mūsų kaimynų rungtyniauja pajėgiose Europos lygose: Mateuszas Ponitka, Tomaszas Gielo ir Przemyszlawas Karnowskis – Ispanijoje, Damianas Kuligas – Turkijoje, A.J. Slaughteris – Prancūzijoje. Visa grupė krepšininkų atstovauja Lenkijos čempionei Zelionos Guros „Stelmet“ komandai.
Galima sakyti, kad vengrai yra kur kas pavojingesni už Kosovą, o lenkai – patys pavojingiausi varžovai lietuviams.
Mindaugas Budzinauskas
Taigi, jei mūsų kaimynų strategui savo žaidėjams tereikės priminti vasarą gerai nušlifuotus derinius ir sudėlioti rungtynių akcentus, D. Adomaičio laukia sudėtingesnis iššūkis – sustyguoti visiškai naujos komandos žaidimą. Rinktinėje bus tik trys Europos pirmenybių dalyviai – Marius Grigonis, Adas Juškevičius ir Eimantas Bendžius.

„Susidariusi situacija iš tikrųjų gerokai iškreipė jėgų pusiausvyrą“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt teigė Lenkijoje profesionaliai žaidęs, dabar jau trečius metus iš eilės aukščiausios kaimynų lygos komandas treniruojantis M. Budzinauskas. Ščecino „King Wilki Morskie“ komandai vadovaujantis 44-erių krepšinio specialistas Lietuvos rinktinę vis dar laiko atrankos varžybų grupės favorite, bet įvardija ne vieną varžovų ginklą, kuriam priešnuodžių turės ieškoti D. Adomaitis ir jo asistentų štabas.

Ką lenkai kalba apie artėjančias rungtynes su Lietuva?, – Krepšinis.lt paklausė M. Budzinausko.

– Krepšinio pasaulyje apie tai iš tikrųjų kalbama nemažai. Lenkai mano, kad susitikimas su šita Lietuvos rinktine bus geras šansas iškovoti pergalę – lietuviai bus daug silpnesni nei įprastai, be daugumos savo žvaigždžių. Taigi, jie mato progą ne tik pasipriešinti, bet ir laimėti.

– Ir kaip pats vertinate Lenkijos rinktinės galimybes Klaipėdoje?

– Aš manau, kad Lietuvos rinktinė išlieka favorite, tačiau lengva tikrai nebus. Visų pirma, lenkų pusėje bus susižaidimas. Jų sudėtis jau keletą metų panaši, keičiasi tik vienas ar du žaidėjai, o pagrindas išlieka tas pats. Manau, tai ir yra didžiausias Lenkijos rinktinės privalumas, nes mūsiškiams gali pritrūkti susiklausymo – juk tokios sudėties komandos dar niekada nebuvo. Žinoma, mūsų pranašumas tas, kad žaisime namuose.

Net ir dabartinėje sudėtyje turime pajėgių žaidėjų, kurių dauguma jau paragavo aukšto lygio krepšinio. Taip, yra ir jaunimo, tačiau nemanau, kad jis rinktinėje grotų pirmais smuikais. Galima įvertinti ir faktą, kad šita, pavadinkime „nauja Lietuvos rinktinė“, bus alkana – visi žaidėjai trenerio akyse norės užsirekomenduoti, bus užsidegę. Namuose tai turėtų padėti, tačiau žaidžiant Lenkijoje nugalėti bus dar sunkesnė užduotis.

– Lenkijos rinktinę jau kurį laiką treniruoja amerikietis M. Tayloras. Kokio žaidimo stiliaus šalininkas yra šis specialistas?

– Jis propaguoja amerikietišką krepšinį, naudoja nemažai derinių, tačiau labiausiai mėgsta vadinamąjį „pikenrolą“, derinį du prieš du. O komandoje yra ir patyrusių snaiperių, ir gerai iš toliau pataikančių aukštaūgių. Galbūt kiek prastesnė situacija su žaidėjų atletiškumu, todėl mūsiškiams reikia žaisti fiziškai, kietai, bandyti tuo pasinaudoti. Dar vienas mūsų rinktinės pliusas yra tas, kad Dainius Adomaitis puikiai pažįsta daugumą Lenkijos krepšininkų, o gal net ir visus. Jis su jais susidūręs pats – juk ne vienus metus dirbo Lenkijoje.

– Minėjote pataikančius aukštaūgius. Turbūt galima išskirti Europos čempionate rezultatyvumu keletą kartų blykstelėjusį 206 cm ūgio D. Kuligą?

– Taip, šį žaidėją lenkai dažnai mėgina statyti į vidurio puolėjo poziciją, tačiau jis gali žaisti ir „ketvirtu numeriu“. Tai – stabilus, labai gerai iš vidutinio nuotolio pataikantis ir geros sportinės formos krepšininkas. Be to, lenkų gretose yra ir visai kitokio tipo aukštaūgis – P. Karnowskis. Nesu įsitikinęs, ar jis žais rungtynėse su Lietuva, tačiau jeigu taip, šis tvirtai sudėtas vyrukas (214 cm ūgis, 136 kg svoris, – red. past.) gali būti ir pagrindiniu „centru“. Jis galingas, aukštas, stiprus – sustabdyti tokį žaidėją labai sunku. Tačiau pats gindamasis jis lėtokas, ne visada spėja paskui mobilesnius aukštaūgius. Tai reikia išnaudoti, tačiau ne visada pavyksta.

– Skirtingai nei Lietuva, Lenkija prarado tik vieną Eurolygos krepšininką – A. Waczynskį. Ką iš kitų varžovų žaidėjų išskirtumėte?

– Visų pirma, M. Ponitką (197 cm ūgio puolėją tarpsezoniu viliojo Kauno „Žalgiris“, tačiau jis pasirinko Tenerifės „Iberostar“ pasiūlymą – red. past.). Tai tikrai aukšto lygio žaidėjas, pasižymintis lyderio savybėmis. Jis ir patikimai ginasi, ir taikliai atakuoja – beveik neturi silpnųjų pusių. Apskritai Lenkijos rinktinė išsiskiria savo puolimu – aikštėje vienu metu būna 4 pavojingi metikai, todėl dirbti gynyboje teks iš peties. Galima sakyti, kad Lenkijos rinktinės problema yra gynyba, tačiau puolime tai labai pajėgi komanda.

– Turbūt drąsiai galima teigti, kad dėl FIBA ir Eurolygos nesutarimų atrankos „languose“ Lenkija yra atsidūrusi geresnėje situacijoje nei Lietuva.

– Taip, tai iš tikrųjų iškreipia jėgų pusiausvyras. Visų pirma, aukščiausio lygio NBA žaidėjai negali žaisti rinktinėse, dabar atsirado problema ir su Eurolygos krepšininkais. Kai kuriose komandose tokių žmonių yra 8-10, o kai kuriose – 1-2 arba apskritai nėra. Taigi, tokios komandos iš karto įgyja tam tikrą pranašumą. Keistokai viskas atrodo.

– Ir kaip pats vertinate šią situaciją?

– Nenorėčiau būti labai kategoriškas, bet man atrodo, kad ankstesnė sistema buvo nusistovėjusi, viskas funkcionavo labai neblogai. O dabar šita „langų“ situacija jaukia visą klubinį tvarkaraštį, rinktinių pasiruošimas tiems „langams“ taip pat nepilnavertis. Sistemoje matau kur kas daugiau minusų nei pliusų. Norėtųsi, kad būtų patenkintos visos pusės, kad žiūrovai matytų ir aukščiausio lygio rinktinių, ir aukščiausio lygio klubinį žaidimą.

O dabar išėjo kažkoks susiskaldymas, būsime priversti žiūrėti kažkokį „antros-trečios“ sudėties rinktinių žaidimą. Padėtis tokia, kad klubai nežino kaip reaguoti, žaidėjai nežino kaip reaguoti, treneriai nežino kaip reaguoti. Tos pertraukos klubiniuose čempionatuose irgi nei ši nei tas – Lenkijoje rungtynių nebus dvi su puse savaitės. Ką veikti toms komandoms, kurios neturi rinktinių žaidėjų, kaip reaguoti tų komandų gerbėjams, kurie įpratę kiekvieną savaitgalį eiti į salę? Nemanau, kad tokia sistema prisidėtų prie krepšinio populiarinimo. Iki šiol viskas buvo aišku – nuo rudens vykdavo klubinis sezonas, o vasarą – rinktinių sezonas. Visi buvo pripratę. Na, gal dabar pripras prie kitokios realybės.

– Minėjote, kad sistemoje įžvelgiate ir privalumų. Kokių?

– Galbūt vienintelis privalumas tas, kad krepšininkai po sezono turės ilgesnę vasarą ir turės laiko atsigauti. Kitose sporto šakose „langų“ sistema taip pat naudojama, kai kas pasiteisina, tačiau kepšinyje matau daugiau minusų nei teigiamų dalykų.

– Turbūt neblogai žinote ir Kosovo rinktinės lyderį Dardaną Berišą, kuris yra žaidęs Lenkijos lygoje ir netgi atstovavęs lenkų rinktinei prieš Kosovo komandos suformavimą?

– Taip, D. Beriša yra visiškai aiškus Kosovo rinktinės lyderis. Tai – puikus metikas, ir jeigu pataikysi ant tokios dienos, kai jis puikiai jaučiasi, Beriša gali pataikyti 8, 9 ar net 10 tritaškių iš bet kokio atstumo ir esant bet kokiai gynybai. Manau, jo sustabdymas ir bus pagrindinė užduotis, tačiau esu įsitikinęs, kad rinktinės štabas šį krepšininką pažįsta. Abejoju, kad Kosovui padėtų Justinas Doellmanas, turintis šios šalies pilietybę, o kiti Kosovo krepšininkai yra tikrai mažiau žinomi. Taip, Kosovas – ženkliai silpnesnė, tačiau ne beviltiška komanda: nurašyti jos nereikėtų, nes dabar nudegti galima žaidžiant su visomis rinktinėmis. Bet kuriuo atveju, kad ir kokią sudėtį turėtų Lietuva, tokius varžovus mūsų krepšininkai tiesiog privalo įveikti.

– Dar viena mūsų grupėje esanti rinktinė – Vengrija, kuriai teks verstis be aiškaus lyderio Adamo Hangos.

– Taip, Hangos vengrams trūks, tačiau jie jau ir Europos čempionate pademonstravo, kad gali verstis ir be jo – tai nėra vieno krepšininko komanda, skirtingai nuo Kosovo. Vengrai turėjo klubinę komandą Europos taurėje, dabar turi FIBA Čempionų lygoje, taip pat yra susižaidę ir nestokoja pavojingų metikų, kaip, pavyzdžiui, Davidas Vojvoda. Galima sakyti, kad vengrai yra kur kas pavojingesni už Kosovą, o lenkai – patys pavojingiausi varžovai lietuviams.

Mindaugas Budzinauskas ("King Wilki Morskie" nuotr.).

Lenkijos rinktinė pirmąsias pasaulio čempionato atrankos varžybų rungtynes žais tą pačią dieną, kai Lietuva Prištinoje susikaus su Kosovu – lapkričio 24-ąją Bydgoščiuje priims Vengriją.

Apskritai pasaulio čempionato Europos atrankos zonoje varžosi 32 rinktinės, suskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Trys geriausios kiekvienos grupės komandos iškops į kitą atrankos varžybų etapą, kuriame bus formuojami nauji pogrupiai po šešias rinktines.

Iki tol pasiekti rezultatai liks ekipų sąskaitoje, joms reikės sužaisti dar šešis mačus su anksčiau nesutiktais varžovais. Galiausiai dvylika laimingųjų – po tris iš kiekvienos grupės – keliaus į pasaulio čempionatą. Tie, kuriems nepasiseks, toliau varžysis atrankoje į 2021 metų Europos pirmenybes.

Visas Lietuvos rinktinės tvarkaraštis C grupėje

2017 metai

Lapkričio 24 d., Kosovas – Lietuva

Lapkričio 26 d., Lietuva – Lenkija

2018 metai

Vasario 23 d., Lietuva – Vengrija

Vasario 26 d., Lietuva – Kosovas

Birželio 28 d., Lenkija – Lietuva

Liepos 1 d., Vengrija – Lietuva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)