Praėjusią vasarą visaverčiu pagrindinės „Baskonia“ komandos nariu tapęs Tadas jau pirmomis treniruočių dienomis patraukė sirgalių dėmesį. Vitorijos klubas „Facebook“ profilyje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame įamžinta jaunojo lietuvio fantastiška tritaškių metimų serija – tinklelį kamuolys skrodė net 20 kartų iš eilės.

„Kas tas Tadas? Iš kur jis?“, – vienas po kito teiravosi Ispanijos krepšinio gerbėjai.

Visi jie iš susižavėjimo stebėjo vieną po kito geresnius T. Sedekerskio pasirodymus draugiškų rungtynių cikle, o ir naujasis komandos treneris Sito Alonso jaunajam talentui negailėjo žaidimo laiko – štai viename mače ant parketo 205 cm ūgio puolėjas praleido net 30 minučių, o kitame netgi buvo paskirtas kapitonu.

Tačiau „nuo nulio“ lipdytam baskų krašto klubui ėmus pildytis vis pajėgesniais žaidėjais, Tado minutės aikštėje pamažu tirpo, o išmušus sezono kovoms jis dažnai net nepakildavo nuo suolo.

Visgi būdamas dar 18-metis lietuvis gavo progą debiutuoti Eurolygoje – debiutiniame susitikime spalio 25-ąją dieną „Baskonia“ Madride 91:85 ant menčių paguldė „Real“, o Tadas per 12 minučių pelnė 5 taškus ir atkovojo 2 kamuolius.

Beje, tai iki šiol išlieka jo rezultatyviausiu karjeros maču stipriausiame Senojo žemyno turnyre. Jo metu ant parketo Lietuvos talentas išbėgo 13 kartų ir vidutiniškai žaisdavo po 5 minutes bei rinkdavo po 1,3 taško ir 0,6 atšokusio kamuolio.

„Atrodo, norisi visko greitai: jau žaisti ir Eurolygoje, ir Ispanijos lygoje. Bet kai pasižiūri į savo amžių, supranti, kad yra labai nedaug tokių žaidėjų rungtyniaujančių šiame lygyje – visgi gavau keletą rungtynių pasireikšti. Nereikia per daug skubėti, reikia išlikti ramiam ir toliau dirbti treniruotėse, o mano laikas ateis. Vis tik normalu, kad tokiame lygyje ir treneriui labai sunku pasitikėti jaunu žaidėju, nes jam trūksta patirties, – viską apsvarstęs realistiškai į savo situaciją žvelgė krepšininkas.

Laiką aikštėje sausį 19-liktą gimtadienį atšventusiam puolėjui skirdavo treneris S. Alonso, kuris su savo auklėtiniu neretai ir pats dirbdavo individualiose treniruotėse. Visgi didžiausią įspūdį paliko ir ne ką mažiau naudos T. Sedekerskiui suteikė žaidimas kartu su NBA kalibro komandos draugais.

„Baskonia“ marškinėlius šiemet buvo apsivilkę net aštuoni žaidėjai, jau spėję pabandyti savo laimę stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje – tai Shane'as Larkinas, Joshas Akognonas, Rodrigue'as Beaubois, Nicolas Laprovittola, Ricky Ledo, Tornike Šengelija, Chase'as Budingeris ir Andrea Bargnani.

„Vien treniruotės su tokiais žmonėmis labai daug duoda – automatiškai kiekvieną dieną kažko iš jų mokaisi ir taip tobulėji. Be to, jie mane palaikydavo, duodavo patarimų – vien matyti tikrą jų profesionalumą yra pliusas“, – apie neeilinę patirtį pasakojo lietuvis.

Jis ir pats yra viena didžiausių mūsų šalies vilčių ateities NBA naujokų biržose. Tačiau galvos dėl šios svajonės jaunuolis nėra pamatęs – priešingai nei devyni jo kolegos, Tadas šiemet nusprendė neteikti paraiškos dalyvauti biržoje.

„Su agentu sprendėme, ar duoti paraišką. Bet šiais metais negavau daug žaidimo minučių, todėl mažai kas mane matė. O vien duoti paraišką tam, kad ją vėliau atsiimti... Nusprendėme to nedaryti. Pagal taisykles turiu ketverius metus: per pirmus trejus paraišką galima pateikti tik du kartus, o paskutiniais galiu būti šaukiamas automatiškai. Ir dabar vienerius metus praleidau, todėl galėsiu į biržą eiti tris vasaras iš eilės“, – aiškino lietuvis.

Ir nors 2018-aisiais Tadui prognozuojamas 27-as šaukimas, pats iš Nidos kilęs žaidėjas nėra linkęs užbėgti įvykiams už akių ir apie galimybes į NBA žengti jau kitąmet dar nekalba.

„Žinote, per tuos metus viskas gali apsiversti aukštyn kojomis – viskas priklauso nuo to, kaip man seksis kitame sezone, kiek gausiu žaidimo laiko. Garantijų jokių nėra – gal sezonas bus labai geras, o gal bus atvirkščiai. Dabar labai sunku prognozuoti ir į prognozes reikia kuo mažiau žiūrėti. Žmonės prognozuoja, o po to būna siurprizų – gali prognozuoti vietą pirmame rate, bet po to išvis nesulaukti kvietimo. Reikia mažiau žiūrėti į prognozes ir daugiau koncentruotis ties darbu“, – apie ateitį svarstė jaunuolis.

Visgi galvodamas apie ją T. Sedekerskis žino, ko labiausiai reikia, kad būtų galima žengti dar vieną žingsnį svajonės link – daugiau laiko praleisti aikštėje. Bet jeigu „Baskonia“ ir toliau bijos rizikuoti ir lietuvį laikys ant suolo, tai galbūt geriau būtų jį paskolinti kitai komandai?

„Jie nori mane išlaikyti pirmoje komandoje – tikisi, kad galėčiau gauti daugiau žaidimo laiko. Klubo vadovybė yra patenkinta mano sezonu, nes įrodžiau, kad galiu žaisti tiek Ispanijos čempionate, tiek Eurolygoje. Nors dar daug reikia dirbti, jie buvo patenkinti, – atskleidė puolėjas, su baskais turintis dar dvejus metus galiosiančią sutartį.

– O kalbant apie išvykimą, tai reikia viską pasverti – aklai irgi nereikia niekur važiuoti. Bet vis tiek daugiausiai priklausys nuo klubo – jis spręs mano ateitį, o aš tiesiog turiu atlikti savo darbą. Tačiau aš pats pirmenybę teikčiau galimybei žaisti daugiau.“

Tado likimas „Baskonia“ gretose gali priklausyti ir nuo naujojo vairininko Pablo Prigioni vizijos – buvęs krepšininkas ir šviežiai iškeptas treneris komandos vairininko postą užims ateinančius dvejus metus. Tiesa, S. Alonso Vitoriją paliko ne klubo vadovų sprendimu – 41-erių ispanas priėmė pasiūlymą treniruoti „Barcelona“ krepšininkus.

„Negaliu sakyti nei kad labai geras, nei kad blogas buvo – normalus sezonas. Daugmaž tikslus vis tiek įvykdėme: patekome į Eurolygos ketvirtfinalį (0-3 nusileido Maskvos CSKA – Krepšinis.lt) ir į ACB lygos pusfinalį. Manau, kad turėjome geresnę komandą nei „Valencia“, tačiau jie tikrai atrodė šviežesni ir labiau norėjo laimėti – juk galų gale įveikė ir mus, ir „Real“, – nesėkmę Ispanijos pirmenybių pusfinalyje 1-3 prieš būsimus čempionus analizavo T. Sedekerskis.

Vamos!!! #copadelrey 🏆 👑

A post shared by Tadas Sedekerskis (@tsedekerskis) on Feb 16, 2017 at 7:57am PST

Birželio 5 dieną pasibaigus sezonui lietuvis dar porą dienų pasportavo Vitorijoje, o tuomet grįžo į gimtąją Nidą. Bet atostogomis jaunuolis džiaugėsi ne ilgai – jau birželio 13-ąją Kaune ėmė plušėti Lietuvos 19-mečių rinktinės pasirengimo stovykloje.

Ir nors pasaulio čempionatui jo kolegos pradėjo ruoštis dar gegužės 29-ąją, Tadas prisipažino, kad į komandos žaidimo schemas įsilieti jam nebuvo sunku.

„Treneris ir komandos branduolys išliko tas pats, deriniai ir žaidimo braižas panašūs, o dėl susibendravimo išvis nebuvo jokių problemų, nes pažįstami esame nuo pat mažų dienų. Aišku, tų dienų trūksta, papildomai dar reikėtų padirbėti treniruotėse, bet viskas yra neblogai. Dar laukia draugiškas turnyras Prancūzijoje, todėl manau, kad į čempionatą nuvažiuosime geriausios formos ir puikiai pasiruošę“, – optimistiškai kalbėjo jis.

Europos vicečempione Turkijoje gruodžio mėnesį tapusi Rimanto Grigo kariauna į Egiptą grumtis planetos pirmenybėse vyks be kelių svarbių žaidėjų – metais jaunesnis Arnas Velička, Lukas Uleckas ir Ignas Sargiūnas nusprendė šią vasarą apsiriboti vienu čempionatu, o Matas Jogėla ir Einaras Urbutis patyrė traumas.

„Tikslų iš tikrųjų sau neišsikėlėme ir apie tai net nekalbėjome, bet kai paklausėte, tai manau, kad mums jie turi būti keliami aukščiausi. Taip, galbūt trūks kai kurių žaidėjų pagalbos, bet ir be jų turime tikrai gerą komandą, todėl ir privalome sau kelti pačius aukščiausius tikslus. Žinome, kad pasaulio čempionate bus daug sunkiau nei Europos, bet manau, kad esame tikrai pajėgūs parvežti medalius“, – pasitikėjimu savimi tryško Lietuvos talentas.

Papildomai jo Tadui pridėjo ir Dainiaus Adomaičio paskata – Lietuvos rinktinės treneris 19-metį įtraukė į išplėstinį kandidatų sąrašą. Ir nors vėliau iš jo krepšininkas buvo išbrauktas, parodytas dėmesys puolėjui įpūtė dar daugiau motyvacijos.

„Galbūt ir buvo kažkokių minčių – juk buvau su Eurolygos ir ACB lygos komanda, tačiau pamatęs savo pavardę tikrai nustebau. Bet tikrai gerai, kad treneris ir federacija seka jaunus žaidėjus ir įtraukia mus į sąrašus – reiškia, kad esame gerame kelyje. O sužinojus, kad esi stebimas iš labai arti, išauga ir motyvacija: norisi nesustoti dirbti ir dar geriau pasirodyti“, – džiaugsmingai pasakojo T. Sedekerskis.

Jis kartu su Arnoldu Kulboka, Grantu Vasiliausku, Gyčiu Masiuliu, Džiugu Slavinsku ir kitais geriausiais Lietuvos 19-mečiais savo potencialą sieks pademonstruoti liepos 1-ąją prasidėsiančiame pasaulio čempionate. Egipte vykstančias kovas lietuviai pradės B grupėje, kurioje reikės susikauti su Vokietijos, Egipto ir Puerto Riko komandomis.

#RoadToEgypt

A post shared by Tadas Sedekerskis (@tsedekerskis) on Jun 20, 2017 at 12:14am PDT

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)