„Daugiau dviejų juodų, juodaodžių krepšininkų, komandoje negali būti. Atsitiko taip, kad treneris Tomas Pačėsas mėgsta žaisti su juodaodžiais žaidėjais, juos treniruoti, mokyti, auklėti. Ir viskas susiklostė taip, kad mūsų komandoje atsirado keturi juodi, juodaodžiai žaidėjai. Ir jie susibūrė į tokią, kaip čia pasakyti, gaują. Negalima. Maksimaliai komandoje gali būti tik du juodaodžiai žaidėjai.

Per savo 20 metų darbo praktiką aš galiu tai pasakyti. Daugiau jų negali būti ir visos komandos – niekados neturėkit daugiau dviejų juodaodžių žaidėjų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ rėžė G. Vainauskas.

Ir nors vėliau televizijos interneto portale patalpintame vaizdo įraše šis epizodas buvo iškirptas, nuo pasisakymo pasekmių pabėgti nepavyko – kritikos strėlės pasipylė iš visų pusių. Itin rimtą žinutę kitą dieną po pasirodžiusio interviu vilniečiams pasiuntė Eurolyga, atsiribojusi nuo G. Vainausko žodžių, išmetusi „Lietuvos rytą“ iš Europos taurės komandų valdybos, o drausmės komisija netgi pradėjo tyrimą, norėdama nuspręsta, kokių rimtesnių veiksmų imtis prieš Lietuvos klubą.

Tuo metu LKL apsiėjo štai tokiu pranešimu: „Lietuvos krepšinio lyga yra socialiai atsakinga organizacija, kuri vykdo įvairius tolerancijos, pilietiškumo ir socialinės atskirties mažinimo projektus ir neigiamai vertina bet kokius lygos dalyvių diskriminacinio pobūdžio pasisakymus dėl žmogaus kilmės, rasės, tautybės, religijos, kalbos ar lyties.“

Bet LKL vadovų spaudimo neprireikė, kad pokyčiai Vilniuje įvyktų – pirmadienio vakarą Krepšinis.lt pranešė, kad „Lietuvos ryto“ valdymą į savo rankas perima verslininkas, Europos Parlamento narys Antanas Guoga. 43-ejų metų kaunietis dalininko teises perpirko iš advokato Sigito Židonio ir klubo darbuotojo Remigijaus Kazilionio. Dabar dalininkų susirinkime jis kontroliuos 2 balsus iš 4 (kitais „Lietuvos ryto“ dalininkais lieka Darius Gudelis ir Vilniaus savivaldybė).

„Mes visi keliavome, visi atostogavome, viena Agnė buvo likusi ofise. Man niekas neskambino, aš būčiau pakėlęs telefoną. Bet mūsų pozicija buvo išreikšta, o pono Vainausko žodžių aš nepateisinu. Galbūt jam išsprūdo, galbūt ne taip sudėliojo mintis. Tačiau aš esu klubo atstovas, negaliu dar labiau užvažiuoti, turiu ginti. Vis tik šie žodžiai mūsų nepuošia.

Bet pasikeitė savininkai, todėl gal mes neeskaluokime. Galbūt viskas pasimirš“, – į diskusijas veltis nenorėjo vienbalsiai LKL visuotiniame susirinkime dar vienai kadencijai prezidentu perrinktas R. Milašius.

Žurnalistams jis spaudos konferencijos metu prisipažino, kad „Lietuvos ryte“ įvykę pokyčiai nustebino ir jį patį.

„Buvo netikėta, negalvojome, kad pasikeitimai įvyks taip greitai. Aš ir pats tą sandorį sužinojau iš DELFI. Su manimi to niekas nederino, niekas nesakė. Bet aš jau kalbėjau su Antanu – pasveikinau jį“, – mintimis dalijosi verslininkas.

Pokyčiai „Lietuvos ryto“ dalininkų gretose lėmė, kad rokiruotė įvyko ir klubo prezidento poste. Ir nors daugelis jau seniai norėjo pamatyti šią poziciją užleidžiantį G. Vainauską, pats LKL vadovas prieš jį nukėlė kepurę.

„Žmogus atidavė komandai 20 metų. Jam reikia pasakyti ačiū ir jį pasveikinti, nes buvo daug gražių pergalių. „Žalgiris“ yra mūsų flagmanas su išlikusiomis tradicijomis, vadyba, bet „Lietuvos rytas“ buvo ir čempionas, ir daug metų antras. Reikia nulenkti prieš jį galvą, nes po „Statybos“ jis tuščią erdvę užėmė.

O kalbant apie Antaną, jis – ne naujokas, iš Australijos grįžęs rėmė rinktinę: krepšinis jam prie širdies. Jis kalba apie Vilniaus krepšinį, jis nori, kad klubas būtų visų miestiečių – tai yra gerai. Tonas duotas geras, bus nauja intriga, kurios visi pasiilgome. Jeigu nauja komanda sugebės to pasiekti, mes esame pasiruošę tam klubui padėti“, – kalbėjo R. Milašius, atskleidęs, kad artimiausiomis dienomis planuoja susitikti su pačiu A. Guoga.

Naujai kadencijai perrinktas LKL prezidentas nemažai šnekėjo ir apie lygoje laukiančius pokyčius.

„Užverčiame naują puslapį ir viską pradedame iš naujo – strategiškai viskas keisis, – LKL komandų atstovams pateikęs praėjusių ketverių metų darbų ataskaitą ir naujų planų kontūrus akcentavo R. Milašius, kuris kaip vienintelis kandidatas buvo išrinktas vienbalsiai.

– Nebuvau entuziastas likti kitai kadencijai, bet dar turiu neužbaigtų darbų. Mano kandidatūrą iškėlė „Neptūnas“. Bet mes su Romu apvažiavome visus klubus, norėjome pasikalbėti – jie visi išreiškė norą mane prezidentu matyti dar ketverius metus. Taip buvo parodytas pasitikėjimas, o mano darbą reikėtų vertinti jums.

Nors problemų buvo ir komandą buvo sunku surinkti, tačiau dabar viską stabilizavome: būtų buvę neetiška juos palikti, pamesti. Man būtų paprasta tai padaryti, bet kiti žmonės tuo gyvena – juos pakvietęs į savo komandą turiu laikytis savo žodžio, todėl sutikau likti.“

„Masę idėjų“ galvoje turintis lygos vadovas planuoja savo komandoje turėti 8-9 žmones ir kartu su jų pagalba patobulinti situaciją dėl televizinių ir internetinių transliacijų, sukurti savo apžvalginę laidą, gerinti teisėjų darbą ir sustiprinti lygos rinkodarą bei finansus.

„Norime LKL viešinti Europoje, Amerikoje, Pietų Amerikoje: kad matytų, kas esame, kaip atrodome – norime apie save informuoti. Pagal pasaulio reitingą esame 11-a lyga pasaulyje. Mūsų tikslas – pakilti dar aukščiau, – užsibrėžė R. Milašius, taip pat pripažinęs, kad didinti komandų skaičių lygoje paprasčiausiai nėra galimybių.

– Vėl bus dešimt komandų ir keturi ratai. Bandžiau Latvijoje ieškoti, kalbėjau su Rygos VEF klubu, bet LKL yra brangus vardas. Išanalizavęs situaciją ir pasikalbėjęs su visais nusprendžiau, kad negaliu iš LKL padaryti Baltijos turnyro. O pas mus medžiagos nėra, nes esame maža šalis, iš kurios jau 16-mečius bandoma išvežti.

Ir tokių finansų daug nėra. Finansines galimybes matau vienintelėje Marijampolėje. Tačiau ji galėtų tik kažką pakeisti iš tų dešimties komandų, nes finansiškai pajėgių 12-14 klubų neturime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)