Slidinėjimo magija susižavi vis daugiau tautiečių – jau pernai užsienio slidinėjimo kurortuose dirbantys instruktoriai juokavo, kad į kalnus suvažiavo, matyt, visa Lietuva. Vis dėlto slidinėjimą išbandę toli gražu ne visi lietuviai, todėl jau šešis metus slidinėjimo instruktore dirbanti Ieva Urbonavičiūtė sutiko papasakoti, į ką atkreipti dėmesį prieš pasirenkat slidinėjimo kurortą, kiek kainuoja pamokos ir ką vertėtų žinoti tiems, kurie domisi slidinėjimo kelionėmis.



– Ar pradedantiesiems tikrai būtina samdyti instruktorių?

– Jei nenorite praleisti keleto slidinėjimo dienų, ar netgi visos savaitės, savamoksliškai mokydamiesi stabdyti ar pasukti, atsakymas vienareikšmiškai – taip!

– Ar prieš slidinėjimo atostogas „žaliems“ slidininkams verčiau treniruotis namuose ar jau nuvykus į kalnus?

– Esant sąlygoms, siūlau pasibandyti Lietuvos slidinėjimo centruose arba Slidinėjimo akademijoje (ant slidinėjimo simuliatoriaus). Tačiau, jei neturite tam laiko ar noro, tuomet pasiimkite instruktorių kalnuose ir pradėkite mokytis ten. Tik mano patarimas būtų – nepatingėkite pasiruošti fiziškai. Tuomet atvykę į kalnus mėgausitės kur kas daugiau laiko ir nekentėsite raumenų skausmo, kuris teisingai slidinėjant jaučiamas nežymiai.

– Per kiek laiko instruktorius „pastato“ žmogų ant slidžių? Nuo ko priklauso kaip tai greitai įvyksta?

– Tai priklauso nuo abiejų – mokinio ir mokytojo. Tobulėjimo greitis priklauso nuo mokinio fizinio pasiruošimo, motyvacijos ir įprastos aplinkos, iš kurios mokinys atėjęs. Tuo tarpu mokytojas yra pagalbininkas supažindinant mokinį su slidinėjimu, užtikrinant jo saugumą, aptariant tikslus ir mažais, bet sistemingais ir ypatingai svarbiais žingsneliais judant link siekiamo rezultato.

Ieva Urbonavičiūtė

– Ar neišklausius instruktoriaus pamokų galima pačiam bandyti slidinėti nuo trasų?

– Nepatariu. Nes didelė rizika yra susižaloti ten, kur buvo galima to išvengti. O čiuožiant su instruktoriumi galima dar ir pasimėgauti bei gaudyti pačius geriausiu įspūdžius čiuožiant raudona ar net juoda trasa!

– Kodėl neverta pradėti slidinėti be pasiruošimo?

– Tai yra investicija į Jus pačius, Jūsų tobulėjimą ir produktyvų laiko išnaudojimą. Neverta pradėti čiuožti su instruktoriumi tuomet, kai nenorite mokytis teisingai to daryti arba tiesiog nenorite tobulėti. Bet kokioje srityje, anksčiau ar vėliau, tobulėjimas nėra įmanomas be trenerio.

– Kokių klaidų instruktorius padeda išvengti?

– Klaidų, kurios ateityje taisomos bent du kartus ilgiau ir sudėtingiau.



– Galbūt labiau patyrusiems slidininkams prieš atostogas taip pat verta atgaivinti įgūdžius Lietuvos trasose?

– Turint omeny, kad mūsų trasos nėra tokios ilgos ir plačios, kaip Alpėse ar kituose kalnuose, malonumas bus menkas. Bet lengvai prasičiuožti prieš pat išvykstant į kalnus, tikrai nepamaišys. Tai padės prisiminti pagrindinius čiuožimo elementus, pajausite balansą ir sugrįš prisiminimai apie tai, koks jausmas yra stovėti ant sniego.

Ieva Urbonavičiūtė

– Ar instruktoriaus pamokos brangios?

– Slidinėjimas yra vienas iš prabangesnių sportų. Jei leidžiate sau slidinėti, instruktorius neturėtų būti prabanga. Slidinėjimo pamokų kainos Lietuvoje svyruoja nuo 22 iki 35 eur/asm., užsienyje nuo 30–80 eur/asm. už 1 val.

– Poilsiautojams kalbos barjeras netrukdo bendrauti su instruktoriais?

–Dažniausiai mokantis užsienyje, instruktorius nešneka jūsų gimtąja kalba. Užsienio mokykloje siūlyčiau paprašyti angliškai ar rusiškai šnekančio instruktoriaus. Vis rečiau pasitaiko, kad instruktorius moko tik italų, prancūzų ar vokiečių kalbomis.

Taip pat, vis daugiau lietuviškai šnekančių instruktorių išvyksta dirbti į užsienio kurortus, tad nenustebkite, jei kokiame Italijos ar Austrijos kurorte sutiksite lietuviškai kalbantį instruktorių! Tai galite pasitikrinti Facebook puslapyje „Slidinėjimo instruktoriai užsienyje“, kuriame galima pasidomėti apie kurortus ir juose dirbančius instruktorius iš Lietuvos.

Ieva Urbonavičiūtė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)