Vienas pirmųjų draustinių Vištyčio regioniniame parke – Kylininkų kraštovaizdžio draustinis. Kylininkų moreninio kalvyno reljefui būdingos aukštos, stambios ir sudėtingos stačiašlaitės kalvos ir gūbriai, tarp kurių įsiterpę nedideli pelkiniai kompleksai, skelbiama Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos pranešime. Tokių stačiašlaičių kalvų, kaip skambiais vardais pavadinti Ožiakalnis, Pietkalnis, Guobkalnis, Stebukalnis, Varnakalnis – santykinis aukštis siekia apie 40 metrų, o Ūskalnio ir Verstinkalnio – net 50 metrų.

Šiaurinėje draustinio teritorijos dalyje Kylininkų moreninis kalvynas ryškiu laiptu nusileidžia į Sūduvos lygumą, todėl ši draustinio vieta stebina atsiveriančiomis plačiomis panoramomis. Pačiame šiauriausiame parko pakraštyje telkšo Šakių ežerėlis – žemiausia regioninio parko vieta, iškilusi 155,3 m virš jūros lygio. Daug kas šią įspūdingą vietą vadina „Mažąja Šveicarija“.

Siekiant pristatyti Vištyčio regioninio parko išskirtinę vertę, naujai pritaikyta lankymui šiaurinė Kylininkų kraštovaizdžio komplekso dalis, kurioje lengviau galima suvokti Kalvotosios Suvalkijos išskirtinumą. Reljefo formas tarsi atkartoja dekoratyvinis elementas – juostos. Šių juostų idėja – grafiškai atvaizduoti Kylininkų kalvų viršūnių aukštį lyginant su Šakių ežerėlio vietos altitude.

Nuo Suopkalnio kalvos atsiveriančioms panoramoms išryškinti įrengta regykla. Prie Šakių ežerėlio atnaujinta buvusi automobilių stovėjimo aikštelė ir vizualiai pritaikyta prie pasikeitusios aplinkos. Netoliese pastatyta šiuolaikiška stoginė, kad būtų galima pasislėpti nuo kaitrios saulės ar lietaus. Kylininkų kraštovaizdžio komplekso vertybes geriausiai pasiekti ir pažinti – žygiuojant pėsčiomis.

Tikimasi, kad Kylininkų kraštovaizdžio kompleksas, esantis Vištyčio regioniniame parke, bus pamėgtas lankytojų – ne tik iš Suvalkijos, bet ir iš visos Lietuvos.

Kylininkų kraštovaizdžio kompleksas buvo tvarkomas pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“, finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Regioninės plėtros fondų lėšų. Projekto iniciatorius – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, vykdytojas – Vištyčio regioninio parko direkcija, o rangovas - UAB „Babėnų transportas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją