„Tik šiemet atvėrėme duris, bet jau patys esame nustebę – vaikai išnaršo visus stendus, o po to tėvus paragina aplankyti karalienės Luizės tiltą ties Tilže, apžiūrėti senąją dvarvietę Šereitlaukį“, – šypsosi ,,Pagėgių krašto turizmo ir verslo informacijos centro“ direktorė Ilona Meirė.

„Istorijos inkubatoriaus“ lankytojus pasitinka ūkiantys traukinukai, į jaunesniems lankytojams kylančius klausimus, pavyzdžiui, kas yra špitolė ar kuo įžymi Prūsijos karalienė Luizė, atsakymus nesunkiai galima rasti pasinaudojus čia pat įrengtais interaktyviais stendais.

Pasak I. Meirės, kol kas tarp turistų dažniausi savo kraštą tyrinėjantys lietuviai. Keliautojai nedaug žino apie Mažosios Lietuvos etnografinį regioną, todėl atradimo džiaugsmą patiria ne vienas. Inkubatoriuje net ir sunkesnės temos pateikiamos per žaidimus ir interaktyvias veiklas, kartais padeda virtualieji akiniai, mažai kam matyta interaktyvi siena. Tuo tarpu istoriniai žaidimai ir smagūs, ir praplečia akiratį.

Dauguma lankytojų nustemba tokiame mažame miestelyje atradę itin pažangų ir šiuolaikišką pažinimo centrą. „Istorijos inkubatoriuje“ siekiama atskleisti Prūsijos istoriją, jos virsmą į Rytprūsių kraštą pradedant nuo pat XVIII a. pradžioje įkurtos hercogystės ir keturių Prūsijos karalių valdymo laikotarpio. Istorija pateikta iš įvairių perspektyvų: čia ir istorinės asmenybės su jų paliktais pėdsakais ir kultūros ženklais, ir paprastų vietos žmonių tradicijos bei papročiai.

Rytprūsiai

„Informacija pritaikyta visoms lankytojų amžiaus grupėms. Vieni nori pažaisti ir išbandyti senovinius įrenginius, kiti – sužinoti įdomių faktų. Tik atvykus iš karto rasite ratą – senovišką elektros generatorių. Jį sukant senoviniuose šviestuvuose įsižiebia šviesa – tai ypač žavi vaikus. Visa ekspozicija atidaryta po bandomojo laikotarpio – stebėjome pirmuosius lankytojus, ir testavome įvairius formatus, kol atrinkome tai, kas tikrai nenuvilia. Garsas apie inkubatorių jau sklinda iš lūpų į lūpas, todėl pradedame atsargiai didžiuotis savo darbu“, – sako I. Meirė.

Pasak inkubatoriaus vadovės, kurti šį muziejų buvo gan sudėtinga, nes nebuvo į ką lygiuotis. Buvo bandyta ieškoti pavyzdžių, bet tokių istoriją gyvai pristatančių objektų itin reta ir mūsų regione ir kaimyninėse šalyse. Rytprūsių muziejų yra įsteigta Vokietijoje, o Lietuvoje – jų nedaug. Juolab provincijoje, kurią dažnas keliautojas tik pravažiuoja, net nesustodamas. Žinoma, su Rytprūsiais galima susipažinti Klaipėdoje, tačiau tiems, kas nori pabėgti iš didmiesčių, Vilkyškių „Istorijos inkubatorius“ taps netikėtu atradimu.

Paklausta, ką galima nuveikti „Istorijos inkubatoriuje“, I. Meirė mini du filmus, kuriuos galima pažiūrėti su 3D akiniais. Vienas jų – legenda apie Rambyno kalną, o antrasis – „Kelionė į Tilžę“, kuriame nusikeliama į tuos laikus, kai Europą siekė nukariauti Napoleonas Bonapartas. Karo istorijos entuziastai galės iš arčiau patyrinėti Tilžės taikos derybų procesą, o Prūsijos karalienės Luizės apsilankymas Tilžėje, Klaipėdoje ir Piktupėnuose atgis tiesiog akyse.

Interaktyvioje ,,Siauruko“ sienoje rekonstruotos šiam kraštui svarbios geležinkelio jungtys Pagėgiai – Smalininkai su jungtimi per Luizės tiltą į Tilžę. „ Atkarpa Pagėgiai – Smalininkai – Tilžė buvo paleista 1902 m. ir veikė iki 1944 m. Mūsų lankytojai galės įsijausti kad ir į ūkininko rolę bei vykti traukiniu į turgų parduoti savo prekių, o už gautas markes pirkti kitus produktus. Sužinosite ir kas buvo ,,vargo pinigai“, naudoti prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui“, – akcentus dėliojo I. Meirė.

Rytprūsiai

Rytprūsių istorija neįsivaizduojama be Vydūno paveldo. „Istorijos inkubatoriuje“ parodoma, kaip jo asmenybė susijusi su Rytprūsių istoriniu kontekstu, atskleidžiamas jo indėlis keliant lietuvių tautinį sąmoningumą dvisluoksnės krašto kultūros kontekste. Tad net ir pasibaigus vasaros atostogoms, šis centras būtų puiki vieta istorijos ir literatūros pamokoms – aplinkinių mokyklų mokytojai jau pradėjo teirautis apie galimybes čia surengti pamokas.

Inkubatoriuje taip pat galima apžiūrėti teminės parodas. Šiuo metu iš Klaipėdos atkeliavo šiam centrui padovanoti eksponatai apie karalienę Luizę ir Prūsijos istoriją. Ši paroda bus stacionari.
10 metų Islandijoje turizmą plėtojęs „Purenordic Travel“ agentūros steigėjas Tomas Kairiūnas, dabar gyvenantis Šereitlaukyje, net neabejoja, kad idėja steigti modernų istorijos pažinimo centrą, aprėpiantį viso regiono kultūrinį paveldą ir gamtą, yra tikrai vykusi.

„Tai itin pažangus 3D formato pažinimo medis, kur kiekviena šaka gali atskleisti dar nematytų klodų,“ – tapybiškai dėsto Tomas.

„Mačiau į informacinį centrą atvykusius lenkus, vokiečius – jie buvo priblokšti, atradę tokį šiuolaikišką centrą. Galbūt dar stinga žmonių, kurie siūlytų individualias ekskursijas po savo kraštą, tačiau šis inkubatorius jau dabar tampa savotišku Mažosios Lietuvos pažinimo pradžiamoksliu. Tai tikrų tikriausia atgijusi istorija – prieš keletą metų net negalėjau įsivaizduoti, kad galime turėti tokį inkubatorių“.

Žymus keliautojas, impulsyvių kelionių startuolio “hoperfy.com“ bendraįkūrėjas Tadas Kertenis sako, kad toks centras yra būtinas, norint užsienio turistus bei svečius sudominti Lietuva ir Rytprūsiais. Tuo pačiu ir plečiamas keliautojų akiratis. O ateityje pagėgiškiai galėtų žengti dar toliau.

„Istorijos kur kas smagiau mokytis gyvai, o ne iš vadovėlių. Gerai, kad ir technologijos leidžia atkurti tai, ko jau nebeturime. Dar vienas žingsnis į priekį būtų - taip atkurti realybę, ką ją būtų galima stebėti ekrane keičiant pastatų stebėjimo perspektyvą, pavyzdžiui, apžiūrėti svirną iš skirtingų šonų, ar pamatyti karalienės Luizės tiltą nuo skirtingų krantų – tai turbūt naujausia užsienio muziejuose naudojama virtualiosios istorijos pateikimo technologija. Visgi kol kas šios labai brangios technologijos retos Vakarų Europoje, kai kur diegiamos JAV, bet esu tikras, kad vieną dieną jas pamatysime ir Lietuvoje“, - įžvalgomis dalijosi specialistas.

T. Kertenio teigimu, pažintį su kultūra taip pat galima plėsti sukuriant istorinių žygių maršrutus. Turbūt ne vieną lankytoją sudomintų ir jau mirusios kuršių kalbos fragmentai. „Bet kuriuo atveju tai, kas daroma Vilkyškiuose kelia susižavėjimą“, – taškus sudėliojo Tadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją