Kerintys vaizdai nuo piliakalnių viršūnių

Lukšiuose, Šakių rajone gyvenanti gidė Skaistė Bakienė puikiai pažįsta Šakių apylinkes – moteris su šeima dažnai leidžiasi tyrinėti aplinkinių įdomybių ir neatrastų vietų, rašoma pranešime žiniasklaidai. Nors pati S. Bakienė yra kilusi iš Joniškio, atitekėjusi į Lukšius, ji sako nuoširdžiai pamilusi Zanavykų žemę.

Paklausta, ką į Šakius atvykusiems keliautojams rekomenduotų pamatyti, gidė pirmiausia pamini visos šeimos itin mėgstamus Sudargo piliakalnius: „Čia visais metų laikais galima gėrėtis gamta, nestinga erdvės ir takų pasivaikščiojimams, yra netgi specialus sveikatingumo takas basakojams bei erdvė lauko žaidimams. Vaizdas nuo piliakalnių viršūnės išties kvapą gniaužiantis – čia atsiveria visa Nemuno juosta.“

S. Bakienė kviečia Šakių apylinkes patyrinėti ir iš šio krašto kilusius, bet gimtosiose vietose seniai nesilankiusius tautiečius parodyti savo krašto įdomybes atžaloms. „Juk nepaprastai įdomu tiesiog praeiti gatvelėmis, kur užaugai. Pats buvimas tokiose vietose žadina emocijas ir prisiminimus. Ko gero brangiausia tai, ką perduodame iš kartos į kartą, ką nešiojamės širdyje. Smagu turėti tas išmylėtas vietas“, – sako gidė.

Pramogų užteks visam savaitgaliui

Jei į Šakius vykstate ne vienai dienai, tuomet S. Bakienė rekomenduoja daugiau laiko skirti šį kraštą juosiančiai Nemuno juostai. Palei ją įsikūrę tiek Zanavykų krašto dvarai, tiek Jurbarko krašto pilys. Vienas geriausiai žinomų ir rajono reprezentaciniu ženklu jau tapęs – Zyplių dvaras, kuriame veikia ir dvariškas tradicijas puoselėjantis restoranas „Kuchmistrai“ bei modernus, didikų tradicijų įkvėptas keturių žvaigždučių viešbutis.

„Nors Zyplių dvarą beveik matau pro savo namų langus, tačiau tik neseniai su šeima ištyrinėjome jo teikiamas „poniškas privilegijas“. Tiek mus pačius, tiek mus aplankiusius giminaičius sužavėjo vakarienė, kurios metu ragavome istorinės virtuvės patiekalų, o labiausiai įsiminė ypač jaukūs pusryčiai dvaro virtuvėje“, – prisimena S. Bakienė.

Anot jos, užsukę į Zyplių dvaro kompleksą galėsite ne tik pasimėgauti autentiškais Zanavykų krašto patiekalais, bet ir praleisti čia naktį. O ryte romantiškai pasigėrėti virš greta dvaro įsikūrusio vynuogyno kylančia saule. Zyplių dvaro virtuvėje įsikūrusiame restorane organizuojami įvairūs pažintiniai kulinariniai renginiai, degustuojamas iš šalia augančio vynuogyno uogų gamintas vynas, kuris išradingai derinamas su pagal senąsias dvariškas tradicijas pagamintais patiekalais. Gidė taip pat siūlo išbandyti svečių itin mėgiamą „Zanavykų ragaučiaus“ kulinarinę edukaciją.

„Zanavykų ragaučius“ – yra unikali galimybė iš arti pažinti lietuvių istorinės virtuvės patiekalus. Tai tarsi skonių kelionė, kurios metu galima ne tik daugiau sužinoti apie šio krašto virtuvę, bet ir paties paragauti tokių patiekalų, kaip krosnyje kepta kopūsto galva, vinigretas, abriedukai, švilpikai ar duonzupė“, – pasakoja šias edukacijas vedanti Žaneta Švelnienė ir priduria, jog restorane taip pat rengiami specialūs ragaučiai į ekskursijas atvykstantiems vaikams ir jų mokytojams.

Besižavintiems dvarais ir jų kultūra, S. Bakienė pataria nepraleisti progos apsilankyti Zyplių dvare vykstant klasikinės muzikos festivaliui „Beatričės vasaros“. Įspūdingame dvaro parke vykstantys koncertai kaskart žavi ypatinga gamtos ir klasikinės muzikos sinteze. Šią vasarą Zyplių dvare vyks trys festivalio koncertai, o pirmasis jų – jau liepos 31 d.

Mėgstantiems aktyvų laisvalaikį – pasivažinėjimai dviračiu

Aktyvesnį laisvalaikį mėgstantiems, S. Bakienė pataria išsinuomoti dviračius ir patyrinėti apylinkes bei pasimėgauti gamta. Zyplių dvaro ansamblyje neseniai įrengti dviračių stovai, be to, Panemunių regioniniame parke atnaujinta Gelgaudiškį ir Ilguvą jungianti dviračių trasa. Po važinėjimo dviračiais, rekomenduojama jėgas atgauti su puodeliu garuojančios kavos ar arbatos ir pyrago gabalėliu Šakių miesto centre įsikūrusiose jaukiose kavinukėse.

Toliau keliaujant palei Nemuno juostą, S. Bakienė pataria apsilankyti Veliuonoje, kur galėsite pasigėrėti ne tik žaviu miesteliu, bet ir gražiu jo reljefu, apsilankyti vietos bažnyčioje. Greta ir dar viena puiki pramoga visai šeimai – Vilkijoje kursuojantis keltas per Nemuną.

Poilsio gamtoje ir pasivaikščiojimų entuziastams rekomenduojama į savo maršrutą įtraukti ir vienintelę Lietuvoje Vaiguvos upę-gatvę Plokščiuose. Keliaudami ja galėsite gėrėtis atsiveriančiais Nemuno šlaitais ir patirti unikalų susiliejimą su gamta.


Ne tik mažųjų džiaugsmui – varlių muziejus

Į savaitgalių išvyką po Šakių apylinkes besileidžiantiems su mažaisiais šeimos nariais, S. Bakienė labai rekomenduoja aplankyti vienintelį Lietuvoje Varlių muziejų. Jo įkūrėja – Lukšiuose, netoli Šakių, gyvenanti ūkininkė Reda Pečiulienė-Šilingė, gerai žinoma kaip varlių karalienė.

„Kiek save pamenu, mane visuomet traukė gamta ir gyvūnai, varlių niekada nebijojau. Galiu net rupūžę plikomis rankomis paimti – svarbu neišgąsdinti gyvūno“, – sako R. Pečiulienė-Šilingė savo varlių kolekcionavimo hobį pavertusi kasdieniu užsiėmimu.

Norintiems apžiūrėti kolekciją, būtina užsiregistruoti iš anksto, mat į ekskursiją leisitės su pačia muziejaus įkūrėja, kur ji papasakos įdomių su kiekvienos varlės atsiradimu susijusių istorijų ir kuo ją žavi šie gyvūnai.

„Nors paprastai mano vedama ekskursija trunka apie valandą, tačiau dažnas lankytojas, betyrinėdamas kolekciją praranda laiko nuovoką“, – šypsosi moteris ir pasakoja, kad čia apsilankiusiems vaikams galima ir pažaisti su pliušinėmis varlėmis.

Per daugiau nei šešiolika metų sukaupta maždaug 5,8 tūkstančių varlių statulėlių bei su šiais gyvūnais susijusių daiktų kolekcija ne vienam atima amą. Kadangi Varlių muziejaus šeimininkė dar ir ūkininkė, tad atvykusieji apžiūrėti kolekcijos galės naujai įrengtoje arbatinėje pasivaišinti iš greta namų augančių vaistažolių ruošta sveikuoliška arbata, klausantis pačios varlių karalienės pasakojimo, kodėl neverta bučiuoti varlės, viliantis, kad ji pavirs princu.

Regionuose yra daug neatrastų vietų, kurios gali nustebinti net ir visko mačiusius keliautojus, sako S. Bakienė: „Mūsų regionai – turtingi savo kultūriniu paveldu ir kerinčia gamta. Kad ir kurią Lietuvos vietovę pasirinkus, joje galima rasti kažką unikalaus ir ypatingo, kas apdovanos išskirtinėmis patirtimis. Patogus susisiekimas ir gana trumpi atstumai suteikia galimybę leistis į keliones po Lietuvą, nors ir kiekvieną savaitgalį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją