MALŪNO PARKAS

Iki 2017 metų tai buvo – Trinyčių parkas, bet šiuo metu jis pavadintas Malūno parku. Tai vienas iš vaizdingiausių parkų Klaipėdos mieste. Svarbiausias parko akcentas – Malūno tvenkinys. Minima, kad čia buvo Danės upės atšaka, o vėliau pastačius užtvanką, susidarė tvenkinys. 2004 m. parke buvo pastatyta autoriaus Jurgio Malinausko skulptūra „Žydėjimas“, žyminti tuometinį Klaipėdos miesto geografinį centrą. Šiandien tvenkinyje veikia vandenlenčių parkas „Wake – Star“ – su dvejomis naujomis, moderniomis trasomis su vandens figūromis. Per parką driekiasi naujai įrengta dviračių trasa. Čia galite surengti iškylą bei pasisupti ant sūpynių. Taip pat ant kranto veikia jauki kavinukė. Parkui būdingi medžiai: mažalapė ir paprastoji liepa, paprastasis klevas, uosialapis klevas, paprastasis uosis, kalninės pušys. Taip pat parke galima pamatyti retą ir į raudonąją knygą įrašytą augalą – miškinę mėtą.

POILSIO PARKAS

Nors parkas ir pavadintas Poilsio parku, jame galima ne tik poilsiauti. Šiame parke įkurtas didžiausias Baltijos šalyse nuotykių ir laipynių parkas „Minimelts“. Parko aptarnaujantis personalas patars ir pamokys laipiojimo medžiais subtilybių, padės įveikti vidines baimes ar būgštavimus. Parke taip pat galima išsinuomoti paspirtukus, dviračius, riedučius, riedžius. Parke įrengta 18 aktyvaus laisvalaikio zonų. Čia galima žaisti futbolą, krepšinį, tenisą, mini golfą, tinklinį. Gyvūnų mėgėjams įrengta atskira šunų vedžiojimo aikštelė. Po smagių pramogų ar ramaus pasivaikščiojimo metu galima užsukti į parke esančią ledainę ar piceriją.

SKULPTŪRŲ PARKAS

Vienas populiariausių ir žinomiausių parkų Klaipėdoje – Skulptūrų parkas, įsikūręs pačiame miesto centre. Dėl susiklosčiusių istorinių aplinkybių Skulptūrų parkas yra unikali miesto teritorija. Martyno Mažvydo skulptūrų parkas įkurtas 1977 m. liepos 30 d. Norint pastatyti dalį parko, tuometinė valdžia sunaikino senąsias kapines, todėl pietinė parko dalis yra pastatyta ant kapų. Parke galima pamatyti daugiau nei 100 skulptūrų. Parke vykdomos ekskursijos, edukaciniai užsiėmimai. Parke daugiausia auga vietiniai šimtamečiai medžiai ir krūmai. Apyrečiuose medynuose ir medžių juostose bei grupėse vyrauja paprastieji klevai su mažalapių ir didžialapių liepų, baltųjų tuopų, paprastųjų eglių, ąžuolų ir kaštonų intarpais.

Skulptūrų parkas

SĄJŪDŽIO PARKAS

Sąjūdžio parkas įkurtas dar 2008 m., minint Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 20-ąsias metines. Jį rasite pietinėje miesto dalyje.

Parkas yra atnaujintas, visiškai rekonstruotas prieš ketverius metus. Jis puikiai pritaikytas aktyvaus laisvalaikio mėgėjams. Važinėjantiems BMX, riedučiais, riedlentėmis, taip pat bėgikams. Parke nutiesti dviračių ir pėsčiųjų takai. Vaikus nudžiugins žaidimų aikštelė su įmontuotais lauko muzikos instrumentais. Žaidimų aikštelė ir visa parko infrastruktūra pritaikyta ir judėjimo negalią turintiems žmonėms. Pasyvesnį poilsį mėgstantiems pastatyti suoliukai, ant kurių prisėdus galite pasidžiaugti žaliuojančia gamta. Taip pat parką puošia skulptoriaus S. Mišeikio dar Sąjūdžio metais sukurta skulptūra, primenanti besiskleidžiantį žiedą, (architektas R. Marčius).

DRAUGYSTĖS PARKAS

Klaipėdos Draugystės parkas įkurtas pietinėje miesto dalyje. Parke auga vietinės kilmės ir introdukuoti (svetimžemiai) augalai. Iš vertingiausių – paprastasis ir raudonasis ąžuolai, paprastasis bukas, baltažiedė robinija, europinis maumedis, paprastasis ir švedinis šermukšniai, uoginė obelis, paprastasis kaštonas, didžialapė liepa.

Didesnėje dalyje parko teritorijos vyrauja pusamžiai medžiai. Šiaurinėje parko dalyje susiformavęs kiek per tankus, tačiau gana patrauklus paprastųjų kaštonų, raudonųjų ąžuolų, didžialapių liepų bei paprastųjų uosių želdynas. Pietinėje parko dalyje, prie tvenkinio, išsiskiria brandžių medžių – paprastųjų ąžuolų, paprastųjų bukų, paprastųjų vinkšnų, mažalapių liepų – grupė. Vertinga paprastųjų kaštonų alėja. Centrinėje parko dalyje grupėmis pasodinti paprastieji uosiai, karpotieji beržai, paprastosios eglės. Parke yra įrengtas dviračių takas.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr.

MELNRAGĖS PARKAS

Na ir žinoma, parkas prie jūros. Šis parkas dar labai „šviežias“ Klaipėdoje. Jis užbaigtas 2020 metais. Parkas skirtas jaukiai praleisti laiką, ramiai pasivaikščioti naujais pėsčiųjų takais ryte ar palydėti saulėlydžius vakare. Parke taip pat įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, apšvietimas, nauji suoliukai, šiukšliadėžės. Melnragės parko teritorija yra pritaikyta ir žmonėms su negalia. Žmonėms įrengti pažintiniai, informaciniai stendai. Tai vienas gražiausių parkų, kurį supa kopos, įvairūs augalai bei nuostabus vaizdas į jūrą. Kadangi parkas yra šalia Klaipėdos molo, dažnai galima pamatyti plaukiančius laivus.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją