Kultūros ministerija paskelbė, kad 2021 metais Lietuvos muziejuose apsilankė 3 186 401 lankytojas. Daugiau nei 200 tūkst. žmonių į šalies muziejus keliavo paskutinį mėnesio sekmadienį, kai jų lankymas yra nemokamas.

Lankomiausių muziejų penketuko viršuje – Lietuvos jūrų muziejus, kuris praėjusiais metais sulaukė net 457 816 lankytojų.

Antroje vietoje liko Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai (254 846 lankytojai), trečioje – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (201 159 lankytojai).

Į penketuką taip pat pateko Trakų istorijos muziejus (141 836 lankytojai) ir Lietuvos nacionalinis muziejus (140 985 lankytojai).

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė „Vakarų ekspresui“ teigė, kad toks rezultatas – viso kolektyvo darbo rezultatas.

Lietuvos jūrų muziejus

„Manau, kad tai kolektyvo nuopelnas – visų kūrybingumas, aktyvumas, naujų dalykų kūrimas. Tai pagrindiniai rodikliai. Prieš sezoną visada stengiamės pateikti kažką naujo: ar ekspoziciją, ar parodą, kokią nors paslaugą, organizuojame renginius“, – lankytojus traukiančias veiklas vardijo muziejaus direktorė.

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais šalies muziejuose buvo surengta daugiau nei 21 tūkst. edukacinių užsiėmimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 364 tūkst. žmonių. Skaičiai kur kas geresni nei 2020-ųjų metų – edukacijų surengta beveik 40 proc. daugiau ir sulaukta 45 proc. daugiau dalyvių.

Jūrų muziejus

Vis dėlto dalyvių skaičiumi jį aplenkė Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, kurio organizuotose veiklose dalyvavo beveik 16,7 tūkst. žmonių.

Pasak O. Žalienės, muziejaus veiklą dar šiais metais turėtų papildyti ir Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras. Direktorės teigimu, visi darbai vyksta sklandžiai ir centrą tikimasi atidaryti liepą-rugsėjį.

Jūrų muziejus

„Tikslios datos kol kas nepasakysiu, nes tai nuo daug ko priklauso. Tačiau einame suplanuota eiga“, - patikino lankomiausio šalies muziejaus direktorė.

Naujajame centre bus slaugomi ir gydomi nuo žmogaus ūkinės veiklos nukentėję ruoniai ir paukščiai. Taip pat siekiama sukurti šiuolaikinius mokslo ir praktikos standartus atitinkančią jūros gyvūnų tyrimų ir gelbėjimo sistemą, vykdyti gyvūnų biologijos tyrimus bei skatinti visuomenės švietimą ir edukaciją.

Jūrų muziejus