Iki šiol Biržai neturėjo šiandienos miestą pristatančio leidinio populiaria forma. Yra gražių nuotraukų albumų, rimtų istorinių veikalų, bet trūko knygos, kuri būtų tarpinis variantas su gražiomis nuotraukomis, lengvai parašytu tekstu apie pagrindinius miesto objektus, žmones, įvykius, vietas, mitus, su pasivaikščiojimo, pasivažinėjimo, pasiplaukiojimo maršrutais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Knyga „Biržai. Alternatyvus miesto gidas“ yra apie šiandienos miestą šiandienos žmonių akimis, kartu pasižvalgant kaip dabartį formavo praeitis. „Knygoje siekiama kurti artimo susitikimo su miestu kaip gyvu organizmu galimybę. Standartiniai gidai turistams koncentruojasi į faktų rinkinius, adresus, nuorodas, žemėlapius. Tuo tarpu alternatyviame Biržų gide siekiama perteikti miesto atmosferą, biržiečio idėją. Dėl to ir miesto žemėlapis knygoje pieštas ranka“, - teigė leidėjas Vincas Grigas.

„Biržai turi sunkiai paaiškinamo savitumo, autentikos, išdidumo. Akį traukia tarpukario architektūra, didžiuliai žilvičiai, neįtikėtini saulėlydžiai virš Širvėnos ežero, pilis ir po miestą išsibarsčiusios kapinės, priglaudusios įvairioms konfesijoms priklausiusius miestiečius. Biržuose galima gerti neįtikėtinai skanią kavą, sveikuoliškus arba ne visai sveikuoliškus desertus. Biržuose galima eiti į meno parodas, užtikti renginių pačiam įvairiausiam skoniui“, – sakė knygos autorė Kristina Sadauskienė.

Panašaus tipo gidą apie Klaipėdą 2020 m. parašiusi autorė minėjo, kad kiekviena vieta į ją gerai įsižiūrėjus atsiveria svaiginančiomis briaunomis, „karstinės smegduobės vienaip įdomios šiaip apžiūrinėjant, bet visai kitaip į jas pažiūri pabendravus su geologu. Aplink mus daugybė istorijų, jas pažindami turtėjame, plečiame savo akiratį – manau, kad šiek tiek nuskriaudžiame save, jei keliaujame paskubomis ir turime laiko tik nusifotografuoti prie svarbiausių lankytinų objektų“. K. Sadauskienė tikisi, kad knygoje sudėti tekstai pasitarnaus norintiems į Biržus įsižiūrėti atidžiau ir taip pat kurs neformalaus susitikimo su biržiečiais regimybę: „Dirbdama kelionių vadove pastebėjau, kad keliaujantiems labai svarbu pažintis su vietos gyventojais, asmeninis ryšys. Dėl to ruošdama medžiagą knygai kai kuriais atvejais stengiausi perteikti ir susitikimo su pašnekovais atmosferą – norėjau su būsimais skaitytojais pasidalinti susitikimo su jais pojūčiu“.

Knygoje apie Biržus nužymėtos svarbiausios miesto istorijos datos, apžvelgiama miesto raida, pristatomi kertiniai objektai ir įdomios istorinės asmenybės. Aprašomi biržiečių tarmės ypatumai, krašto tapatybės dalimi laikomo alaus istorija, dėmesio skiriama įspūdingajam Širvėnos ežerui, Kirkilų ežerynui, pažinčiai su karstinėmis smegduobėmis.

„Biržuose ir aplink juos nuostabu minti dviračiais. Biržuose būtina miestą pamatyti iš vandens. Jei bijoma valčių, irklenčių ar kitų plūdrių dalykų – galima dairytis nuo ilgiausio Lietuvoje medinio pėsčiųjų tilto. Biržai labai tinka romantiškiems vizitams, istorijos fanų atostogoms, geologijos entuziastams, šeimoms su vaikais“, – patarimais keliauti į Biržus susiruošusiems dalinosi K. Sadauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją