„Labai mėgstu laisvalaikiu pakeliauti po šalies dvarus, susipažinti su jų įvairiaspalvėmis istorijomis. Nykstantys dvarai dar prideda ir paslaptingumo prieskonį – galima įsivaizduoti, kaip čia kadaise atrodė aplinka, kokios dramos vyko rūmuose. Ne kartą pastebėjau, jog mažiau žinomi, daugelio dar neatrasti pastatai gali palikti didesnį įspūdį už tuos, kurie garsūs visoje Lietuvoje, tad keliauju po juos visus“, – pasakoja Mantas, ne vienerius metus savo atradimais besidalinantis Instagram platformoje. Jis rekomenduoja aplankyti šiuos nykstančius dvarus įvairiose Lietuvos vietovėse.

Lančiūnavos dvaras (Kėdainių rajonas)

Nors sklando legendos, jog šiame dvare vaidenasi, to asmeniškai pajusti neteko. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog Lančiūnavos dvaras įsikūręs kažkur toli nuo civilizacijos, tačiau iš tiesų aplink verda gyvenimas. Prie pat yra kelias, jungiantis Panevėžį ir Kauną, o pro pagrindinių rūmų kiemą nuolat zuja vietiniai gyventojai. XVI a. įkurtas dvaras šiandien stovi apleistas ir laukia geresnių laikų, nors pastatai atrodo išsilaikę dar gana neblogai. Aplinką pagyvina už kelių žingsnių veikianti senovinė Lančiūnavos bažnytėlė.

Zalavo dvaras (Švenčionių rajonas)

Ši labai įdomi istorinė vieta yra pasislėpusi pusiaukelėje tarp Pabradės ir Švenčionių, pasienio ruože esančiame Zalavo kaime. Šioje vietovėje, mažiau nei 2 km nuo dabartinės sienos su Baltarusija, 1867 m. gimė ir kurį laiką gyveno vienas žymiausių Lenkijos politinių veikėjų – Juzefas Pilsudskis.

Į kadaise čia stovėjusią didelę dvarvietę vesdavo akmenimis grįstas kelias, kuris išliko iki šių dienų. Nors medinį dvaro pastatą sunaikino gaisras kai būsimajam maršalui buvo vos 8 metai, tačiau įvairių atminimo ženklų čia yra nemažai. Dar išlikę autentiški dvaro pamatai, sudegusio pastato vietoje pasodintas atminimo ąžuolas, yra paminklas bei ąžuolų alėja, skirta 28 svarbiausioms Lenkijos-Lietuvos istorijos datoms. Taip pat šalia stovi atstatytas oficinos pastatas. Toks tas Zalavo kaimo santykis su nevienareikšmiškai vertinama Lenkijos asmenybe. Nors įspūdingų statinių čia ir nėra, šią vietą tikrai verta aplankyti visiems, besidomintiems mūsų krašto istorija.

Vyžulėnų dvaras (Vilniaus rajonas)

Šis dvaras man palieka didžiausią įspūdį visame Vilniaus rajone. Deja, jau kurį laiką didingi rūmai stovi apleisti ir užmiršti. Vyžulėnų rūmai statyti prieš kiek daugiau nei 100 metų – jie priklausė garsiam advokatui Bronislavui Vrublevskiui. Po Antrojo pasaulinio karo šiame pastate veikė sanatorija, vėliau buvo įrengta tuberkuliozės ligoninė, o po uždarymo čia buvo filmuojami vaizdo klipai ir reklamos, nes atmosfera čia išties ypatinga.

Veprių dvaras (Ukmergės rajonas)

Vos kelis šimtus gyventojų teturintis Veprių miestelis stebina įdomių lankytinų objektų gausa. Iš jų labiausiai susižavėjau įspūdingo grožio, nors ir apleistais, Veprių dvaro rūmais šalia ežero kranto. Šis didingas pastatas, papuoštas keturiomis kolonomis, čia stovi nuo XIX a. pabaigos. Nors dvaro būklė šiandien atrodo liūdnai, kalbama, jog ruošiamasi jį restauruoti ir vėl pritaikyti aktyviai veiklai. Belieka to ir tikėtis.

Raudondvario-Šeduvos dvaras (Radviliškio rajonas)

Vienas iš gausybės Raudondvario vardo dvarų, randamų Lietuvoje. Ši šalia Raudondvario tvenkinio esanti didelė dvaro sodyba skaičiuoja jau daugiau kaip 200 metų istoriją, kai ją 1812 metais pradėjo kurti baronas Teodoras fon Ropas. Jis perkėlė dvaro pastatus iš senosios vietos apie 2 km tolyn nuo Šeduvos, kilus konfliktui su vietos gyventojais – tokiu būdu Šeduvos dvaras persivadino į Raudondvarį.

Radviliškio rajone esančios sodybos teritoriją sudarė nemažai pastatų – rūmai, spirito varykla, vandens malūnas, tvartas, arklidės, oficina ir kiti. Kai kurie jų puikiai atrodo ir dabar, tačiau pagrindinį rūmų pastatą smarkiai suniokojo gaisras. Nepaisant to, statinys atrodo vertas dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)