Pakylėtas grožis

Aukso geltoniu nuspalvinti miškai ir parkai, kontrastuojantys su tamsiais ežeryno vandenimis – nepakartojamas reginys iš paukščio skrydžio, rašoma pranešime žiniasklaidai. Pakilus oro balionu virš rudenėjančių Trakų apylinkių, norisi sustabdyti laiką ir atmintyje išsaugoti matytus vaizdus. Skrydžio metu romantiška, pramoga virsta dar ir pažintine-istorine edukacija. Legendomis apipintas Trakų salos pilių kompleksas, salomis kaišyti Galvės, Lukos, Totoriškių, Skaisčio, Akmenos ežerai, baltu lengvumu kerintis Užutrakis, Trakų pusiasalio aukštumoje iškilusi Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilika, Aukų kalnas, Angelų kalva ir šį kraštą globojantis sparnus išskleidęs angelas, pastebimas iš aukštai skrydžio metu.

Į Užutrakį – su molbertu

Rudens spalvų gama nuostabi prancūziška dvasia alsuojančioje Užutrakio dvaro rūmų sodyboje, apsuptoje peizažinio parko, kuriame garsaus kraštovaizdžio architekto E. Andre meistriškumo dėka išnyksta bet kokia riba tarp išmonės ir tikrovės. Ruduo parką išdabina nepakartojamais atspalviais. Čia verta lėtai pasivaikščioti parko takeliais, ,,išvalyti“ mintis, visomis juslėmis pajusti šį metų laiką. Dvaro sodybos rūmuose dažnai skamba muzika, lankytojai kviečiami į koncertus, dar labiau priartinančius sielą prie nuostabios dvaro aplinkos.

Pasak psichologo Tomo Lagūnavičiaus, rudenį žmonės priima skirtingai: entuziastams energijos paprastai nepritrūksta, tačiau daliai žmonių šis metų laikas sukelia melancholišką nuotaiką, nostalgiją, liūdesį. Įvairios veiklos gamtoje saulėtą rudens dieną – puiki psichologinė terapija. Rudeniška Užutrakio aplinka – ideali vieta meninėms veikloms, tad belieka sulaukti tinkamo oro ir nepamiršti molberto, eskizų albumo ar fotoaparato.

Mėgstantiems paėjėti

Rudeniškieji Trakai dovanoja ir aktyvų poilsį. Esate žygeiviai? Aplankykite Varnikų botaninį-zoologinį draustinį su 5 km ilgio pažintiniu taku, Skaisčio ežero pakrantėje augantį 200 metų senumo ąžuolyną, Ilgelio pelkę su 4 ežerėliais, Aukštadvario regioninio parko paslaptingąsias įžymybes – Strėvos įgriuvą ir Velniaduobę. Jei šiais objektais grožėjotės žaliuoju metų laiku, tikrai neapsiriksite pakartoję žygį auksinį spalį. Gamta čia tiesiog puikuojasi savo grožiu.

Bulvių keliu, bet ne bulvių kasti

Ruduo mūsų šalyje visuomet siejamas su bulviakasiu. Pakeliauti Bulvių keliu galite ir Trakuose, tačiau bulviakasio ir cepelinų čia nebus. Vadinamasis Bulvių kelias – senasis sausumos kelias į Užutrakį. Spėjama, jog kelio pavadinimas kilo nuo to, kad juo į spirito varyklą buvo vežamos bulvės. Anuomet per laukus vedęs iki Užutrakio dvaro ūkinių pastatų, o šiandien vingiuojantis daugiausia Galvės ežero pakrante, traukia pribloškiančiu vaizdu į ežerą, į jo salas ir pilį.

Dviračiais ar žirgais?

Vasaros karštis jau praeityje, tad ir ilgesnis žygis dviračiais įveikiamas lengviau. Puikus būdas apkeliauti ne tik pačius Trakus, bet ir jų apylinkes. ,,Trakų miesto sekretai“ – įdomus maršrutas, pritaikytas ir dviratininkams: sužinokite, kas yra laikomas Trakų miesto globėju ir kokius žvėris savajame žvėryne laikė Vytautas Didysis.
Neįpareigojantis pasijodinėjimas žirgais po rudenėjančias Trakų apylinkes taip pat suteiks gerų emocijų. Žirgas ir garsi šio krašto praeitis – istorinėse sąsajose.

Laužo dūmas kvepia

Dar šilti rudens vakarai nuteikia jaukiam piknikui gamtoje. Po dienos žygių laužo šiluma pasimėgaukite patogiai įrengtose stovyklavietėse prie Skaisčio ežero ar kempinguose. Tiesiog pasidovanokite sau ramybę ir poilsį prieš ateinančios dienos iškylas. Juk pramogoms Trakuose verta paskirti visą rudenišką savaitgalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)