Gera žinia Lietuvą pamilusiems gyventojams – tiltas ruošiamas atverti turizmui. Bloga – teks dar palaukti.

Kaip pasakojo Dubysos regioninio parko direktorius Vygantas Kilčiauskas, buvo svarstoma, ar Lyduvėnuose statyti apžvalgos bokštą ar pritaikyti čia jau esantį tiltą turizmui.

„Prieita prie išvados, kad reikėtų investuoti į tiltą. Apžvalgos bokštų Lietuvoje jau yra daug, o tiltas toks – vienintelis. Jei jį tikrai pavyks pritaikyti turizmui, tai bus išskirtinis objektas“, – sako jis.

Visgi net įgyvendinus tilto pritaikymo turizmui projektą žadama jo visiškai laisvai neatverti susidomėjusiems turistams.

Lyduvėnų tiltas

„Kadangi jis yra saugomas objektas, tai nebūtų lankomas, kada ir kaip nori. Esame aptarę, kad tilto lankymui būtų išankstinė registracija“, – apie aukščiausią ir ilgiausią tiltą Lietuvoje toliau pasakojo regioninio parko vadovas.

Laimingieji aplankyti Lyduvėnų tiltą galėjo pernai, kai buvo organizuota „Lietuvos geležinkelių“ atvirų durų diena.

„Po to dar mėnesį ar kelis žmonės skambindavo ir klausė, kada bus vėl galima aplankyti tiltą. Bet „Lietuvos geležinkeliai“ nusprendė, kad dėl saugumo tiltui esant dabartinės būklės to daryti negalima“, – kalbėjo V. Kilčiauskas.

Pasak jo, dėl to Dubysos regioninio parko direkcija nusprendė ir pasiūlė pritaikyti Lyduvėnų tiltą lankymui.

„Su geležinkeliečiais buvo parengtas techninis projektas, kuris leistų nuo tilto pamatyti įspūdingą Dubysos slėnį, o kartu būtų galima susipažinti su šiuo kultūros paminklu. Praėjimas tiltu yra numatytas apatine dalimi, o ne ta, kur yra geležinkelio bėgiai. Jei viskas sėkmingai susiklostys, tai 2023 m. vasarą tiltas jau turėtų būti pritaikytas turistams“, – akcentavo pašnekovas.

Gali pasigirti ne tik tiltu

Dubysos regioninis parkas lankytojus traukia ne tik išskirtiniu tiltu, bet ir nepaprastu Dubysos sukurtu grožiu. Regioninio parko teritorijai priklauso apie 65 km šios upės su slėniais.

Šių metų ankstyvą pavasarį duris atvėrė ir Dubysos regioninio parko lankytojų centras, kuriame kviečiama susipažinti su parko gamtos ir kultūrinėmis vertybėmis.

Dubysos regioninis parkas
„Mūsų parko išskirtinė vertybė yra Dubysos slėnis, vertingas savo gilumu ir vingiuotumu. Čia susiformavusi didelė biologinė įvairovė, – pasakojo V. Kilčiauskas. – Kadangi esame netoli Maironio tėviškės, o jis savo eilėse yra nemažai apdainavęs Dubysos grožį, tai nemažai dėmesio ekspozicijoje skiriama ir Maironiui bei kitiems šio krašto kūrėjams“.

Į Dubysos regioninį parką užsuka ne tik gamtos mylėtojai, bet ir piligrimai. Parko teritorijoje driekiasi dalis Šv. Jokūbo kelio.

„Taip pat parko teritorijoje yra dalis pėsčiųjų Miško tako. Jau esame sutikę ne vieną užsienio keliautoją, kurie pasirenka keliauti Dubysos slėniu“, – pridėjo pašnekovas.

Dubysos regioninis parkas

Miško takas suplanuotas taip, kad kas 20 km būtų galimybė apsistoti viešose ar privačiose stovyklavietėse ar kaimo turizmo sodybose.

Trūksta maitinimo vietų

Pasiteiravus, ar pakankamai regioniniame parke keliautojams nakvynės ir maitinimo galimybių, parko direktorius teigė, kad parke pagrindinė turizmo rūšis – vandens turizmas. Čia veiklą vykdo 12 baidarių nuomotojų, o kai kurie iš jų siūlo ir nakvynės galimybes. Taip pat užtenka ir parke esančių turizmo sodybų, kad būtų patenkintas nakvynių poreikis.

Dubysos regioninis parkas

„Dėl maitinimo, tai reikėtų keliaujantiems iš anksto susitarti su vietos verslininkais. Smulkieji maitinimo paslaugos neteikia, bet yra kaimo turizmo sodybų, kurios tokias paslaugas gali suteikti, jei iš anksto užsisakoma. Šiaip atvykus pavalgyti regioninio parko teritorijoje vietų nėra, bet pavienės parduotuvės yra tam prisitaikiusios: turi kavos aparatą, mikrobangų krosnelę. Tiesa, planuojama, kad Betygaloje atsidarys arbatinė“, – aiškino regioninio parko direktorius.

Dubysos regioninis parkas

Regioninis parkas siūlo ir žygius dviračiu. Tam organizacija tyri įsigijusi 30 dviračių.

„Jei žmonės užsisako mokamą ekskursiją su žygio vadovu, galime suteikti 28 dviračius. Pora pasiliekame atsargai, jei kuris sugestu ar kitoks poreikis kiltų“, – pridėjo V. Kilčiauskas.

Visą dieną užtruksiančiame žygyje dviračiais įveikiama apie 70 km. Regioninio parko vadovas įspėja, kad dėl Dubysos slėnio kalnuotumo, tai yra nemažas iššūkis bet kuriam turistui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)