„Dėmesio vertų objektų Lietuvoje tikrai netrūksta, tad savo laisvalaikį skiriu gilesniam jų pažinimui. Ypač mėgstu aplankyti mažesnius miestelius, kuriuos puošia dailios bažnytėlės“, – sako keliautojas Mantas Brazdžionis, kuris įdomiausiais kelionių atradimais dalinasi savo Instagram paskyroje: https://www.instagram.com/mantas.br/

Jis su Delfi skaitytojais pasidalino įdomių bažnyčių, vertų apsilankymo, rekomendacijomis.

1. Mielagėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia (Ignalinos rajonas)

Dėl tokių įdomybių kaip ši ir mėgstu keliauti po atokiausius Lietuvos kampelius. Mažyčiame Mielagėnų kaime stovinti bažnyčia kaip du vandens lašai primena garsiąją Vilniaus arkikatedrą. Tačiau ši, esanti Ignalinos rajone, pastatyta 12 metų anksčiau – 1790 metais.

Jaukiai atrodo ir visa aplinka, supanti klasicistinio stiliaus maldos namus – šalia yra ištaigingas fontanas, didelė varpinė, o teritoriją supa gerai išsilaikiusi akmeninė tvora. Nesitikėjau tokio statinio išvysti keliaudamas po pačią Ignalinos rajono gilumą.

Koordinatės: 55.258738, 26.439373


2. Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčia (Šilutės rajonas)

Viešint Mažojoje Lietuvoje, tarp būtinų pamatyti objektų priskirčiau gražiąją Šilutės
evangelikų liuteronų bažnyčią. Beveik prieš šimtmetį pastatyti maldos namai labiausiai išsiskiria dideliu 50 metrų aukščio bokštu su laikrodžiais, o viduje ant altoriaus sienos tviska įspūdinga freska su 120 figūrų, svarbių bažnyčios istorijai.

Poreikis čia iškilti bažnyčiai atsirado, nes XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje Šilokarčema besivadinęs miestas plėtėsi labai sparčiai. Aplinkiniams kaimams ir kaimeliams prisijungus prie miesto, jame gyveno daugiau kaip trys tūkstančiai žmonių, tad ranka pasiekiami maldos namai jau tapo miestiečių būtinybe.

Koordinatės: 55.342366, 21.466949


3. Naujosios Vilnios Šv. Kazimiero bažnyčia (Vilnius)

Neabejotinai pats įspūdingiausias visos gyvenvietės objektas. Ant aukštos kalvos esantys maldos namai pastebimi iš tolo.

Naujosios Vilnios bažnyčios statybų projektas buvo kelis kartus koreguotas dėl netikslumų, o
galiausiai tikintiesiems pastatas atsivėrė 1911 metais. Neogotikinio stiliaus bažnyčia savo išvaizda visiškai išsiskiria iš aplinkinių maldos namų. Man ši bažnyčia savo architektūra labai primena senovinę pilį.

Koordinatės: 54.697151, 25.410689


4. Stirnių Šv. Jono Krikštytojo Nukankinimo bažnyčia (Molėtų rajonas)

Rytinės Molėtų krašto apylinkės yra be galo gražios – čia rasite bekraštį Stirnių ežerą bei gamtos turtais išsiskiriančią Labanoro girią.

O patį Stirnių kaimą puošia Šv. Jono Krikštytojo Nukankinimo bažnyčia. Nedidelė, bet labai jauki, iš akmenų mūro statyta bažnyčia šiame kampelyje stovi jau daugiau kaip 80 metų.

Koordinatės: 55.231081, 25.646788


5. Skaidiškių koplyčia (Vilniaus rajonas)

Kiekviename rajone gerai paieškojus galima rasti tikrų perliukų. Vilniaus rajonas – ne išimtis.

Netoli sostinės esantis Skaidiškių kaimas turi išskirtinės išvaizdos maldos namus, puikiai derančius su tautine tematika. Tai – Skaidiškių Dievo Gailestingumo apaštalės Šv. Faustinos koplyčia, kurios įspūdingu akcentu tapo Gediminaičių stulpai.

Nedidelė atoki ryškiai geltona koplytėlė atrodo be galo įdomiai. Pokariu ilgus metus ji buvo apleista, o atgimė ir tapo atvira visuomenei visai neseniai, tik 2011 metais.

Koordinatės: 54.608401, 25.381035


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)