–Kas paskatino vietoje egzotiško poilsio atostogoms pasirinkti Lietuvos pajūrį?

– Esu nusprendęs kiekvieną vasarą kažkiek laiko skirti Lietuvos pajūrio zonai. Iš tiesų jau daug metų važiuoju į Palangą, nes anksčiau, kai dirbau ZIP FM radijuje, mes atvykdavom vesti laidas iš čia. Na, o šie metai yra pirmieji, kai atvykstu į Palangą savo noru, vedamas atostoginių minčių.

O kodėl laidas rodau, tai irgi yra paprastas atsakymas: visus metus žmonės bėga iš Lietuvos tam, kad gaudytų gerą orą šiltuose kraštuose, tačiau aš sakau, kad bent vasarą yra tikrai puiku atostogauti Lietuvoje.

Praėjusią vasarą filmavome laidas Šventojoje ir Palangoje, o šią vasarą nusprendėme važiuoti toliau ir nufilmavome Klaipėdą bei Nidą. Beje, man apskritai atrodo, jog Klaipėdai yra skiriama per mažai dėmesio, panašu, kad ji nėra tinkamai įvertinta. Klaipėda iš esmės turėtų būti pagrindinis kurortas, nes tai yra didžiausias miestas ir jis turi daugiausia ko pasiūlyti, tik žmonės, kurie važiuoja į pajūrį, to nežino.

Galbūt patys klaipėdiečiai nesugeba prisikviesti turistų, priešingai nei Palanga. Klaipėda turi visko dar daugiau nei Palanga, tačiau tie, kas negyvena Klaipėdoje, to nežino ir nevertina. Pernai rašiau straipsnį apie tai, kad Klaipėdą aš lyginu su Barselona, nes tai yra didelis miestas prie jūros su prekybos centrais, paplūdimiais, barais, klubais ir kitomis pramogomis.

Beje, Klaipėda, lyginant su kitais populiariais Lietuvos kurortais, yra pigesnis miestas, čia išsinuomoti būstą ar nusipirkti žuvies yra tikrai pigiau nei Palangoje ar Nidoje.

Darbostogos Klaipėdoje

– Ar mažesnės kainos yra priežastis, kodėl žmonės atostogas planuoja Klaipėdoje?

– Manau, viena iš priežasčių, kodėl poilsiaujama Klaipėdoje, neabejotinai yra mažesnės kainos. Atostogaudami Palangoje, žmonės skundžiasi, jog net Ispanijoje kainos mažesnės, tuo metu Klaipėdoje galima išsinuomoti butą už 20 Eur nakčiai.

Filmuodami laidą Klaipėdoje, atradome tikrai įdomių nakvynės vietų, pavyzdžiui, kapsulių viešbutį, taip pat buvusioje uosto gamykloje įrengtus nakvynės kambarius bei pirmąjį Lietuvoje banglentininkų viešbutį.

Beje, Klaipėdoje yra žymiai daugiau paplūdimių nei Palangoje, taip pat atgijęs naktinis gyvenimas, labai daug barų, klubų, maitinimo vietų. Manau, būtų galima padaryti laidą vien apie Klaipėdos maitinimo vietas, kiek daug ir skirtingų jų yra.

– Kur pasiūlytumėt apsilankyti, norint tikrai skaniai pavalgyti?

Man labai patinka restoranas „Monai“, ten nėra pigu, tačiau tikrai labai skanu. Taip pat yra vieta, kurią vadinu šios vasaros Klaipėdos sensacija – „ToLi nuo klasikos“, toks užsienietiškas restoranas, kur labai gera virtuvė ir tikrai didžiulis žmonių susidomėjimas, ta vieta mane labai sužavėjo.

Praėjusią vasarą atradau „Baltą ruonį“ ir man labai smagu, jog jis yra prie jūros, nes to tikrai trūko. Anksčiau būdavo, kad visos kavinės prie jūros – baisios palapinės, kur parduoda mikrobangų krosnelėje šildytus pyragėlius, keptą duoną, ledus ir pilstomą alų.

Šiaip pasaulyje ne taip būna, pajūryje įprastai būna įsikūrę tikrai geri restoranai, ir galime tik pasidžiaugti, nes pagaliau tai atsiranda ir Klaipėdoje.

Melnragė, Orijaus kelionės

– Kas Klaipėdos pajūryje jums paliko įspūdį?

– Mane labai sužavėjo Melnragės kopos. Tą vietą aš pavadinau Melnragės parku. Kopose esantys takai, suoliukai tikrai atrodo kaip įspūdingas parkas. Jeigu reikėtų išrinkti TOP 5 Lietuvos parkų, tai šis parkas neabejotinai patektų į penketuką, nes visi tie pasivaikščiojimo takai yra pajūryje ir, manau, vien dėl to yra tikrai verta atvažiuoti į Klaipėdą.

Lietuvos pajūrio kurortuose yra visokių gatvelių, tačiau niekur kitur nėra tokio parkelio vaikščioti pajūriu.

– O ar pačiame Klaipėdos mieste teko atrasti įsimintinų vietų?

– Man labai patiko „HOFAS“ ir „TEMA“. Jau pernai atradau šią vietą, kuri man primena Amerikoje, Niujorke, esantį Bruklino rajoną. Beje, užėjus į „TEMOS“ pastatą galima atrasti man asmeniškai pačią jaukiausią Klaipėdos terasą. Ten groja didžėjus, o susirinkę menininkai gurkšnoja kokteilius.

Sėdėdamas terasoje, matai, kaip leidžiasi saulė, ir tu esi pasislėpęs nuo miesto. Tikrai nuostabi vieta, tačiau ji turi galiojimo laiką, čia ji bus tik metus, o po metų šį pastatą nugriaus, todėl tikrai labai rekomenduoju suskubti ir ten apsilankyti.

Ten galima susipažinti su menininkais, apsilankyti parodoje, pasiklausyti muzikos bei pamatyti barą, kuris įrengtas buvusiose uosto dušinėse, na, tikrai labai unikali ir keista vieta.

Taip pat važiavau filmuoti Klaipėdos Naująjį turgų ir ten atradau tokią moterį, vardu Toma, kuri yra labai populiari turguje. Ji yra raugalų specialistė, kuri raugia viską kaip ir, pavyzdžiui, žmonės Japonijoje.

Turguje pas ją yra eilės laukiančiųjų, o ir patys klaipėdiečiai sako, jog geriausias dalykas Klaipėdoje yra raugintoja Toma.

Darbostogos Klaipėdoje

– Lyginant Klaipėdą su Nida, ar kažkuris miestas yra pranašesnis už kitą?

– Kainų atžvilgiu Klaipėda tikrai laimi, bet Nidoje yra kiti dalykai. Nidą aš vadinu turtuolių kurortu, savaitgalį ten tikrai puiku pabūti. Nida man pasirodė tokia užsienietiška, aš ją visai kitaip įsivaizdavau.

Niekada nebuvau atostogavęs Nidoje, tai ji tikrai paliko įspūdį, tačiau mane sukrėtė tai, jog Nidos paplūdimiuose jūra – surūdijusio vandens spalvos, ko nepastebėjau Klaipėdos ar Palangos paplūdimiuose. Aš nenoriu, kad čia būtų tarsi Maldyvuose ar Karibuose, bet tai mane tiesiog nustebino ir nuliūdino.

Tačiau lietuviško pajūrio smėlis yra tiesiog tobulas, labai retai kur rasi kažką panašaus kaip pas mus. Smėlis ir kopos apskritai yra išskirtinis dalykas.

Aš mačiau kopas Brazilijoje, bet ten nebuvo jokių augalų, ten buvo tiesiog didžiuliai smėlio kalnai, kurie atrodo kaip dykuma palei jūrą, tačiau tokių kopų kaip mūsų pajūryje tikrai niekur dar neteko matyti.

Melnragė, Orijaus kelionės

– Kuo skiriasi mūsų paplūdimiai nuo užsienio kurortuose esančių paplūdimių?

– Lietuviški paplūdimiai yra geresni tuo, kad čia gali saugiai gulėti, pas mus nėra tokios kriminologinės situacijos. Kadangi aš Klaipėdą lyginu su Barselona, tai Barselonoje tu taip nepagulėsi, greta pasidėjęs savo rankinuką, ten negalėsi žvalgytis į šoną – daiktus teks laikyti rankose, nes vos nusisuki, tuojau vagia viską.

Taigi dažniausiai į paplūdimį žmonės eina be piniginių, mobiliųjų telefonų tam, kad nebūtų ko iš jų pavogti, o tai, manau, sukelia tikrai didelį diskomfortą. Tuo metu Lietuvoje tikrai yra saugu, sutinku, jog vagių yra ir pas mus, bet tikrai ne tiek daug ir ne tokių apsukrių.

O kitas dalykas, kuo Lietuvos paplūdimiai yra pranašesni, – tai švara. Mūsų paplūdimiai palyginti tikrai yra švarūs, tačiau didžiulis minusas yra tai, jog čia nėra pakankamai tualetų ir taip pat labai trūksta dušų, ypač kai jūra žydi. Dušų yra, tačiau jų tikrai turėtų būti daugiau, bent kas 100 metrų, kad išsimaudę žmonės galėtų tinkamai atsiprausti.

Lietuviški paplūdimiai nuo užsienietiškų skiriasi dar ir tuo, kad užsienyje paplūdimiuose yra labai orientuojamasi į jaunimą, ten vyksta vakarėliai, festivaliai, kur visi draugiškai pasitinka saulėtekį, linksminasi, o pas mus to nėra.

Palangoje atsidarė naujas baras greta paplūdimio, jei neklystu, dirbantis iki 24 val., tačiau jis vis vien skiriasi nuo užsienietiškų paplūdimio barų.

Darbostogos Klaipėdoje

– Palanga panašėja į užsienio kurortus, tačiau ar kainos ten nėra per didelės lietuviškoms atostogoms?

– Aš nesuprantu tų žmonių, kurie stebisi, kaip galima imti tokius pinigus, bet mes juk esame Europos šalis ir klientai iš esmės yra visa Europa. Keliauti po Europą šiais laikais yra labai paprasta, tai jeigu žmonės moka, kodėl reikėtų mažinti kainas?

Aš visiškai tikiu, kad jeigu kainos dar labiau kiltų, žmonės vis tiek tuos pinigus mokėtų, o kadangi esame Europos šalis, tai ir mokame europietiškas kainas.

Viešbutis daug kur Europoje nakčiai kainuoja virš šimto eurų, o Lietuvoje, jeigu tenka sumokėti 60 Eur už naktį, visi tuojau stebisi, kodėl taip brangu.

Aš nesakau, kad tai yra pigu, tačiau europietiškos kainos visur daugiau ar mažiau yra tokios pačios, tik Klaipėdoje, kaip jau minėjau, tikrai yra pigu.

Darbostogos Klaipėdoje

– O ar buvo kažkas, ko pasigedote Klaipėdos mieste?

– Iš tiesų mane labai sužavėjo nauji viešieji tualetai, tvarkingi, gražūs, mieste jie daug kur pastatyti, ir manau, jog tai gražiausi viešieji tualetai visoje Lietuvoje.

Mieste pasigedau turistų. Pagrindinėje gatvėje ar palei Danės krantinę jų yra, tačiau tose gražiose siaurose senamiesčio gatvelėse turistų nėra, o aš tikrai labai norėčiau, kad jų būtų labai daug, nes Klaipėda tikrai verta to didžiulio turizmo.

Taip pat man trūko daugiau veiklos prie pačios jūros. Daug kur būna įvairūs atrakcionai paplūdimyje, dar galėtų būti pasivaikščiojimų alėja nuo miesto link paplūdimio, tai žmonėms patinka.

Dabar visi pagrindiniai dalykai yra palei Danę, o prie jūros arba Kruizinių laivų terminale esanti erdvė, manau, lieka ne visai išnaudota.

Nepaisant to, visgi galiu nuoširdžiai pasidžiaugti tuo, jog Klaipėdoje manęs niekas nenuvylė, taksi atvažiuoja greitai, mieste galima saugiai jaustis, labai džiugu matyti vis daugiau atsidarančių kavinių ir įvairių naujų vietų.

Darbostogos Klaipėdoje

– O ką parekomenduotumėte žmogui, ketinančiam vykti ilsėtis į Klaipėdą?

– Klaipėdoje rekomenduočiau išsinuomoti butą ir išnaudoti viską, ką miestas gali pasiūlyti. Pirmiausia vertėtų išbandyti kuo didesnį restoranų sąrašą, taip pat turguje nusipirkti įvairių žuvų ir pasigaminti vakarienę sau.

Žinoma, dar būtina išbandyti visus paplūdimius. Man labai patiko plaukioti kanoja Danės upe, visos kanojos tokios gražios, stilingos – tai tikrai labai romantiška pramoga.

Vertėtų nepamiršti ir greta Klaipėdos esančių gyvenviečių, pavyzdžiui, Karklės – ten tikrai labai gražu. Be abejonės, reikėtų aplankyti ir atsinaujinusį Jūrų muziejų, jis dabar daug modernesnis, užsienietiškas, tikrai atrodo daug geriau nei anksčiau.

Mane tik stebina tai, kad Klaipėda neišnaudoja Smiltynės. Čia irgi galėtų būti įrengti įvairūs restoranai ar kavinukės, o dabar niekas nieko nedaro, tik bobutės pardavinėja vaflius, beje, jais labai nusivyliau.

Vaikystėje, prisimenu, tie vamzdukai su karamele buvo tarsi stebuklas, o dabar arba saulėje pastovėję buvo, arba tiesiog tokių šviežių skanių vaflių niekas nebepardavinėja.

Pavyzdžiui, Barselonoje yra toks Barselonetos rajonas, kur vyksta pats gyvenimas, o Smiltynė visai neišnaudota, tai čia, manau, savotiškas minusas Klaipėdai ir tikrai kyla klausimas, kodėl ten niekas nėra organizuojama.

Melnragė, Orijaus kelionės

– Jeigu tektų keisti gyvenamąją vietą, ar Klaipėda būtų tas miestas, kurį norėtųsi vadinti namais?

– Šiuo metu gyvenu Vilniuje. Jeigu Klaipėda visus metus būtų tokia gyva kaip Vilnius, tai Klaipėda tikrai būtų mano numeris vienas, nes ji yra prie jūros. Klaipėda yra didelis miestas, o man dideli miestai patinka, aš nemėgstu kaimų.

Kaime man patinka pabūti, bet ne per ilgai. Tad Klaipėda man tikrai yra antras miestas Lietuvoje pagal mielumą. Kuo daugiau gyvybės mieste, tuo smagiau čia būti.