Pažintinis pėsčiųjų takas „Ančios ežero pakrante“

Tai vienas iš Veisiejų regioninio parko pėsčiųjų maršrutų, kuris vingiuoja Ančios ežero pakrantės pušynais. 4 kilometrų ilgio žiedinės formos pažintinis takas „Ančios ežero pakrante“ prasideda vos puskilometris nuo Veisiejų, kur Ančios ežero pakrantėje įrengta poilsiavietė su paplūdimiu „Galė“. Pasak regioninio parko, tai populiariausia poilsiavietė parko teritorijoje. Čia yra automobilių stovėjimo aikštelė, tualetas, suoliukai, laužavietės, liepteliai ir persirengimo kabinos, o ežero pakrantėje įrengtas smėlėtas paplūdimys. Prie poilsiavietės prasideda ir pažintinis takas, kurio žiediniu maršrutu pasivaikščiojus ir grįžus atgal galima pailsėti ir išsimaudyti ežere.

Bijotų-Širvinto miško pažintinis takas

Pačioje Dusios ežero pakrantėje įsikūręs Metelių regioninio parko lankytojų centras, kurio pašonėje prasideda Bijotų-Širvinto miško pažintinis takas. Tarp Dusios ir Metelių ežerų įrengtas maršrutas yra žiedinės formos, o jo ilgis siekia 3,5 kilometro ilgio. Per sausus pušynus ir šlapius juodalksnynus pravedęs ir pro aukštapelkę prasukęs takas grįžta į Dzūkų jūros pakrantę. Prie pat regioninio parko lankytojų centro įrengtas smėlėtas paplūdimys, todėl pasivaikščiojus galima atsigaivinti Dusios vandenyse. Čia yra didelė asfaltuota automobilių stovėjimo aikštelė, poilsiavietė, tualetas ir persirengimo kabina.

Germanto ežero pažintiniai takai

Germanto ežero pažintiniai takai tai pažintinių ir pasivaikščiojimo takų kompleksas, kuriame bendras takų ilgis viršija 12 kilometrų. Germanto ežero pakrante driekiasi to paties pavadinimo pažintinis takas, kuris prasideda prie Lietuvos tūkstantmečio parko ir veda iki Apmąstymų aikštelės. Puikiai įrengta vandens pramogų zona, vaikų žaidimų aikštelė, sūpynės ir atokvėpio vietos. Germanto ežero pakrantė atrodo ypač draugiška poilsiautojams, o mėgstantiems eiti ir pažinti įrengti informaciniai stendai ir istoriją pasakojančios skulptūros. Iš Germanto pažintinio tako galima pasukti link Ilgio ežero, prie kurio įrengtas basų kojų takas kartu yra ir pažintinis. Jei Germanto ežero pakrantė išties vaizdinga, tai Ilgio ežero apylinkės itin jaukios. Aplink ežerą galima eiti tiek basomis, tiek ir su batais, o pasivaikščiojus galima ir išsimaudyti. Smėlėto paplūdimio čia nėra, todėl įrengti keli metaliniai liepteliai, pastatyta persirengimo kabina, įrengtos poilsiavietės, todėl galima ir maudytis, ir iškylauti.

Giliaus ežero pažintinis takas

Netoli Tytuvėnų telkšo Giliaus ežeras, o aplink jį įrengtas Giliaus ežero pažintinis takas. 3,3 kilometro ilgio žiedinės formos maršrutas veda vaizdingomis ir kalvotomis pakrantėmis, kur šlapiose vietose įrengta medinių lentų danga, o miškuose ir pievose – natūraliai praminti takai. Ežeras išsiskiria žalsva spalva ir vėsiu vandeniu, kadangi jo gylis siekia net 23 metrus ir į jį įteka daug šaltinių. Nepaisant to, einant pažintiniu taku galima rasti net 3 paplūdimius, kuriuose įrengtos persirengimo kabinos, į ežerą vedantys lieptai ir lauko tualetai. Įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės bei poilsiavietės, o viename iš paplūdimių yra šuolių į vandenį tramplinas, scena ir sportinių žaidimų aikštelės.

Litorinos pažintinis takas

Olando kepurė – taip vadinasi skardis Baltijos jūros pakrantėje, kuris seniau buvo kelrodis jūreiviams, o dabar tapo viena populiariausių lankytinų vietų pajūryje. Skardžio viršuje įrengta apžvalgos aikštelė, o nuo jos prasideda pakrantės mišku vingiuojantis Litorinos pažintinis takas. Jis driekiasi 2,8 kilometro, tačiau nėra žiedinis maršrutas, todėl teks nueiti dar tokį patį atstumą norint grįžti atgal. Vaizdinga pakrante ir gražiu mišku vedantį taką ne vienoje vietoje kerta link jūros vedantys takai. Jais galima nueiti į akmenuotą pajūrį, kur yra Olando kepurės paplūdimys. Mėgstantiems smėlį geriau prie jūros leistis pažintinio tako pabaigoje arčiau Klaipėdos, o išsimaudžius atgal grįžti pajūriu.

Lūksto gintarų takas

Lūksto ežeras ypatingas tuo, kad jo pakrantėje galima rasti gintarų. Nuo Lūksto poilsiavietės link smėlėtų ežero įlankos krantų veda Lūksto gintarų takas. Nuėjus juo apie kilometrą pasirodo keli smėlėto kranto ruožai, kuriuose ežero bangos išplauna gintarus. Varnių regioninis parkas tikina, kad jų ten tikrai galima rasti, tik reikia nebijoti pakapstyti smėlio. O jei gintarų rasti nepavyks, galima pasinerti į vandens pramogas. Lūksto poilsiavietė su smėlėtu paplūdimiu žinoma daugeliui, o ypač tiems, kas nors kartą lankėsi čia vykstančiame festivalyje „Bliuzo naktys“. Čia yra didelė automobilių stovėjimo aikštelė, lauko tualetas, suoliukai ir pavėsinės. Pasilikti galima ir ilgesniam laikui, kadangi prie ežero stovi vasaros nameliai, įrengta stovyklavietė ir kempingas, veikia vasaros kavinė.

Nemirsetos botaninis pažintinis takas

Jei kiti pažintiniai takai veda pro paplūdimius ar yra visai šalia jų, tai Nemirsetos botaninis pažintinis takas, galima sakyti, yra tiesiog paplūdimyje. Prasidėjęs Nemirsetos paplūdimyje, jis jame ir baigiasi. Trumpesnis nei kilometro ilgio pažintinis takas veda kopomis lygiagrečiai jūros pakrantei, todėl jį patogu aplankyti poilsiaujant prie jūros.

Palūšės botaninis pažintinis takas

Sako, Palūšėje prie Lūšių ežero esantis smėlio paplūdimys yra vienas populiariausių visame Aukštaitijos nacionaliniame parke. Ežero pakrantėje kaip tik prasideda ir Palūšės botaninis pažintinis takas, kuris pasakodamas apie Aukštaitijos augalus veda pro 4 ežerus ir ežerėlius. Beveik 4 kilometrų ilgio žiedinės formos maršrutas prasideda ir baigiasi poilsiavietėje prie Lūšių ežero, kur be paplūdimio su persirengimo kabina galima rasti įrengtą stovyklavietę su pavėsinėmis bei laužavietėmis. Palūšė garsėja kaip vandens pramogų vieta, todėl čia galima ne tik maudytis, bet ir paplaukioti valtimis ar baidarėmis.

Paplatelės pažintinis takas

Paplatelės pažintinis takas nors ir prasideda visai šalia Platelių ežero, bet veda tolyn nuo jo. 2,3 kilometro ilgio žiedinės formos maršrutas ratu apeina Sultekio tvenkinį, kurio viename krante įrengtas apžvalgos bokštelis. Pasižvalgius į paukščių buveine tapusį tvenkinį ir pasigrožėjus medinėmis skulptūromis galima patraukti atgal, kur šalia automobilių stovėjimo aikštelės yra vienas iš Platelių ežero paplūdimių. Čia galima rasti poilsiavietę su pavėsinėmis ir lauko tualetu bei paplūdimį su persirengimo kabina. Netoliese įrengta ir stovyklavietė.

Paršežerio pažintinis takas

Tai vienas iš ilgųjų Lietuvos pažintinių takų, vedantis aplink Paršežerio ežerą. 14 kilometrų ilgio žiedinės formos Paršežerio pažintinis takas driekiasi ne tik pelkėtomis ežero pakrantėmis ir apsemtais juodalksnynais, bet ir kalvotomis pievomis ir ganyklomis. Čia gali tekti iš arti susidurti su besiganančiais galvijais ir išmokti praeiti pro elektrinį piemenį, o patys drąsiausi gali bristi per Sietuvos kūlgrindą. Per ją veda atskira tako atšaka. Takas kaip ir prasideda taip ir baigiasi didelėje Paršežerio poilsiavietėje, kur yra smėlėtas paplūdimys, persirengimo kabinos, lieptas į ežerą. Čia galima apsistoti ir su palapinėmis, ir su kemperiais ar užsisakyti vasaros namelį. Gausu vandens pramogų, vaikų žaidimo ir sporto aikštelių, galima nusipirkti gėrimų ir maisto.

Salako pažintinis takas

Salako miestelyje įsikūręs Gražutės regioninio parko lankytojų centras, kurį, kaip ir keletą kitų lankytinų objektų, į vieną maršrutą apjungia Salako pažintinis takas. 5,3 kilometro ilgio žiediniame maršrute galima aplankyti lankytojų centrą su jame įsikūrusiu Jūros muziejumi, pamatyti aukščiausią Lietuvoje akmeninę bažnyčią ir pasivaikščioti Luodžio ežero pakrante. Čia galima rasti ir įrengtą poilsiavietę su smėlio paplūdimiu, persirengimo kabina, lauko tualetu bei krepšinio aikštele.

Šilelio pažintinis takas

Vištyčio ežerą dalijasi dvi valstybės – Lietuva ir Rusija, o valstybinę sieną žymi vandenyje esantys plūdurai. Jie puikiai matomi keliaujant ežero pakrante, kur įrengtas Šilelio pažintinis takas. 2,5 arba 3,5 kilometro ilgio žiedinės formos maršrutai driekiasi ežero pakrante, todėl čia galima suderinti pažintinį turizmą su poilsiu. Vištyčio ežero vaizdais galima pasigrožėti nuo pakrantės atodangų ar įrengtos apžvalgos aikštelės, o atsigaivinti patogu Šilelio stovyklavietėje. Čia yra smėlėtas krantas, lieptas, poilsiavietės, lauko tualetas ir daug vietos palapinėms.

Talkštos ekologinis pažintinis takas

Maždaug ten, kur Talkšos ežero pakrantėje stovi Geležinė lapė, prasideda Talkšos ekologinis pažintinis takas. Beveik 7 kilometrų ilgio maršrutas nėra žiedinis, todėl kurį laiką vedęs ežero pakrante ir paklaidžiojęs Talkšos ir Salduvės parkuose, jis baigiasi prie Salduvės piliakalnio. Tik prasidėjęs maršrutas iš karto priveda prie ežero dalies, kur įsikūręs vandenlenčių parkas. Kas nori ne tokių aktyvių pramogų vandenyje, gali žingsniuoti taku toliau ir maždaug už kilometro, kitame ežero krante, yra įrengtas paplūdimys su persirengimo kabina, suoliukais ir vaikų žaidimo aikštele.

Žagarės ozo pažintinis takas

Prie pat Žagarės prasideda Žagarės ozas, o jo pradžioje įrengtas 4 kilometrų ilgio Žagarės ozo pažintinis takas. Prasidėjęs prie Žvelgaičių piliakalnio takas pasiekia Žvelgaičių ežerą ir eina ratu aplink jį. Maršrutas veda pro 5 poilsiavietes, kuriose taip pat įrengti ir paplūdimiai kartu su reikiama infrastruktūra. Iš visų išsiskiria poilsiavietė „Prie pušyno“, kur yra ne tik paplūdimys su plaukiojančia pirtimi, bet ir daugybė pavėsinių su laužavietėmis, tualetais bei sporto, vaikų žaidimo ir automobilių stovėjimo aikštelėmis. Žagarės ozo pažintiniame take yra daugiau paplūdimių nei bet kuriame kitame Lietuvos pažintiniame take, todėl geriausias laikas jame apsilankyti yra vasara.