Visą birželį, o vėliau ir visą vasarą drauge su gėlių festivaliu kviesiantis nuotykių parkas – ne tik ekspozicijos, 40 skirtingų istorinių pastatų ir didžiulė teritorija su parku, skelbiama pranešime žiniasklaidai. Tai – patirtys, kurias kuria įtraukiančios veiklos, vaizdai, garsai, skoniai ir kvapai, leidžiantys iš itin arti pajausti tikrąjį XIX a. gyvenimo žavesį.

Čia gausu erdvių, kur atradimai stebina: Keistenybių kabinete (Panoptikume) atskleidžiamos tamsiųjų aristokratų pomėgių paslaptys, vieninteliame tokiame Lietuvoje Bausmių rūsyje šiurpina senieji kankinimo ir bausmių įrankiai, Daktaro kabine rūmuose randami neįprasti medicininiai prietaisai, Technikos muziejuje – XIX a. pažangiojo dvaro ūkio eksponatai.

Dvare taip pat galima išvysti gan nemažą senovinių laikrodžių kolekciją, apsilankyti istorinėje spirito varykloje, kur variniuose induose nuolat vyksta distiliacijos procesai, žirgyne jodinėti žirgais, važinėtis senoviniais automobiliais, karietomis ir net hipomobiliu.

Vyksta edukacinės programos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems: galima apsilankyti vilnos karšykloje, pas puodžių, lieti natūralaus vaško žvakes ir galiausiai pasikvėpinti būtent Baronienei kurtais kvepalais ar pasigaminti išsvajotą vienetinį aromatą. Tai – dvaro įprasta, istorinių atradimų kupina, kasdienybė.

Pasak dvaro Barono, šis dvaras yra ta vieta, kur istoriniai eksponatai ne tik stovi vitrinose, tačiau dauguma jų veikia ir galima patiems išbandyti, paliesti, net užuosti ir paragauti!.

„Pavyzdžiui, apie sakalininkystės tradicijas dvare neužtenka vien tik papasakoti – netrukus įrengtame Sakalininkystės ir plėšriųjų paukščių centre ne tik iš arčiau pažinti plėšriuosius paukščius, tačiau ir tam tikromis valandomis juos palesinti. Kiekviename dvaro kampe galima atrasti ir patirti nuotykį, tereikia tik išlaisvinti savo nuotykių troškimą ir atvira širdimi bei protu leistis į tai“, - sako Pakruojo dvaro Baronas.

Pakruojo dvaro istorinių nuotykių parkas lankytojų laukia kiekvieną dieną nuo birželio 1 dienos.

Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje. Čia yra atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas: lankytojai tampa praeities dvaro gyventojais, iškalbingoje ir kūrybingoje atmosferoje išgyvenantys dvariškus užsiėmimus ir akimirkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)