Jau netrukus Ščiūrio ragą lankytojai galės apeiti nauju pažintiniu taku. Transporto priemones palikę tako pradžioje, lankytojai pėsčiomis arba dviračiais galės įveikti 8 kilometrų maršrutą. Žiedinis maršrutas vinguriuos palei Ščiūrio rago, pusiasalio tarp dviejų ežerų, pakrantes. Oficialiai šis takas bus atvertas gegužės mėnesį.

Ščiūrio ragas – unikali, vienintelė tokia vieta visoje Lietuvoje. Be to, Ščiūrio rage yra ir Cibaragis – tai ragas rage, arba pusiasalis pusiasalyje. Apgaubtas paslaptimis ir legendomis, jis savo grožiu, ir unikalumu žadins lankytojų vaizduotę.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regiono parko direkcijos direktorius Gedas Kukanauskas Delfi pasakojo, jog keliaujant taku bus galima pažinti unikalią Ščiūrio rago atsiradimo istoriją, ir dabar ten sutinkamus gamtos stebuklus (pavyzdžiui, retąjį erelį žuvininką) bei pabandyti atrasti tos vietos dvasią – Lakają. Take netrūks interaktyvių įrenginių, patrauksiančių ir vyresnių, ir jaunesnių žygeivių dėmesį.

„Visų pirma, šis takas išsiskirs unikalia savo vieta. Niekur kitur Lietuvoje nėra tokio pusiasalio tarp dviejų ežerų. Tai – siauras sausumos ruožas iš abiejų pusių skalaujamas vandenų, tarsi „mažoji“ Kuršių nerija Aukštaitijoje. Pažintinio tako vieta nepaprastai vaizdinga – eidamas juo, lankytojas vietomis tuo pačiu metu vienoje pusiasalio pusėje galės matyti Juoduosius Lakajus, kitoje – Baltuosius Lakajus. Be to, tai dalis Labanoro girios, bene pati jos širdis, tad gamtos magijos ten netrūksta“, - tako išskirtinumą pabrėžė G. Kukanauskas ir pridūrė, jog šis pusiasalis įdomus ne tik kraštovaizdžio prasme. Pusiasalio pradžioje lankytojus pasitiks gamtos paveldo objektas – dvikamienė pušis. Pusiasalyje yra kelios Europos Bendrijos svarbos natūralios buveinės.

Anot jo, pažintinio tako lankytojai galės dalyvauti ir žaidime – ieškoti tos vietos dvasios Lakajos. „Niekas nežino, kaip ji atrodo – ji nuolatos keičia pavidalus ir gali įsikūnyti į visa, kas supa keliaujant pažintiniu taku. Niekada nežinai, kokią tądien ją išvysi. O aptikti ją bus galima atveriant visus savo pojūčius, skaitant informacinius stendus ir būnant pastabiems visos kelionės metu! Atradus ją, kviesime tako lankytojus dalintis savo atradimais socialiniuose tinkluose.“

Kadangi pusiasalis anksčiau buvo gausiai lankomas stovyklautojų ir į unikalią Ščiūrio rago teritoriją buvo nuolat važiuojama su automobiliais, siekiant užtikrinti kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės apsaugą patekimas į pusiasalį automobiliais bus ribojamas. Automobilių stovėjimo aikštelė bus įrengiama pačioje tako pradžioje, o lankytojai nuo aikštelės pradžios 8 km maršrutą galės įveikti keliaudami pėsčiomis arba važiuodami dviračiais.

Pasak G. Kukanausko, nors tai viena įdomiausių Labanoro regioninio parko vietų, aktyvų ir pažintinį poilsį mėgstančių lankytojų ji dar nebuvo atrasta. „Tikimės, kad šiais metais šią unikalią vietovę atras ir aplankys daug lankytojų bei natūralios gamtos mylėtojų“, - sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)