Nors keliones vaikinas mėgo visada, aktyviau keliauti po Lietuvą pradėjo ne taip ir seniai, prieš ketverius metus. Aplankius pagrindinius ir visiems žinomus objektus, jam pasidarė smalsu, kokių dar neatrastų kampelių yra mūsų šalyje ir į kokias dar nematytas vietas galima nuvykti. Taip Mantas pradėjo domėtis įvairesniais gamtos objektais ir istorinėmis vietovėmis.

Lietuva atrodo nedidelė tik tol, kol nepradedi jos tyrinėti, – mūsų šalis išskirtinė savo gamta ir istorinių objektų gausa. Aš asmeniškai labiausiai mėgstu tyrinėti neatrastus gamtos objektus – regyklas, piliakalnius, mažiau lankomus pažintinius takus, vaizdingas upių ir ežerų pakrantes. Čia galima rasti labai jaukių vietų pasivaikščioti. Taip pat mėgstu lankytis įdomią istoriją turinčiose vietose, tai – atokios ar nebeveikiančios bažnyčios, senoviniai rūmai, dvarai“, – pasakoja Mantas.

Paklaustas, kaip jam pavyksta surasti vietų, dar negausiai lankomų turistų, vaikinas teigia pasitelkiantis gana daug ir įvairių šaltinių – nuo specializuotų žemėlapių iki kelionių knygų ir lankstinukų. O kartais dėmesio vertų vietų jam pavyksta aptikti visiškai atsitiktinai.

„Vis daugiau Lietuvos keliautojų savo atradimais ir įspūdžiais dalijasi ir instagramo platformoje, kur vieni kitiems rekomenduojame nematytus objektus. Mano asmeninėje paskyroje (nuoroda ČIA), kurią seka daugiau nei 10 tūkstančių sekėjų, žmonėms labiausiai patinka toli nuo miesto šurmulio esančios vaizdingos ir dar neatsibodusios vietos – atodangos, skardžiai, kalvoti miško takai. Taip pat ir tos vietovės, kurios išsiskiria unikalia istorija, pavyzdžiui, vienintelė tuo metu visoje Europoje egzistavusi nykštukinė valstybė – Paulavos (Pavlovo) respublika, esanti visai šalia Vilniaus“, – sako keliautojas.

Dėl pandemijos jam teko atsisakyti ne vienos kelionės į užsienį, tačiau liko daugiau laiko planuotis naujus maršrutus po Lietuvą. Taip pat ši situacija Mantą paskatino laisvalaikiu vykti į visiškai atokias gamtos vietas, kur tikimybė sutikti kitų žmonių labai maža.

„Visų aplankytų Lietuvos vietų jau nebeskaičiuoju, jų yra gerokai per tūkstantį. Panašiai tiek objektų – dar planuojamų aplankyti sąraše. Neskirstau šalies lankytinų vietų į gražias ir negražias – noriu pamatyti jas visas, kad susidaryčiau objektyviausią vaizdą.“

Paklaustas, kurios 2020 metais aplankytos vietos jam patiko labiausiai, Mantas pasidalijo savo asmeniniu atradimų topu.

„Nors daugeliui Vilniaus gyventojų sostinė atrodo puikiai pažįstama, tik pirmojo karantino metu atradau nuostabią regyklą, pasislėpusią šalia Gariūnų turgaus. Iš miškingoje vietoje esančio kampelio galima grožėtis tekančia Nerimi ir Vilniaus horizontais.

Taip pat labai įsiminė kelionė po Dieveniškių kilpą. Šią teritoriją beveik iš visų pusių supa Baltarusija, o čia patekti galima tik vienu keliu, nuolat saugomu pareigūnų. Tarp įdomiausių kilpos objektų išskirčiau Norviliškių pilį, Bėčionių piliakalnį ir autentišką Dieveniškių miestelį.

Bene pati populiariausia mano atrasta vieta slypi šalia Nemenčinės – tai jau nebeveikiantis Skersabalių karjeras. Jo išskirtinis akcentas yra į vandenį vedantys geležinkelio bėgiai. Visiškai „instagraminis“ objektas“, – vardija vaikinas ir priduria, jog, pasibaigus kelionių šalies viduje ribojimams, leisis į naujas išvykas ir įdomių objektų paieškas už Vilniaus ribų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)