Keliauti kartu su šeima ar pačiam juk dar nėra uždrausta, o karantino periode, tai galbūt visai gera proga pabūti gamtoje ir pasigrožėti nuostabiais Zarasų krašto vaizdais.

Keliaudami po Zarasų kraštą ar sudarydami patys norimu aplankyti vietų ar objektų maršrutą, galite naudoti Zarasų turizmo ir verslo informacjos centro sukurta mobilų gidą, kuris pasiekiamas per internetinę aplikaciją. Čia rasite beveik visus lankytinus objektus ir jų koordinates.

Šventosios aukštupio pažintinė trasa

Šių metų pagrindinė naujiena – Gražutės regioninio parko iniciatyva parengta Šventosios aukštupio pažintinė trasa. Šioje trasoje ne tik atrasite, bet ir pažinsite Antalieptės marių hidrografinį draustinį bei jo gamtines ir kultūrines vertybes.

Keliaujant pažintine trasa jus lydės rodyklės – mitologiniai laiveliai.
Ėjimą ar važiavimą dviračiu trasoje paįvairins 7 informaciniai stendai su senovę menančiomis fotografijomis. Jie Jums padės pažinti Šventosios aukštupio gamtinį ir kultūrinį paveldą, pažers įdomių faktų apie Antalieptės HE ir marių atsiradimo istoriją, atskleis marių salų ir biologinės įvairovės paslaptis, papasakos apie „dingusius ežerus“, senųjų kaimų likimą. 10,5 km trasoje paženklinti medžių kamienai padės lengviau orientuotis. Trasos pradžioje esančioje apžvalgos platformoje galėsite pasigrožėti marių kraštovaizdžiu.

Šventosios pažintinis takas

Be to, iš įvairaus dydžio lauko riedulių ekspozicijos ir informacinio stendo sužinosite apie 1957-1959 m. užlietus 26 ežerus skirtingų laikotarpių tėkmėje besikeitusiais pavadinimais.

Šiek tiek susipažinę su naujausiųjų laikų palikimu – Antalieptės mariomis, už 1,5 km įžengsite į žalvario ir vėlyvojo geležies amžiaus artefaktų – I tūkst. pr. Kr. Galminių piliakalnio ir IX-XII a. Galminių pilkapynų – buveinę. Į šią, įsiterpusios XIX a. kryždirbystės tradicijas menančios senosios Galminių – „Laimingosios kapinės“. Galminių kultūros paveldo komplekse rasite ir atokvėpio vietelę, kurioje dar kartą galėsite pasimėgauti Antalieptės marių kraštovaizdžių. Pailsėję ir užliūliuoti pušų lopšinių kelionę tęsite.

Išduosime jaudinančią paslaptį – už 3 km, Blėkiškių kaime, jūsų lauks atrakcija – savarankiškas persikėlimas pontonine perkėla per siauriausią Antalieptės marių vietą. Taip pasieksite Daneikius ir atrasite dar vieną senąjį kaimą, kupiną biologinės įvairovės.

Šventosios pažintinis takas

Trasos žemėlapį rasite čia: Šventosios aukštupio pažintinė trasa.

Eidami šia trasa pasiimkite patogius, neperšlampamus batus, nes yra keletą vietų, kur kelias drėgnas dėl vietovėse vyraujančių pelkėtų žemumų ir išmaltas sunkiasvorių mašinų. Pažintinė trasa skirtas pėstiesiems, na ir dviratininkams, kurie mėgsta iššūkius. Vaizdai nuostabūs. Tik šiuo metu temsta irgi greitai, todėl susiplanuokite laiką, kad neįpulti miške į tamsą. O tai jau visai nejauku. Bet kokiu atveju, šią trasą praeiti verta!

Šavašos pažintinis takas

Jos slėnio vaizdingiausia atkarpa pačiame žemupyje, kuriame įrengtas Šavašos pažintinis takas. Čia upės slėniai – svaiginančio aukščio, o vandenys krenta net 8-11 metrų kas vieną kilometrą. Kaip tikroje kalnų upėje! Šavašos kintanti nuotaika ir malonus čiurlenimas pavergs kiekvieno keliautojo širdį, o aukšti slėniai, kraštovaizdis svaigins ir reikalaus šiek tiek jėgų ir turistinių įgūdžių.

Atkreipkite dėmesį į informacinius stendus, kuriuose yra visa kelionėje jums reikalinga informacija apie nuostabią Šavašos upę ir jos aplinką: bebrynę, lūžų mišką, kertinę miško buveinę. Trys geologinės stotelės – petrografinė, geomorfologinė, fliuvialinė, išsamūs topografiniai žemėlapiai atskleis žemės istorijos paslaptis. Bet tai dar ne viskas – tarp aukštų upės slėnių XIII-XVIII a. buvo pasislėpusi senovės lietuvių šventykla. Jos liekana – Lūžų akmuo su dubeniu laukia norinčių pažinti praeitį keliautojų. O kai pavargsite, meilės salelė čiurlenančiame upės vingyje suteiks ramybę ir palaimą. Tako gale įrengta „Zuikių“ mokykla – puiki vieta aptarti take patirtus įspūdžius.

Šavašos pažintinis takas

Degučių pažintinis takas

Degučių pažintinis takas – puiki vieta susipažinti su vertingu Gražutės regioninio parko gamtos ir kultūros palikimu. Tako ilgis – 3 kilometrai, jame įrengta 13 stotelių, jis pritaikytas pėstiesiems, tačiau galima važiuoti ir dviračiu, o žiemą – slidėmis. Keliaujantys taku galės pamatyti Gražutės miško pušynuose gyvenančią pelėdą lututę ar jos namus – uoksą, sužinoti apie pataisus, kerpes, egles, rasti briedžio gaurus, užkopti į Degučių piliakalnį, susipažinti su pelkių pasauliu, pajusti miško naudą žmogui. Taką apeiti galima per 2 valandas.

Salako pažintinis takas

Salako pažintinis takas – tai istorinį Salako miestelį ir jo apylinkes reprezentuojantis, beveik 5 km ilgio, žiedinis maršrutas.

Pažintinio tako rodyklės palydės Jus mediniu taku Luodžio ežero pakrante, apžvalgos bokštelio link. Nuo bokštelio galėsite grožėtis Luodžio ežero panorama, patogiai stebėti vandens ir miško paukščius. Pažintinio tako informaciniuose stenduose atrasite Luodžio ežero istoriją, susipažinsite su aliuviniu mišku ir jo ekosistema, vandens ir miško paukščiais.

Pažintinio tako maršrute – šeimų pamėgtas Gražutės regioninio parko lankytojų centras, kuriame (ne karantino laikotarpiu) jūsų laukia Vidos Žilinskienės „Jūrų muziejus“, interaktyvi regioninio parko gamtos ir įdomi Salako krašto etnografinė ekspozicijos.

Lankytojų centras pritaikytas asmenims, turintiems judėjimo negalią. Lankytojų centre galite įsigyti Saugomos teritorijos lankytojo bilietą. Lydimi pažintinio tako rodyklių aplankysite įdomias Salako totorių ir senąsias miestelio kapines, išpuoselėtą Salako miestelio centrą, pirmojo mokytojo Salake A. Poderio memorialinį muziejų, pamatysite aukščiausią akmeninę Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčią šalyje. Parko lankytojai take turės puikią galimybę pažinti paskutiniojo ledynmečio liudytoją – Salako ozą. Kelionę galite pradėti nuo Luodžio ežero stovyklavietės, ar Gražutės regioninio parko lankytojų centro.

Salako pažintinis takas

Jaskoniškių pažintinis takas

Takas vingiuoja per smėlėtą pušyną, kuris nuo seno vadinamas Smalinyčia. Jame galite pamatyti meletos iškaltą uoksą, stebėti miško „sanitarų“ genių nuveiktus darbus, o jeigu atidžiai klausysitės jus lydinčių paukščių čiulbesio – galbūt išgirsite jums negirdėtų giesmių. Pažintinio tako stendai padės atkreipti dėmesį į gamtos objektus. Sužinosite, kaip atsiranda šaltinis, kodėl paukščiai gieda, kam reikalingi stuobriai ir kita negyva mediena, kada geriau auga pušys, o kada eglės ir t.t.

Ši vieta nuo seno yra mėgstama stovyklautojų, apie tai liudija ir nepriklausomos Lietuvos laikais jaunųjų šaulių supiltas Vyčio kryžius – viena iš pažintinio tako stotelių. Pažintinio tako ilgis – 1400 m., jame įrengta 13 stendų, maršrutas pažymėtas dažytais kuoliukais.

Jaskoniškių pažintinis takas

Daugiau pažintinių takų rasite ČIA.