Pasak legendos, kadaise klajoklius į šias apylinkes atviliojo čia besiganiusios šiaurės elnių kaimenės. Sekdami paskui jas, medžiotojai įkūrė stovyklavietę, vėliau tapusią Kernavės miesteliu. Pasak „Elnių SPA“ įkūrėjų Remigijaus Garškos ir Rimos Janužytės, būtent šis faktas įpareigojo šiose žemėse auginti ne karves, o elnius.

„Šios žemės priklausė mano proseneliui Simonui Jurkevičiui. 1905 metais sugrįžęs iš emigracijos Pietų Amerikoje jis įsigijo čia buvusio dvaro dalį ir 40 hektarų žemės. Paveldėjęs 14 hektarų, net nesvarsčiau apie kiaulių, karvių ar grūdų auginimą. Su žmona turėjome svajonę ir tikslą šioje vietoje plėtoti turizmą, svarstėme, kas trauktų akį, o prisiminus Kernavės legendą mūsų akiratyje atsirado elniai“, – apie ūkio įkūrimą pasakoja R. Garška.

Prieš kiek daugiau nei dvejus metus šeima įsigijo 21 elnią. Dabar ūkyje gyvena jau trys vados ir laksto beveik 70 elnių. Stebėti išdidžiai vaikštančius gyvūnus galima nors ir visą dieną, apsilankymo laikas neribotas, o šis procesas veikia tarsi meditacija. Šiuo metų laiku šalia įrengtoje pievoje šeimos skanauja arbatą iš termoso, užkandžiauja ir mėgaujasi reginiu. Nors nėra oficialiai egzistuojančio termino „elnių terapija“, tikima, kad tai panašu į žirgų ar delfinų terapiją, – veikia raminamai.

Be to, kartu su šeimininkais galima dalyvauti šeriant elnius – nors elniai iš prigimties baikštūs, tačiau nereikėtų baimintis, jog atvykus visi jie slėpsis miške. Šeimininkai sako per porą metų išmokę elnius prisikviesti skanumynų žadančiais garsais.

„Atsinešame avižų kibirus ir garsiai juos atidarinėjame arba išberiame obuolius ir stebime, kaip žvėrys išnyra iš miško. Dabar jau prisijaukinome – obuolius, morkas, avižas ar duoną žvėrys ėda iš rankų. Tai suteikia daug teigiamų emocijų ir suaugusiems, ir vaikams, yra savotiška laimės terapija“, – pasakoja ūkininkai.

Pasak šeimininkų, elniai mėgsta beveik visas daržoves ir vaisius, pavyzdžiui, po Vėlinių žvėreliai labai džiaugėsi žmonių atvežtais moliūgais. „Jie patys žino, kas jiems tinka, atsirenka. Citrusinių vaisių, tokių kaip apelsinai ar citrinos, neėda, bet net mus nustebino skanaudami ananasus, melionus ir bananus“, – pasakoja elnių ūkio įkūrėja R. Janužytė.

"Elnių SPA" įkūrėjai Rima Janužytė ir Remigijus Garška

Taigi, jei norite pradžiuginti elnius, galite atsivežti įvairių vaisių, daržovių, bet jei atvyksite tuščiomis – nieko tokio. Šeimininkai šalia gardo yra pastatę pilnas dėžes obuolių, kuriais lankytojai gali vaišinti elnius.

„Elnių SPA“ lankytojai laukiami kiekvieną dieną, o apsilankymas nieko nekainuoja, tačiau siūloma prisidėti prie elnių išlaikymo savanoriškai skiriama suma. Ūkininkai džiaugiasi sulaukdami paramos ne tik pinigais, bet ir pašaru.

„Žinoma, išlaikyti elnius kainuoja, vien obuolių jiems nepakanka, reikia ir šieno, avižų. Draugaujame su „Maisto banku“, jie ūkininkams atiduoda vaisius, daržoves, gaunamas iš prekybos centrų, bet jau netinkamas žmonėms. Vis dėlto tai yra vitaminai, užkandžiai. Pagrindinis jų pašaras – šienas, žolė, grūdai. Visa tai perkame patys, bet džiaugiamės, kad tuos užkandžius gauname nemokamai. Iš tiesų visas šalia esantis kaimas elnius myli ir mums padeda – žmonės atneša vaisių, daržovių ar net gilių. Be to, bendraujame ir su smulkiaisiais aludariais. Jie išvirę alų mums atiduoda salyklą, o tai juk yra plauti grūdai, kurie dar geriau virškinami nei paprasti“, – apie elnių mitybą pasakoja R. Garška.

Nors šiame ūkyje bėgioja ne šiauriniai elniai, kurie tinkami Kalėdų Senelio rogių kinkiniui, šeimininkai tikisi tapti alternatyva šiemet sunkiau pasiekiamai Laplandijai ir ruošiasi artėjančioms šventėms: „Kluone radome labai gražias šimtametes prosenelio roges, šiuo metu restauruojame. Jau šią savaitę planuojame jas pastatyti prie aptvaro ir siūlyti kalėdines fotosesijas elnių fone.“

Tiesa, atvykę lankytojai gali ne tik pasigrožėti elniais, juos pašerti, nufotografuoti, bet ir sužinoti daug įdomių faktų apie šių gyvūnų gyvenimą. Šeimininkai noriai pasakoja apie elnių elgesį, gyvenimo ciklą, ragus.

„Žmonės dažnai klausia, ar tikrai elniams per metus užauga tokie dideli ragai, ir tada mes juos dar labiau nustebiname atsakę, kad ragai užauga per 3–4 mėnesius. Patinams jie reikalingi rudeninės rujos metu, kad galėtų išvaikyti visus konkurentus. Tuo metu testosterono lygis jų kraujyje išauga iki tūkstančio kartų, o paskui mažėja ir, kai pasiekia žemiausią lygį, ragai ima kristi. Paprastai juos meta vasario, kovo mėnesiais, viskas priklauso nuo oro ir hormonų lygio. Nukritus seniems ragams iškart ima kaltis nauji. Jie auga maždaug iki birželio mėnesio, per dieną pailgėja net iki 2 centimetrų. Kiekvienais metais elnio ragai auga vis didesni, iš to galima numanyti ir žvėries amžių. O kai pradeda senti, maždaug apie dvyliktus metus, ragai jau ima prastėti“, – pasakoja R. Garška.

Kaip jau ir buvo galima suprasti, šis SPA skirtas ne žmogui, o gyvūnui. Elniai gyvena 5 hektarų aptvare, iš kurių 2 ha yra miško teritorijoje, o jų pagrindinės procedūros – purvo vonios, buvimas gryname ore miško apsuptyje, platus daržovių asortimentas.

„Iš elnių teritorijos atsiveria vaizdas į Kernavės ežerą, o po lietaus šalia jo susiformuoja kūdra. Jie mėgsta joje taškytis lyg puvo vonioje, todėl ir pavadinome šią vietą elnių SPA“, – apie pavadinimo idėją pasakoja R. Janužytė, bet neslepia, kad dėl tokio pavadinimo yra buvę ir kurioziškų situacijų, kai lankytojai teiravosi, kokių procedūrų jie galėtų užsisakyti.

Ūkio įkūrėjai atskleidžia, kad vien tik gyvūnų stebėjimu apsiriboti nežada. Šalia elnių aptvaro yra išpuoselėta pieva, kurioje šeima įrengė stovyklavietę, o ateityje tikisi gauti kempingo statusą. Šalia yra ežeras, prie jo planuojama įrengti pliažą.

„Šiltuoju metų laiku stovyklavietėje nuomojame palapines, kviečiame atvykti ir su savo inventoriumi. Kol kas turime tik tualetą, o dušą atstoja ežeras, bet ateityje tikimės įrengti visus patogumus ir tapti išskirtiniu kempingu su vaizdu į elnyną, kviesti švęsti vaikų gimtadienius, rengti edukacines programas. Dar noriu pabrėžti, kad mes elnius auginame dėl grožio ir jų nenaudojame maistui. Nenorime dalyvauti mėsos industrijoje. Viską darome su meile, lėtai, mažais žingsneliais, o laimingi lankytojų veidai mus dar labiau įkvepia viską tobulinti“, – planais dalijasi šeimininkai ir kviečia atvykti visus, neabejingus gamtos grožiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)