Nors TV bokštas yra vienas žinomiausių objektų Vilniuje, daugelis lankytojų nė nenumano, jog po restoranu yra įrengta priešgaisrinės apsaugos zona, o bokšto kamieno aukštus skiria net 15 metrų. Užsisakius privačią 1 val. ekskursiją gidas supažindins su bokšto ypatumais, be, to, iš vidaus pamatysite tai, ką regite iš išorės: bokšto liemenį, bokšto taurę, kitus konstrukcinius bei inžinerinius elementus.

TV bokšto lankytojai į bokštą gali patekti dviem būdais – taku, vedančiu į pirmą bokšto aukštą, arba tuneliu. Pastarasis naudojamas žiemą, bet ne tam, kad lankytojams būtų šilčiau, o dėl saugumo. Pasirodo, šaltuoju metų laiku ant bokšto besiformuojantys varvekliai kelia grėsmę lankytojų sveikatai ir gyvybei. Dėl šios priežasties užsienyje TV bokštų, kurie neturi tokio tunelio, svečiai iki įėjimo vežami autobusiukais.

Atvykus į TV bokštą galima įsigyti bilietą pakilti į 19 aukšte esantį restoraną ir į 21 aukšte įrengtą aukščiausią šalyje apžvalgos aikštelę. Bilietų kainos suaugusiems prasideda nuo 8 eurų.

Šių metų gegužės mėnesį pirmą kartą lankytojams atverta atvira aikštelė-terasa yra 180 metrų aukštyje. Pasivaikščioti po atvirą TV bokšto aikštelę leidžiama tik sezono metu (jei oro sąlygos geros, galima ir spalio mėnesį). Pakilti negalima esant stipriam vėjui ir lyjant lietui, o jei bokštą apgaubė rūkas – pakilti galėsite, bet matysite tik pačią aikštelę ir nieko daugiau.

Evaldo Čingos nuotr.

Net jei esate buvę, nepraleiskite progos apsilankyti restorane „Paukščių takas”. Jau yra patvirtintas Vilniaus TV bokšto rekonstrukcijos projektas, kuriame, deja, nenumatyta unikali besisukanti konstrukcija, todėl verta dar kartą atvykti į besisukantį restoraną. Tiesa, kada įvyks rekonstrukcija, darbuotojai tiksliai nežino.

Užsisakiusieji ekskursiją turi galimybę apsilankyti po restoranu esančiame 18 aukšte. Čia įrengta priešgaisrinės apsaugos zona, kurioje telpa 80 žmonių. Būtent šios patalpos dydis lemia, kiek daugiausia lankytojų vienu metu gali būti restorane.

Pasak gido, kai statė bokštą, dar nebuvo galutinai apsispręsta, kokia priešgaisrinė sistema bus įrengta. Jis pasidalijo keliais svarstytais utopiniais variantais.

„Buvo svarstoma ant taurės viršaus, t. y. ant restorano stogo, padaryti sraigtasparnio nusileidimo aikštelę, dar vienas variantas – įrengti lyną iš restorano į Vingio parką, kitas – sumontuoti pripučiamą evakuacijos čiuožyklą, kokios būna lėktuvuose“, – juokdamasis pasakojo gidas Vladas Ulinskas.
Ši apsaugos zona įrengta vadinamame bokšto „taurės pilve“, todėl ekskursijos dalyviai gali viską apžiūrėti iš vidaus ir pasivaikščioti išlenktomis grindimis.

„Mūsų TV bokšto „taurė“ turi pusapvalį pilvą, kuris yra tapęs statinio vizitine kortele, – šis ypatumas mūsų bokštą išskiria iš kitų visame pasaulyje. Jei visus pasaulio bokštus sustatytume į vieną eilę ir jie mestų šešėlį, mūsiškį atpažintume būtent iš pusapvalės apačios“, – teigia V. Ulinskas.

Po apsilankymo „taurės“ pilve lankytojai kviečiami iš vidaus apžiūrėti bokšto kamieno. Nusileidus į 14 aukštą pro arkinius langus galima pasižvalgyti po Karoliniškių mikrorajoną. Ar žinojote, kad kai kuriuos aukštus skiria net 15 metrų? Pasirodo, nuo pirmo aukšto iki devyniolikto, kuriame įsikūręs restoranas, yra net 620 laiptų!

Su gidu lankytojai gali pamatyti ir 3 aukšte esančią TV bokšto „širdį“ – valdymo pultus. Būtent šį aukštą buvo bandyta užimti Sausio 13-osios įvykių metu, kad būtų išjungta jų transliacija.

Užsisakyti ekskursiją galima bendruoju TV bokšto telefonu. Ekskursijos kaina žmogui – nuo 15 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)