Įkvepiančios sugriautų Lietuvos dvarų ir pilių prisikėlimo istorijos – būtent tuo šiandien ir kviečiame pasidomėti!

Poetų pažadinta Trakų salos pilis

„Bet amžiai bėga, ir griūvančios sienos/ Kas dieną nyksta, apleistos ir vienos!..“ – tai eilutė iš Maironio eilėraščio „Trakų pilis“. Nors šiandien Trakų pilis gausiai lankoma tiek Lietuvos keliautojų, tiek turistų iš užsienio šalių, po karo su carine Rusija ši pilis buvo stipriai apniokota ir palikta griūti.

Išties ilgą laiką griuvėsiai nyko apleisti ir vieni, tačiau viskas pasikeitė į Lietuvą atskriejus romantizmo idėjoms. Dailininkai, poetai, rašytojai ir kiti visuomeniniai veikėjai pradėjo garsiau kalbėti apie pilies atnaujinimo darbus. Nors įgyvendinti pirmines idėjas sutrukdė Antrasis pasaulinis karas, šiam pasibaigus restauracija buvo atnaujinta ir pilies didybė vėl atkurta.

Šiandien Trakų pilis priklauso Trakų istorijos muziejui ir yra vienas lankomiausių istorinių objektų mūsų šalyje. Aplankyti šią pilį galite Trakuose, adresu Kęstučio g. 4.

Atbudęs Kretingos dvaro Žiemos sodas

Kretingos dvarą įsigijus grafui Juozapui Tiškevičiui, čia buvo įkurta oranžerija, o joje – įspūdingo grožio Žiemos sodas su mūsų kraštui unikalia augalų kolekcija. Tuo metu tai buvo netgi vienas didžiausių privačių žiemos sodų Europoje! Deja, negandos neaplenkė ir šios grožio oazės.

Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui Žiemos sodas nukentėjo nuo gaisro, o 1940 metais dvare įsikūrę raudonarmiečiai sunaikino visus sodo augalus. Pokario metais sode buvo įkurtos arklidės, sandėlis, sporto salė. Iš Tiškevičių valdymo metu žaliuojančio ir išskirtiniais augalais džiuginusio sodo beliko tik niūrūs nuniokoti pastatai.

Viltis atkurti žiemos sodo grožį sugrįžo 1987 metais. Būtent tuo metu Kretingos dvare pradėti oranžerijos atnaujinimo darbai, žingsnis po žingsnio leidę atkurti įstabią Tiškevičių kurtą sodą. Šiandien čia auga daugiau kaip 170 rūšių ir apie 5 tūkst. vienetų išskirtinių, egzotiškų ir toli gražu ne visiems pažįstamų augalų.

Apžiūrėti unikalaus grožio oranžeriją, aplankyti dvaro rūmuose įsikūrusį muziejų ir pasivaikščioti po kerintį dvaro parką galite Kretingos mieste, adresu Vilniaus g. 20.

Autentiškai atkurtas Zyplių dvaras

Zyplių dvaro istorijos pradžia mena 1806 metus, kai dvaras už nuopelnus Napoleono armijoje buvo paskirtas Juozapui Poniatovskiui. Tiesa, jau 1891 metais dvarą ištiko baisi nelaimė – užsiliepsnojus garo mašinai visi mediniai pastatai buvo visiškai sunaikinti.

Visgi, neilgai trukus Jono Bartkovskio iniciatyva dvaro teritorijoje pastatyti nauji mūriniai klasicistiniai dvaro rūmai, kurie bėgant laikui įgavo ir neobaroko stiliaus bruožų. Po paskutinio dvaro savininko Tomo Potockio mirties čia įsikūrė kunigų seminarija, vėliau žemesnioji žemės ūkio mokykla bei karo ligoninė. Galiausiai dvaro pastatai, apleisti ir užmiršti, sparčiai nyko.

Vaiduokliu tapusiam dvarui naują gyvybę įkvėpę dabartinis Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Jo rūpesčiu pradėti dvaro atnaujinimo darbai, kurių dėka į Zyplius noriai traukia tiek apylinkių gyventojai, tiek kitų miestų svečiai. Šiandien Zyplių dvaras pasižymi ne tik autentiškai restauruotais pastatais, bet ir gausia kultūrine veikla – čia nuolat vyksta seminarai, koncertai, parodos, festivaliai, o vasaromis rengiami menininkų plenerai.

Dvarą atrasite Šakių rajone, adresu Beržų g. 3, Tubelių kaimas.